Witam
Dzięki wielkie za komentarze i uwagi …
10-22 …
ciekawa propozycja, ale na wycieczce, gdzie niekoniecznie zawsze jest czas na zmianę obiektywu (a co gorsza nie ma do tego warunków) musze mięć zdecydowanie „dłuższą” ogniskową. Z doświadczenia na 24-105 większość fotek jest robiona w środkowym zakresie, ale jednak nie raz częściej raczej potrzebne było 105, niż było by potrzeba coś z zakresu 10-22.
stałka …
i tu wielkie dzięki, tak zrobię. Kiedyś nawet myślałem o stałce, ale jakoś zarzuciłem temat. Ale oczywiście znowu pytanie: czy kupić 50/1,8 czy jednak warto zapłacić prawie 4x więcej za 50/1,4 ? Pytanie może głupie, ale nigdy nie miałem takich stałek w ręce….
Czy 17 dla mnie to wystarczająco szeroko …
Jak wszyscy zaczynałem od KIT’a … i musze przyznać, że to 17 było wystarczająco szeroko. Mając teraz 24, właśnie tego „niewiele” mi brakuje. Znowu, nie miałem nigdy w ręce nic poniżej 17 (UWA) więc pewnie nie mam porównania.
Co do mojej cegły 24-105 … na razie ją lubię … ale nie mówię, że nie jest do ruszenia
Na chwile obecną zrobię tak:
- kupię 50/1,x ??? (tu jeszcze się waham)
- znajdę, pożyczę, podjadę gdzieś do sklepu żeby przykręcić 10-22 … muszę to „na żywo” zobaczyć,
- analogicznie przykręcę 17-55/2,8 IS USM
Jeden z nich będzie do wnętrz….
- jeżeli padnie na 17-55 … to pomyśle nad zmianą 24-105 na jakiś większy zoom … może 70-200 IS … tylko, że tego już na wycieczkę na pewno nie wezmę.
Dzięki za uwagi i komentarze…
(szczególnie te obrazowe … porównania do dziur)