Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: canon 50 1,4

Zablokowany

Domyślnie

Cieszyć to się możesz nawet z 50 1,8. Chodzi o zawodność AF. A to problem. Canon nie będzie zapewne na razie niczego modernizował ringa masz w 50 1,2L. Przecież nie będą samobója sobie walić.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej, ja mam dwie 50 tki 1,4 na FD, a to dokładnie taka sama optyka jak w EF identczna. Czesto robiłem na pełnym otworze i powiem, że bardzo jestem zadowolony. Oba są żyletami, ale lekko trzeba je przymknąć. Są to dwie wersje, pierwsza jaka powstala na FD i ostatnia. Oprócz średnicy filtra, mocowania, oraz skoku ostrości niczym się nie różnią. Na 5 analogowej powinieneś mieć naprawdę niezłe rezultaty .

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez breggh Zobacz posta
    ... ciekawe czy Canon planuje ten obiektyw zmodernizować - choćby o ring-usm?
    ja jeszcze odwrócę to pytanie i zapytam:
    - dlaczego nie zrobili od razu 50/1.4 ringUSM ?

cała reszta obiektywów z tej półki (28/1.8; 85/1.8; 100/2) ma typowy ringUSM tylko ta 50-ka stanowi taki niechlubny wyjątek. Czy to był jakiś problem techniczny?

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Canon nie będzie zapewne na razie niczego modernizował ringa masz w 50 1,2L. Przecież nie będą samobója sobie walić.
    Z 50/1.2L nie będzie konkurował. To inna półka: L-klasse, uszczelnienia itp.
    50/1.2L kupią raczej zawodowcy, posiadacze 35/1.4; 85/1.2 i 135/2

Natomiast 50/1.4 to szkiełko z grupy "zaawansowany amator" i moim zdaniem jest ono jak najbardziej do modernizacji. Jeśli nawet nie z powodu AF, to choćby ze względu na "distance data" dla E-TTL II, której to informacji w tej chwili ten obiektyw nie przenosi:
    http://photonotes.org/articles/eos-f...l#distancedata
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 09-01-2008 o 12:41
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dokładnie podobne wrażenie odniosłem. Na 5d przyjdzie mi jeszcze poczekać. Rozważam zamianę 50 na 28 1,8, ale nie przekonuje mnie jakość optyczna 28-tki.
    jesli możesz to pokaż fotki* z tą kiepska jakością z tego szkła, chętnie popatrze bo zastanawiam sie między 50/1.4 a 28/1.8.

*-nie wykresy i testy ale zdjęcia.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Moja 50 1.4 na 5D przy przyslonie 1.4 sprawuje sie tak:

sorry za temat foto ale akurat nie mam nic pod reka. Dechy sa jakies 2 metry ode mnie balkon ponizej. Nie wyostrzalem nic, zostawilem tak jak domyslnie ma ustawione Phase One.

Martwi mnie tylko to, ze o ile z 50 1.4 jestem zadowolony o tyle 85 1.8 daje mi BF na 1.8. Widzialem ze na optyczne tez sie skarza na prace af. Przy bliskich obiektach to jakies 1-1.5cm przesuniecia. Przy portrecie moze byc upierdliwe.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno Zobacz posta
    Hej, ja mam dwie 50 tki 1,4 na FD, a to dokładnie taka sama optyka jak w EF identczna. Czesto robiłem na pełnym otworze i powiem, że bardzo jestem zadowolony. (ciach...)
    A czy Twoje 50tki próbowałeś podpiąć pod cyfrę? I czy nadal były taką żyletą? Miałem taki pomysł, że kupię szkło na FD (50/1,4), konwerter i jazda (któż by takiego pomysłu nie miał - przy stosunku cen szkieł fd i ef). No i niestety Zonk. mam konwerter, mam już szkło i niestety nie ostrzy na nieskończoność (konwerter z soczewką która podobno miała to zagwarantować, no i nie wiem: czy to wina obiektywu, czy konwertera)... A co gorsze, na pełnej dziurze mydło jest nie do zaakceptowania...

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja już byłem zdecydowany na 50 1.4 kosztem decyzji o zakupie 85 1.8. Zastanawiam sie czy 85 i 50 na 2.0 beda miały podobne rezultaty...
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Domyślnie

na kropowanej cyfrze - nie. na FF - jeszcze bardziej nie. na analogu roznica bedzie znacznie mniejsza ale wciaz widoczna. oczywiscie na korzysc 85
    pozdrawiam,
    zby

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów