Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 90

Wątek: Sensor Swab + Eclipse. Jak czyscic?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko
    Zadzwonili do mnie z serwisu, ze do czyszczenia nie trzeba przysylac aparatu, tylko samemu gruszka lub sprezonym powietrzem Rece mi opadly.
    Mnie też opadły jak zobaczyłem, że w serwisie "czyszczą" filtr CMOS'a sprężonym powietrzem. Jest to metoda niebezpieczna i z oczywistych względów niezalecana przez Canona (w instrukcji stoi jak byk). Serwisanci powinni to wiedzieć, w końcu szkoleni... chyba

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Dzisiaj zamowilem. Dmuchanie na sensor juz nie pomaga. Mam paprochy. Chcialbym zapytac grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z preparatem Eclipse i Sensor Swabem, na co zwrocic szczegolna uwage. Jak najlepiej wyczyscic sensor przy pomocy tego zestawu. Czytalem, ze czyszczenie sensora mozna porownac do operacji na otwartym sercu. Czy ktos mial jakies negatywne doswiadczenia?
    Hmmm jako osoba bardzo w tym względzie doświadczona
    ...
    postaram się co nieco na ten temat powiedzieć, zwłaszcza z perspaktywy osoby, która o swój aparat specjalnie się nie martwi a matrycę w desperacji czysciła m.in. odkurzaczem dustbuster mini vac 780W firmy Black&Decker ))

po pierwsze obalanie mitów

- czyscimy nie sensor a filtr przed matrycą
    - filtr ma pewnie z 5 mm grubości i biorąc pod uwagę rozmiary jest bardzo mało podatny na naciski czy peknięcie
    - filtr wydaje się być także mało podatny na zarysowania...biorąc pod uwagę co z nim wyczyniałem
    - waciki pecpads nie są wolne od strzępków wbrew temu co się mówi i trzeba uważać, by w trakcie czyszczenia nie zapchać sobie aparatu jeszcze większą ilościa paprochów
    - przeciągnięcie swabsem sensora tam i spowrotem wcale nie usuwa wszystkich paprochów
    - niektóre paprochy wydają się być zdecydowanie nieusuwalne (nawet i po 10 przetarciu)

a teraz jak to zrobić

- naładować baterię
    - przygotować swabsa i eclipse
    - przygotowac ekran testowy
    - włączyć funkcję czyszczenie
    - zwilżyć (nie za bardzo) swabsa
    - machnąć dwa razy po filtrze (nie stroniąc od pewnego nacisku, swabs powinien się zdecydowanie ugiąć, nacisk jest wskazany)
    - nie zapomnieć o rogach, tam zbiera się sporo syfu
    - zrobić zdjęcie testowe
    - czyścić do skutku
    - po 10 nieudanej próbie wywalić swabsy i eclipse do kosza, kupić gruchę a w razie czego zdjęcia korektorować w PS )))))

ot, takie moje rady...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    Hmmm jako osoba bardzo w tym względzie doświadczona
    ...
    postaram się co nieco na ten temat powiedzieć, zwłaszcza z perspaktywy osoby, która o swój aparat specjalnie się nie martwi a matrycę w desperacji czysciła m.in. odkurzaczem dustbuster mini vac 780W firmy Black&Decker ))
    Hehe
    Ja tez zaczalem "dbanie o sprzęt" od odkurzacza, ale to zwykly zelmer i pewnie dlatego mi migawke wciagnal )))

Serdeczne dzieki za rady. Jutro bede probowal, moze sie uda!
    Camera Obscura

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Jako że mam taki zestaw i z powodzeniem go użyłem, powiem tak:

Wraz z zestawem dostaniesz instrukcję użycia, postępuj zgodnie z nią, a napewno nic nie zepsujesz. I jeszcze jedno w 100% chyba nie da się wyczyścić zawsze coś zostanie
    Ostatnio edytowane przez Cychol ; 11-04-2005 o 18:00
    pozdrawiam

Domyślnie

Jak robicie zdjęcie testowe?? Gdzieś kiedyś przeczytałem że robi sie zdjęcie jasnej powierzchni bez obiektywu, następnie otwiera się zrobioną fotkę w PS i daje autolevele. Jeśli widać czarne plamki lub szare to czyszczenie jest potrzebne. Czy to tak było ?? Czy macie jakies inne doświadczenie w tym temacie ??

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Hehe
    Ja tez zaczalem "dbanie o sprzęt" od odkurzacza, ale to zwykly zelmer i pewnie dlatego mi migawke wciagnal )))
    Ciesz sie ze to TYLKO Zelmer. Jak by to byl jakis lepszy to by Ci sama obudowa zostala
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Jak robicie zdjęcie testowe??
    Ja ustawiam ISO 100 tryb AV przyslone f 22 najwieksza jaka ma moj obiektyw, obiektyw na MF ostrze jak najblizej sie da i kieruje w niebo (chodzi o to zeby nie wyszly ostre chmury). Najlepiej jesli niebo jest czyste. Robie 2-3 fotki. I w PS Autolevels. I w tym momencie mi sie robi slabo od jakiegos czasu

Mozna tez oczywiscie sufit fotnac (tez kilka razy w roznych miejscach) albo czysta biala kartke.
    Ostatnio edytowane przez mcdenko ; 11-04-2005 o 19:25
    Camera Obscura

Domyślnie

Dzisiaj kolejny dzień jeśli będzie czyste niebo to focę i sprawdzę mam tylko nadzieję, że mnie sie słabo nie zrobi :P Pocieszam się tym że robiłem w namiocie bezcieniowym zdjęcia na allegro i nie widziałem jakiś niepokojących plam czyli możliwe że po ostatnim czyszczeniu jest ok. Wtedy faktycznie zauważyłem plamy na niebie a pierwszą reakcją było czyszczenie monitora Ale zastosuję się do sugesti dotyczących przysłony itd. Gracjas.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Jak robicie zdjęcie testowe?? Gdzieś kiedyś przeczytałem że robi sie zdjęcie jasnej powierzchni bez obiektywu, następnie otwiera się zrobioną fotkę w PS i daje autolevele. Jeśli widać czarne plamki lub szare to czyszczenie jest potrzebne. Czy to tak było ?? Czy macie jakies inne doświadczenie w tym temacie ??
    wystarczy skierować aparat na klosz dużej lampy z małej odległości, ustawić program AV, wybrać największa przesłonę, czas dobierze się sam i cyknąć w miarę jednolitą jasną powierzchnię, można ostrzyć ręcznie jak najbliżej obiektywu

efekty będzie widać od razu, autolevele trochę jeszcze poprawiają widoczność największych paprochów ale mogą wymazać te drobne...

Domyślnie

Zeby mi tylko tych grubszych nie bylo widac... Dzisiaj dzien wielkiej proby.
    Camera Obscura

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów