Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: Sensor Swab + Eclipse. Jak czyscic?

Coś już napisał Awatar ULTIMA PRIME
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ( tempo rozwoju tego forum jest niesamowite )

Wczoraj dzwoniłem do znajomego dentysty, może załatwi mi na dziś trochę etanolu - po pracy wybieram się do niego, na jutro zaplanowałem " nerwową " operacje - chcę spróbować przeczyścić filtr IR przy świetle dziennym, do tego celu prawdopodobnie wykorzystam właśnie etanol a do przetarcia wacik do uszu na którym będzie nałożona specjalna chusteczka do czyszczenia ekranów telefonów, myślałem również o szmatce " ircha " ( chyba tak to się nazywa ) - co sądzicie o tym pomyśle?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Prawdziwa ircha jest wykonana ze skory, w ktorej po obrobce jest pelno roznej chemii (m.in. grabniki). Raczej odradzam. Jak juz koniecznie jakies szmatki tu mikrofaza.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Podhale

Domyślnie

A co to jest ta " mikrofaza "

Ja mam chusteczkę do czyszczenia lcd, która jest dodawana do telefonu Sony-Ericsson T610, w pracy ( serwis telefonów ) często ją wykorzystuję ( do czyszczenia lcd ) i muszę powiedzieć że bardzo fajnie się nią czyści, nie zostawia żadnych paprochów ani nie rysuje.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To jest wlasnie mikrofaza Mam taka sama od takiego samego telefonu.
    ...

Domyślnie

a ile kosztowal ten swabs i eclipse jak to nie tajemnica? A w kwestii oszczednosci - te plyny do czyszczenia optyki HAma sa czyste chemicznie, czy niebardzo?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja mam jakas taka nedze tania do czyszczenia optyki i byla ok dla matrycy... Sprawdz jak paruje z obiektywu albo filtra... Ale takiego juz wyczyszczonego, bo jak masz np. odcisk palca (pot i tluszcz) to zostaja po tym smugi...
    ...

Miasto
    Podhale

Domyślnie

No i byłem wczoraj u tego dentysty, niestety etanolu nie był w stanie mi załatwić, za to mam eter - ale znowu usłyszałem opinie że eter rozpuszcza tworzywa sztuczne, panowie ( i panie ) może ktoś już zastosował ten środek do czyszczenia filtra IR, jeśli tak to podzielcie się swoimi opiniami, a może jednak zwykły spirytus, bardzo proszę o odpowiedz - dostęp do neta mam tylko w pracy, a już za pare godzin mam zamiar wyczyścić to zabrudzenie.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME
    No i byłem wczoraj u tego dentysty, niestety etanolu nie był w stanie mi załatwić
    Moment, moment... O lie mnie pamiec nie myli to dostepny w handlu (w buteleczkach 100 ml i wiekszych) spirytus jest wlasnie 95% wodnym roztworem alkoholu etylowego. Nie jestem ani chemikie, ani uzytkownikiem spirytusu, ale to przeciez latwo jest sprawdzic.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

a może alkohol izopropylowy, co jakiś czas polecany na grupie pl.rec.foto.* do czyszczenia optyki, używany w elektronice i modelarstwie.
    Trzeba tylko pamiętać żeby kupić jak najczystszy, czyli 99% :rolleyes: .

Tutaj znalazłem i chyba kupię.
    Ostatnio edytowane przez jacam ; 23-04-2005 o 10:49

Miasto
    Podhale

Domyślnie

" Moment, moment... O lie mnie pamiec nie myli to dostepny w handlu (w buteleczkach 100 ml i wiekszych) " - niestety byłem w kilku sklepach ( apteki, chemiczne ) w Rabce ( a ze względu na prace nie moge się wyrwać gdzieś dalej ) i nigdzie nie mogę dostać.
    IPA czyściłem filtr UV i pozostawił mi smugi, tak więc nie ufam temu preparatowi.
    " jacam " prawdopodobnie to IPA które ty polecasz sprawdziło by się ale ja chciałbym przeprowadzić czyszczonko już dzisiaj tak więc co sądzicie o tym eterze - może uszkodzić filtr IR przed matrycą?

Poprawa: Sorki, Pszczola za szybko przeczytałem twój tekst - " Moment, moment... O lie mnie pamiec nie myli to dostepny w handlu (w buteleczkach 100 ml i wiekszych) " - tobie oczywiście chodziło o spirytus, a ja to zrozumiałem trochę inaczej, jeszcze raz przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez ULTIMA PRIME ; 23-04-2005 o 12:03

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów