Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 90

Wątek: Sensor Swab + Eclipse. Jak czyscic?

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Niech Ci Bozia ....

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Niech Ci Bozia ....
    A co ja Ci zrobilem, ze mi tak zyczysz
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

No żeby miał Ci kto po Eclipse latać

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

po gruche... Eclispe wyszedl by mi duuuuzo drozej.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Domyślnie

mily, a probowales przedtem wydmuchac te paprochy czy od razu zabrales sie za mazianie po matrycy?
    jasne ze probowalem. rozdrobnily sie tylko

Pełne uzależnienie

Domyślnie W kwestii alkoholi :)

Oczywiście do usuwania różnych zabrudzeń z powierzchni danego tworzywa sztucznego stanowiacego ochrone matrycy CMOS lustrzanek cyfrowych można zastosować różne rozpuszczalniki, w zależności od tego jakiego rodzaju mamy zabrudzenie. W niniejszym wątku wspomniano o:
    - alkoholu etylowym
    - alkoholu izopropylowym
    - eterze
    - różnych produktach marketingowych (typy płyn Eclipse).

Wspomniano także o czystości ww. rozpuszczalników.
    Cóż, czystości - z chemicznego punktu widzenia - jest kilka.
    Niniejszy link to odnośnik do Polskich Odczynników Chemicznych:
    http://www.poch.com.pl/katalog-produ...&kod=751500111

1 litr izopropanolu o czystosci "czysty do analizy" kosztuje u producenta poniżej 18 zł.
    Jeżeli ta czystość komuś nie wystarcza (rzekome "smugi" ) to może kupić 2-propanol (izopropanol) specjalnie czysty do półprzewodników (39 zł za litr). Jeśli i ten nie będzie wystarczająco czysty to wówczas może wybrać 2-propanol do spektroskopii za jedyne 68.60 zł za litr. Tyle w kwestii czystości.

Izopropanol jest chętnie wykorzystywanym rozpuszczalnikiem w wielu serwisach elektronicznych.
    Nie wiemy jednak z czego jest wykonane zabezpieczenie matrycy (można jedynie snuć przypuszczenia), więc pozostaje doświadczenie. Kilka osób stosowało izopropanol nie obserwując ujemnych skutków dla filtra matrycy. Należy pamiętać, że oprócz czystości ważna jest także lotność rozpuszczalnika. A ta maleje ze wzrostem masy cząsteczkowej alkoholu. Podobnie jest w szeregu homologicznym alkoholi (metanol najlotniejszy, etanol już mniej, propanol i izopropanol jeszcze mniej lotny, butanole jeszcze mniej, pentanote, itd). Niewątpliwie eter dieetylowy (http://www.poch.com.pl/katalog-produ...&kod=384210114)
    jest lotniejszy od izopropanolu. Jednakże z uwagi na inną budowę w porównaniu do izopropanolu i w rezultacie inną polarność będzie rozpuszczać inne grupy związków chemicznych tj. także tworzyw sztucznych, z których zrobiono filtr matrycy.

W podsumowaniu należy stwierdzić, że większość zabrudzeń powinna zostać usunięta alkoholami. Z eterem, acetonem, estrami, węglowodorami aromatycznymi (tak benzen jest cieczą ), itd. należy uważać. Poliwęglany przykładowo rozpuszczają się w: chlorku metylenu czy też w cykloheksanie. Kluczową sprawą staje się zatem wybór rozpuszczalnika (np. izopropanol ze sklepu handlującego odczynnikami chemicznymi, POCh robi taki odczynnik więc nie będzie kłopotów z zakupem) oraz _odpowiedniej_ ilości tego rozpuszczalnika, współmiernej do wielkości zabrudzenia.

Na zakończenie - czemu izopropanol a nie etanol, w końcu bardziej lotny od izopropanolu? Etanol ma przykrą cechę - tworzy mieszaninę azeotropową z wodą i otrzymanie 99% (lub czystrzego) tzw. absolutnego etanolu jest kosztowne. Z izopropanolem nie ma aż takich kłopotów.

[przykładowa lista sklepów chemicznych - http://znik.wbc.lublin.pl/ChemFan/Sp...ki/Sklepy.html ]
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 11-05-2005 o 20:30

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O to mi sie podoba ... moze nie zwięźle ale na temat Pytanie brzmi:

W przypadku tegoz zdania " Kilka osób stosowało izopropanol nie obserwując ujemnych skutków dla filtra matrycy." - ktory z wymienionych przez Ciebie izopropanoli te osoby testowaly ? Bo jesli ten 1 to po cholere kupowac ten 3 skoro roznica w cenie jest 3krotna

No i druga sprawa ... skoro juz mamy izopropanol to przydalby sie jakis material ktory bedziemy nim nasaczac i w dalszej kolejnosci czyscic ? Ma ktos moze jakies rozsadne propozycje (z pominieciem swabow za kilkaset zlotych bo to chore moim zdaniem)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    O to mi sie podoba ... moze nie zwięźle ale na temat Pytanie brzmi:

W przypadku tegoz zdania " Kilka osób stosowało izopropanol nie obserwując ujemnych skutków dla filtra matrycy." - ktory z wymienionych przez Ciebie izopropanoli te osoby testowaly ? Bo jesli ten 1 to po cholere kupowac ten 3 skoro roznica w cenie jest 3krotna

No i druga sprawa ... skoro juz mamy izopropanol to przydalby sie jakis material ktory bedziemy nim nasaczac i w dalszej kolejnosci czyscic ? Ma ktos moze jakies rozsadne propozycje (z pominieciem swabow za kilkaset zlotych bo to chore moim zdaniem)
    To już musisz zapytać stosujących.

[A chemia to spora dziedzina - książki zwykle przez studentów nazywane są cegłami - nie zawsze niestety da się opisać coś w 2 zdaniach]

Moim skromnym zdaniem izopropanol czysty do analizy jest wystarczający. Podałem inne przykłady, gdyż ktoś może twierdzić, że tak nie jest. Zwróć ponadto uwagę, że podałem jedynie przykłady z katalogu polskiego producenta. Jest jeszcze wielu zagranicznych, jeśli ktoś sądzi, że POCh nie jest w stanie odpowiednio oczyścić izopropanolu
    [np. 2-Propanol puriss. p.a. ACS reagent 99.8% (GC) 1 litr za 80zł dostarczany przez Sigma-Aldrich]

Z mojej praktyki (kilkanaście lat) wynika, że proste polskie odczynniki (np. izopropanol) są naprawdę niezłe no i wystarczająco trzymają czystość.

Ważne jest także ile tego izopropanolu zostanie użyte.

Co do drugiej części pytania ktoś wspominał o nasączanej izopropanolem mikrofibrze na tzw. pałeczce higienicznej. Cóż - możemy mieć nadzieję, że ta mikrofibra była bez nadruku, który np. rozpuszcza się w izopropanolu
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 12-05-2005 o 18:44

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No coz jak dla mnie za duzo niewiadomych chyba Nigdy mi te kropki nie przeszkadzaly a niektore udalo sie nawet wydmuchac wiec narazie chyba dam sobie spokoj z izopropanolami i mikrofibrami.
    Ale potencjalnie calkiem zapowiada sie calkiem tania alternatywa dla swabow i innych drogich jak cholera dziadostw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    No coz jak dla mnie za duzo niewiadomych chyba Nigdy mi te kropki nie przeszkadzaly a niektore udalo sie nawet wydmuchac wiec narazie chyba dam sobie spokoj z izopropanolami i mikrofibrami.
    Ale potencjalnie calkiem zapowiada sie calkiem tania alternatywa dla swabow i innych drogich jak cholera dziadostw
    Tak, łatwo przez to wszystko stracić radość z fotografowania.
    Dla mnie to trochę jak różnica między melomanem a audiofilem. Ten drugi może do znudzenia słuchać jednej - ale za to perfekcyjnie nagranej - płyty CD, podczas gdy meloman zachwyca się po prostu muzyką.

Wolę być melomanem. Brud owszem, ale przytłaczający. Jeśli taki nie jest - robię zdjęcia od czasu do czasu...

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów