Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 300mm 2,8 stara wersja bez IS

Domyślnie 300mm 2,8 stara wersja bez IS

Wiatm
    Moze bylo juz ale nie znalazlem
    Pyatnie brzmi
    Czy warto brac stara 300mm 2,8 bez is, w dobrym stanie.
    Wiem ze 400 2,8 bez is nie ma juz serwisu i sprzedawali ludzie, nie ktorzy na tym forum mieli przyjemnosc popracowac na 300mm bez is i z is , czy to taka duza przepasc technologiczna ??
    Cena jest 50% nowki i mam dylemat czy brac czy wogole nie dotykac.

Prosze o pomoc bo sam juz nie wiem .
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

To zależy od kasy jaką trzeba zapłacić i stanu szkła. 300 2,8 bez IS podobno nie odstaje pod względem optycznym od wersji z IS - ale pod względem użytkowym sporo.... Wiele opini jest takich że starsze supertele były lepsze optycznie ale to tylko część bajki bo trudniej się nimi fotografowało . Co do serwisu to naprawy sa możliwe ale drugie i długotrwałe ( szukanie części). Na koniec jeszce jedno za 50% wartości nowej 300 z is weżmiesz nową sigme 300 2,8 ( też bez IS ) ale z gwarancją na 5 lat.

Domyślnie

WITAM

Już po bólu w sumie przez zachłanność sprzedawcy i brak komunikacji miedzy pracownikami sklepu którzy chcieli zarobić extra i wystawili ja na eBay chociaż miałem już termin odbioru za 2,2k ,kupiłem ja on-line za 1,5k brak chętnych ahahah
    Ugadałem sie na poniedziałek miałem ja wcześniej w reku bo to z komisu (gwarancja ) ,szkła czyste trochę kurzu od strony filtra ,obudowa trochę podrapana tu i tam , pracuje extra nic nie słychać cicho i przełączniki sprawne.
    Jedyna wada to brak Is, ale 70-200 mam bez i żyje
    Daje cash lub 400 + 17-40 wiec chyba dobry dzień miałem czas pokaże .

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz paweleverest , Sigma tez brałem pod uwagę ale ciężko ja znaleźć tu w jakimś sklepie a canon sie do mnie uśmiechał z wystawy
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 03-11-2007 o 22:55
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Domyślnie

witam

Postrzelalem seobie troszke i przyszla pora kupna glowicy lub ew statywu i glowicy.
    Mam monopod ale strzelanie z niego wczoraj okazalo sie dosc ciezkie ze wzgledu na silny wiatr mobilnosc byla ok.
    Czy ktos moze doradzic czego najlepiej uzyc do 300mm , nie chodzi mi tylko o przyrode lecz tez o sport.
    W co warto zainwestowac.
    Znalazlem kulowa glowice LINK, jak wyglada uzytkowanie takiej glowicy nadaje sie.
    Mam zamiar podpiac to do manfrotto 190b starego ciezkiego statywu.

Pozdrawiam Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 18-11-2007 o 02:38

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jako statyw chyba 055PROB wg mnie lepszego nie trzeba . Głowica to albo 488 RC Albo 490 RC w sumie koło 1kzł

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem - do sportu nei ma co uzywac glowicy zwlaszcza przy 300mm...
    Tylko bez sensu oslabia stabilnosc zestawu.
    I tak fotografujesz przeciez na wprost, a mozesz ewentualnie pochylic/podniesc caly zestaw...
    a kadrowanie pionowe zalatwiasz przeciez ringiem na obiektywie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Witam
    dzięki za rady ,
    Adamek monopod jest ok ale czasem jego stabilność daje dużo do życzenia i chciał bym zob to na statywie jak będzie smigac .Monopod to mobilność to wiem i tego nikt nie pobije.

paweleverest
    W sumie patrze nówka statyw kosztuje ok 90 euro + poczta tylko ta głowica nie nie moge jej znalesc ale szukam dalej .:grin:

edit

Juz znalazlem

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Darek
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 20-11-2007 o 13:44

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tzn mi chodzi raczej o to, że do sportu i tak potrzebujesz (generalizując ) czasów minimum 1/400s.

No i poza tym nie negowałem statywu (robię to dopiero teraz. ) a głowicę.

Mówię oczywiście tylko o sporcie - co do przyrody to ja nie mam pojęcia
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

a ja takową niedawno nabyłem
    jest już pełnoletnia, a w środku żadnych pyłków, zero rys na soczewce, żadnych luzów itp.
    jedynie kilka odprysków farby na stopce.
    Jakość na f2.8 tak dobra że gdy nie potrzebuję większej GO to nie przymykam.
    AF szybszy niż w poprzedniej 200/2.8.

Coś już napisał

Domyślnie

Tez mialem taki dylemat ale wyleczyl mnie ktos z niego.
    Te obiektywy maja wspomaganie pierscienia ustawienia ostrosci. Ktoregos dnia moze to przestac dzialac. Jak silnik nie bedzie pracowal to nie ustawisz ani recznie ani AF.

Problem jest o tyle powazny ze canon nie produkuje juz czesci zamiennych do tego typu obiektywow. Stare wersje bez IS nie maja juz wsparcia.

Jak ci cos tam siadzie to obiektyw na swieci.

Szkoda troche kasy gdyz koszt zakupu nie bedzie maly. Jezeli jestes gotowy na takie ryzyko to bierz.

Moj kolega ma 500 f4 IS L i jezdzi z nim na przeglady non stop zeby zachowac w pelnej gotowosci, nie kosztuje to malo ale daje bezpieczenstwo jak przeglady w aucie.

Jezeli Canon nie ma czesci do non IS to mysle ze pakowanie sie w taki obiektyw to szukanie guza.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów