Na tym forum chyba nikt z serwisu canona nie przyznalby sie do tego, nawet jakby go lamali kolemZamieszczone przez Artur Lewandowski
Jak sie nie uda (odpukac) to proponuje tez.Zamieszczone przez mcdenko
Na tym forum chyba nikt z serwisu canona nie przyznalby sie do tego, nawet jakby go lamali kolemZamieszczone przez Artur Lewandowski
Jak sie nie uda (odpukac) to proponuje tez.Zamieszczone przez mcdenko
Hmmm jako osoba bardzo w tym względzie doświadczonaZamieszczone przez mcdenko
...
postaram się co nieco na ten temat powiedzieć, zwłaszcza z perspaktywy osoby, która o swój aparat specjalnie się nie martwi a matrycę w desperacji czysciła m.in. odkurzaczem dustbuster mini vac 780W firmy Black&Decker))
po pierwsze obalanie mitów
- czyscimy nie sensor a filtr przed matrycą
- filtr ma pewnie z 5 mm grubości i biorąc pod uwagę rozmiary jest bardzo mało podatny na naciski czy peknięcie
- filtr wydaje się być także mało podatny na zarysowania...biorąc pod uwagę co z nim wyczyniałem
- waciki pecpads nie są wolne od strzępków wbrew temu co się mówi i trzeba uważać, by w trakcie czyszczenia nie zapchać sobie aparatu jeszcze większą ilościa paprochów
- przeciągnięcie swabsem sensora tam i spowrotem wcale nie usuwa wszystkich paprochów
- niektóre paprochy wydają się być zdecydowanie nieusuwalne (nawet i po 10 przetarciu)
a teraz jak to zrobić
- naładować baterię
- przygotować swabsa i eclipse
- przygotowac ekran testowy
- włączyć funkcję czyszczenie
- zwilżyć (nie za bardzo) swabsa
- machnąć dwa razy po filtrze (nie stroniąc od pewnego nacisku, swabs powinien się zdecydowanie ugiąć, nacisk jest wskazany)
- nie zapomnieć o rogach, tam zbiera się sporo syfu
- zrobić zdjęcie testowe
- czyścić do skutku
- po 10 nieudanej próbie wywalić swabsy i eclipse do kosza, kupić gruchę a w razie czego zdjęcia korektorować w PS)))))
ot, takie moje rady...
20Dset
maj łeb...
HeheZamieszczone przez Tytus
Ja tez zaczalem "dbanie o sprzęt" od odkurzacza, ale to zwykly zelmer i pewnie dlatego mi migawke wciagnal)))
Serdeczne dzieki za rady. Jutro bede probowal, moze sie uda!![]()
Camera Obscura
Jako że mam taki zestaw i z powodzeniem go użyłem, powiem tak:
Wraz z zestawem dostaniesz instrukcję użycia, postępuj zgodnie z nią, a napewno nic nie zepsujesz. I jeszcze jedno w 100% chyba nie da się wyczyścićzawsze coś zostanie
![]()
Ostatnio edytowane przez Cychol ; 11-04-2005 o 18:00
pozdrawiam
Ciesz sie ze to TYLKO Zelmer. Jak by to byl jakis lepszy to by Ci sama obudowa zostalaZamieszczone przez mcdenko
![]()
...
Jak robicie zdjęcie testowe?? Gdzieś kiedyś przeczytałem że robi sie zdjęcie jasnej powierzchni bez obiektywu, następnie otwiera się zrobioną fotkę w PS i daje autolevele. Jeśli widać czarne plamki lub szare to czyszczenie jest potrzebne. Czy to tak było ?? Czy macie jakies inne doświadczenie w tym temacie ??
Ja ustawiam ISO 100 tryb AV przyslone f 22 najwieksza jaka ma moj obiektyw, obiektyw na MF ostrze jak najblizej sie da i kieruje w niebo (chodzi o to zeby nie wyszly ostre chmury). Najlepiej jesli niebo jest czyste. Robie 2-3 fotki. I w PS Autolevels. I w tym momencie mi sie robi slabo od jakiegos czasuZamieszczone przez Artur Lewandowski
Mozna tez oczywiscie sufit fotnac (tez kilka razy w roznych miejscach) albo czysta biala kartke.
Ostatnio edytowane przez mcdenko ; 11-04-2005 o 19:25
Camera Obscura
wystarczy skierować aparat na klosz dużej lampy z małej odległości, ustawić program AV, wybrać największa przesłonę, czas dobierze się sam i cyknąć w miarę jednolitą jasną powierzchnię, można ostrzyć ręcznie jak najbliżej obiektywuZamieszczone przez Artur Lewandowski
efekty będzie widać od razu, autolevele trochę jeszcze poprawiają widoczność największych paprochów ale mogą wymazać te drobne...
20Dset
maj łeb...
Dzisiaj kolejny dzieńjeśli będzie czyste niebo to focę i sprawdzę
mam tylko nadzieję, że mnie sie słabo nie zrobi :P Pocieszam się tym że robiłem w namiocie bezcieniowym zdjęcia na allegro i nie widziałem jakiś niepokojących plam czyli możliwe że po ostatnim czyszczeniu jest ok. Wtedy faktycznie zauważyłem plamy na niebie a pierwszą reakcją było czyszczenie monitora
Ale zastosuję się do sugesti dotyczących przysłony itd. Gracjas.
Zeby mi tylko tych grubszych nie bylo widac... Dzisiaj dzien wielkiej proby.
Camera Obscura