Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: canon 50 1,4

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem podniecenia tymi znaczkami pocztowymi. Nawet 50/1.8 na pełnej dziurze po zmiejszeniu i podostrzeniu prezentował mi się super. A w skali 1:1 było mydło, że olaboga.

Pokazujcie fullres, albo dajcie spokój. Chyba, że bokeh i plastykę chcecie pokazać
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 28-12-2007 o 14:53

Zablokowany

Domyślnie

Ja większość zdjęć robię w rozmiarze S fine (takie też sprzedaję), nie wklejam więc znaczków, psa masz w moim pełnym rozmiarze. Nie oglądam zdjęć po 10 krotnych cropach, albo widzę, że jest ostro, albo nie.

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam, dorzucę jeszcze swoje 3gr do dyskusji o 50 1.4.

Zakupiłem obiektyw przed Świętami, więc mam go niespełna 2 tyg. Trochę fotek porobiłem, ale już doszedłem do pewnych wniosków. Do tej pory robiłem zdjęcia obiektywami ciemniejszymi, m. in. 17-55 f2.8, czy 28-135 IS. Zauważyłem, że wiele zdjęć robionych ową 50, poniżej przesłony 2.2, wyszło mi nieostrych (aparat to 40D). Wszystkie zdjęcia z pleneru, słonecznie, czasy często w okolicach 1/1000 - 1/4000, więc o poruszeniu nie ma mowy. Przesłona zazwyczaj - 2.0, 2.2 tak aby uzyskać fajne bokeh. Nieostrości spowodowane były zazwyczaj ustawieniem ostrości nie tam gdzie trzeba. Ale, niestety doszedłem do wniosku, że jest to chyba moja wina, w nieumiejętnym korzystaniu z tak jasnego obiektywu. W poprzednich obiektywach, można było sobie pozwolić na pewną niedbałość w ustawianiu ostrości, GO w nich jest na tyle duża, że ewentualne przesunięcia obiektu od aparatu zazwyczaj mieściły się w jej zakresie. Natomiast tutaj trzeba zadbać o to by pomiar odległości wykonać porządnie, czyli nauczyć się trochę posługiwać sprzętem o takich parametrach. Nie można sobie raczej pozwolić na niepewny chwyt, niepotrzebny ruch pomiędzy złapaniem ostrości a wyzwoleniem migawki, oraz w niepoprawnym miejscu obiektu ustawienie punktu AF, wszystkie te niedbałości mogą, czasem zupełnie niesłusznie, prowadzić do wniosku, że obiektyw(i aparat) nie trafia z AF'em. Nie mówiąc o tym, że każdy z pkt AF w aparacie tak naprawdę nie jest rozmiarów tego co jest narysowane na matówce, tylko jest znacznie większy, więc czasem może się zdażyć, że ostrość nie będzie ustawiona na oko, tylko na brzeg głowy, albo nos, co przy przesłonie 1.4 może mieć już znaczenie.

Co do ostrości obiektywu, to faktycznie wszystko poniżej 2.0 jest lekkim mydełkiem. Nawet zrobiłem sobie pewne porównanie i 17-55 f2.8 ustawiony na 50mm i f2.8 jest ostrzejszy od 50 1.4 ustawionej na f2.0, natomiast po ustawieniu na f2.8 50 jest lekko ostrzejsza, bardziej plastyczna i ma fajny bokeh. Ale porównanie robione było z ręki więc może nie do końca perfekcyjnie, albo moja 50 1.4 nie jest idealna. Ale w związku z tym, że wykorzystuję ją do portretów, zupełnie mi to nie przeszkadza i jej jakość mi odpowiada.
    Trzeba jedynie uważać na obchodzenie się z tym obiektywem. Przez to że przy ostrzeniu się lekko wysuwa, nie można pozwolić, żeby w takim wysuniętym stanie w coś uderzyć obiektywem z aparatem, bo można popsuć sobie mechanikę i wtedy na prawdę zacznie źle ostrzyć.

Pozdrawiam,
    MM

Zablokowany

Domyślnie

Doszedłeś do właściwych wniosków. Praca taką GO jaką daje 1,4, czy 1,6 wymaga precyzji. Mówisz mydło poniżej 2,0. To jest kwestia wprawy. Też mam 50 wersję 1,4 od niedawna, wcześnie miałem 1,8. Tym obiektywem trzeba umieć pracować. Jednak mikro USM sporo różni się od ring. Widzę to dobitnie zmieniając 50mm na 17-40.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Doszedłeś do właściwych wniosków. Praca taką GO jaką daje 1,4, czy 1,6 wymaga precyzji. Mówisz mydło poniżej 2,0. To jest kwestia wprawy. Też mam 50 wersję 1,4 od niedawna, wcześnie miałem 1,8. Tym obiektywem trzeba umieć pracować. Jednak mikro USM sporo różni się od ring. Widzę to dobitnie zmieniając 50mm na 17-40.
    O tym, że 50-tka jest mydełkowata od 2.0 w dół, pisze większość recenzji, widocznie tak już ma.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    O tym, że 50-tka jest mydełkowata od 2.0 w dół, pisze większość recenzji, widocznie tak już ma.
    Pozdrówka
    Zamiast cały czas czytać owe recenzje proponuje abyś sam podpiął czasem jakiś obiektyw pod swoje body. Wyrobiłbyś sobie w końcu swoje zdanie a nie bazował na recenzjach i "badaniach" jak kto kiedyś określiłeś...

Domyślnie

Mam 50 1.4 kupowany przez telefon ,używałem z 300d teraz używam z 30d dla mnie rewelacja. Pożyczam koledze ma 350d też jest zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

moja 50-tka do piero na 5D pokazała co potrafi, na 30D jest przeciętnie...

Zablokowany

Domyślnie

Dokładnie podobne wrażenie odniosłem. Na 5d przyjdzie mi jeszcze poczekać. Rozważam zamianę 50 na 28 1,8, ale nie przekonuje mnie jakość optyczna 28-tki.

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAJOR1 Zobacz posta
    (...) Pożyczam koledze ma 350d też jest zadowolony.
    Wreszcie jakiś pozytywny dla mnie nius w tym temacie:-D
    Ja mam 350-tkę i trochę się woziłem z kupnem tego szkła - szczególnie czytając ten topic - że AF taki, owaki... Ale widać, że nawet z tańszą puszką można się cieszyć tym obiektywem.

A tak poza tym, to ciekawe czy Canon planuje ten obiektyw zmodernizować - choćby o ring-usm? To by poprawiło się zachowanie AF, być może bez ceny 50-tki 1,2...

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów