Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Alternatywa dla CANON EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM??

Mieszany widok

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Potwierdzam, ja jestem zadowolony, jak sie dziure przymknie i od 24mm to wogole rewelacja, chociaz przy przymknietej i nie na dolnej granicy zooma to ogolnie wszystkie podobnie sie zachowuja. Nie powiem ze bym nie wymienil na 17-55 2.8 i 85 1.8 ale cena narazie odstrasza . Z 50 1.8 niezle sie uzupelna.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Też mam ten obiektyw. Po jakimś czasie użytkowania, po "naczytaniu" się opinii o innych obiektywach zamierzałem "wskoczyć na wyższą półkę obiektywową". Dobrze, że mi przeszło i pozostałem z wymienionym obiektywem. Jak napisał acobra12, do formatu A4 doskonały.
    Porównywałem z nim obiektyw kolegi 28-135 IS.
    Na niższych zakresach ogniskowych porównywalny, w wyższych zdecydowanie ostrzejszy.
    O innych cechach nie będę pisał....bo bym się powtarzał z poprzednikami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acobra12 Zobacz posta
    Witam
    Przesiadłem się z analogowego Nikona na 40D. Dość długo szukałem zooma (praktycznie nie znałem optyki do Canona) m.in. na tym forum. Na początku miałem tylko 50 1.4 USM - tak samo dobry jak odpowiedniki Nikona. Udało mi się przetetować wiele szkieł i w końcu zdecydowałem się na 17-85. Rewelacyjny zakres, do formatu A4 rewelacyjna optyka, mała waga, IS - dla mnie nowość ale nieporuszone foty mam od 0,5 s. I cena!!! Z wad to chyba tylko jasność, ale bokeh bez problemu w Photoshopie oraz geometria przy szerokim kącie (od 24 ok). Przeczytałem wszystko co złe o tym szkle, ale dla zastanawiających się nad wyborem (wiele wątków) - nie znajdziecie w tym momencie bardziej praktycznego obiektywu (24 z cropem to już za wąsko w pomieszczeniach, a 55 to za mało w plenerach), z taka optyką i AF. Kto robi odbitki z oryginału w formacie większym niż A4? Postaram się zamieścić jakieś "próbki"

pozdrawiam
    Artur
    Racja, racja. C 17-85 jest akurat dla amatora, który nie robi 100% powiększeń oraz nie bawi się w fotografowanie tablic testowych. Trzeba pamietać o tylko o "beczce" na krótkim końcu i słabym świetle. Proponuję do tego jasną stałkę do pomieszczeń i nie tylko (w granicach 28 mm) - lampa błyskowa też nie zaszkodzi. Nie jest to może super zestaw, ale dla amatorszczyzny się nadaje. Takie jest w każdym razie moje zdanie - oczywiście amatora w dosłownym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Domyślnie Obiektywy z zakresu 17-85 - wybór

Witam

Dzięki wielkie dla wszystkich forumowiczów wypowiadających się tutaj. Wasze posty to kopalnia wiedzy. Dzięki temu forum kupiłem 24-105 f4 IS USM i był to bardzo dobry wybór …
    Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia.
    Jakie fotki robię… trochę architektury, krajobrazy (turystyka), czasem jakaś fotografia produktu i od trzech miesięcy moje maleństwo.
    24-105 spisuje się super do turystyki jako spacer zoom.

W domu czasem brakuje szerszego kąta i trochę światła przy zdjęciach malucha… i tu zaczyna się problem. Do wyboru mam:

- Canon EF 17-40 f/4 L USM
    Troszkę krótki, światło dalej 4 … ale L i USM gwarantuje wysokim poziom

- Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM
    Ten ma największe szanse na zakup. Jasny, IS, USM … gabarytowo i wagowo praktycznie jak 24-105. Pojawiają się jednak głosy, że zaciąga kurz, ale nie wszystkie egzemplarze. Czytałem również, że jest wycofywany i tutaj już gorzej … może poczekać na jego następcę ? Nie jest to już L, ale konstrukcja raczej solidna.

- Canon 17-85 f/4-5,6 IS USM
    Troszkę ciemny, znowu nie L. chyba najlepszy zakres ogniskowych

- a może “nowy KIT” 18-55 f/3,5-5,6 IS
    Ok., tu przesadziłem … dopiero jak zobaczyłem USM w 24-105 to zrozumiałem dlaczego to to jest aż takie cenione …

Oczywiście o poszczególnych szkłach można znaleźć sporo info na tym forum. Nie znalazłem postu stawiającego je w takim zestawieniu. Jaki wybór proponujecie ?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fly Zobacz posta
    trochę architektury, krajobrazy (turystyka),
    do tego wziąłbym 10-22

czasem jakaś fotografia produktu
    tu trudno powiedzieć? zależy jakie produkty... biżuteria czy meble :-) a zresztą i tak się na tym nie znam

i od trzech miesięcy moje maleństwo.
    jakaś jasna stałka się kłania. może 50/1,4 (1,8 ), moze 85/1,8

24-105 spisuje się super do turystyki jako spacer zoom.
    czy ja wiem... kawał klocka, wolę 24-85.
    o połowę mniejszy i lżejszy, a różnic w obrazowaniu to ze świeczką szukać.

dla dociekliwych:
    http://the-digital-picture.com/Revie...0&LensComp=355
    http://the-digital-picture.com/Revie...=9&FLI=0&API=0

W domu czasem brakuje szerszego kąta i trochę światła przy zdjęciach malucha… i tu zaczyna się problem.
    Do wyboru mam:
    - Canon EF 17-40 f/4 L USM
    Troszkę krótki, światło dalej 4 … ale L i USM gwarantuje wysokim poziom
    Pomyłka.
    przecież chciałeś szerzej i jaśniej, a nie "wysoki poziom".

- Canon EF-S 17-55 f/2,8 IS USM
    Ten ma największe szanse na zakup. Jasny, IS, USM
    Jeśli Ci odpowiada to w sumie mogłeś go kupić od razu, zamiast 24-105.
    Miałbyś właściwie to czego Ci brakuje: jaśniej, szerzej.
    pytanie tylko, czy wystarczająco jasno i szeroko?

… gabarytowo i wagowo praktycznie jak 24-105.
    i pasują Ci takie wielkie i ciężkie "cegły", zwłaszcza w połączeniu z 350D??

miałem okazję zapiąć 28-70L od znajomego i mnie ten rozmiar odrzuca.
    Rozumiem zawodowców - oni muszą, ale zeby z własnej nieprzymuszonej woli katować sie takimi grzmotami? ;-)
    Gdy mierzysz z takiej lufy to ludzie się cofają; na spacerze/wycieczce dresy się przyglądają; nie, to chyba jednak nie dla mnie... :-)
    Dla siebie wybrałem mały spacerzoomik 24-85, a tam gdzie trzeba światła wchodzą stałki: 28/1.8; 50/1.8 (może kiedyś f/1.4) i również w perspektywie 85/1.8 (mówię o FF, na cropa trzeba by wziąć poprawkę)

- Canon 17-85 f/4-5,6 IS USM
    Troszkę ciemny, znowu nie L.
    Troszkę? toż to ciemnica całkowita...
    dziura w d..pie jest chyba jaśniejsza :-D

chyba najlepszy zakres ogniskowych
    bo to jest uniwersalny zakres dostosowany do małej matrycy.
    zamiast pakować sie w tego 24-105 trzeba było od razu wziąć coś od 17-18mm pod APS-C.

- a może “nowy KIT” 18-55 f/3,5-5,6 IS
    Ok., tu przesadziłem …
    no to nie ma o czym gadać :-)

- Jaki wybór proponujecie ?
    moim zdaniem masz dwa wyjścia:
    - jasna stałka do dziecka oraz UWA* do wnętrz, architektury i krajobrazów,
    - 17-55/2,8 IS, tylko czy znowu nie okaze się jednak trochę za wąski do wnętrz i nieco za ciemny do portretów dziecka?
    a ponadto przy nim nie warto byłoby Ci trzymać 24-105 i lepiej byłoby zamienic go na jakieś tele, a przecież z 24-105 jestes zadowolony.

jeśli przyjąć, że 24-105 jest "nienaruszalny" to lepiej wyjdziesz na rozwiązaniu z jasną stałką + UWA*

*UltraWideAngle (10-22, 10-20, 12-24)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 19-02-2008 o 09:45
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

Troszkę? toż to ciemnica całkowita...
    dziura w d..pie jest chyba jaśniejsza :-D

To żeś dowalił do pieca. Oczywiście to prawda, niemniej ująłeś to w takich słowach, że się popłakałem ze śmiechu... Bardziej obrazowo nie można było.

Ale ogólnie Koledzy mają rację... Architektura to coś pokroju Sigmy 10-20 lub Tokiny 12-24, a portret to 50 f/1.2... Nie zawiedziesz się.

Początki nałogu

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem popieram przedmówce. 10-22 + stałka. Nie ma sensu dublować zakresu, a do krajobrazów czy tym podobnych rzeczy nie przyda Ci się jasny obiektyw w tym zakresie. W zasadzie i tak się zazwyczaj domyka obiektyw do 5.6-8.

Wybór jednak jest twój

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Mam 24-70L i do tego dokupiłem 10-22 i 50f1.4. Cóż można rzec? Polecam.

Domyślnie

17-85 odpada moim zdaniem zupelnie skoro masz 24-105 gwozdzt wyczerpal ladnie temat UWA + 50mm f1.8 + Tele jakies i masz wszystko co jest potrzebne.... narazie smialo mozesz zainwestowac w UWA + 50mm f1.8 i za nieduze pieniadze masz juz jako taki zestaw szkiel.... 50mm jest moim zdaniem super do portretow oczywiscie sa tacy ktorzy sie z tym nie zgodza ale dla mnie jest bardzo przydatny.... tel jakies kupisz przy nastepnych zakupach...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rypson Zobacz posta
    17-85 odpada moim zdaniem zupelnie skoro masz 24-105 gwozdzt wyczerpal ladnie temat UWA + 50mm f1.8 + Tele jakies i masz wszystko co jest potrzebne.... narazie smialo mozesz zainwestowac w UWA + 50mm f1.8 i za nieduze pieniadze masz juz jako taki zestaw szkiel.... 50mm jest moim zdaniem super do portretow oczywiscie sa tacy ktorzy sie z tym nie zgodza ale dla mnie jest bardzo przydatny.... tel jakies kupisz przy nastepnych zakupach...
    10-22 ładnie się komponuje z 24-105.
    Tele oczywiście, ale już 105 po crop daje ponad 160 mm, czyli już jest krótkie tele.
    Mi raczej brakowałoby do zestawu jakieś szkło do makro - tym bardziej, że piszesz o fotografii produktów. Może Tamron 90 mm.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów