zbyt jasny to jest 50/1.0 ... spaprali to cacko na maksa... ale niestety to jest cena jasnosci oraz srednicy soczewek...

50/1.8 jest super oceniana gdyz kosztuje tyle co kot naplakal (ja kupilem moja za 350zl) zas jakosc zdjec z tego obiektywu jest rewelacyjna..

lepszy jest 50/1.4 ... ale.. za cene jednego 1.4 mozna kupic kilka 1.8 ;-)

podstawowa roznica lezy w ostrosci przy f1.8 ... gdzie 50/1.8 dopiero sie zaczyna... tam 50/1.4 jest juz przymkniety przez co jest ostrzejszy niz tanszy braciszek...

poza tym, bokeh.. czyli ogolnie rzecz mowiac glebia ostrosci... 50/1.4 ma nieco inna budowe, zarowno jesli chodzi o seczewki jak i o same listki przyslony, ktore maja gigantyczne znaczenie... po prostu w 50/1.4 ksztalt przymykajacej przyslony jest bardziej zblizony do okregu.. a to ma niebagatelny wplyw na to jak wyglada bokeh...

50/1.4 lepiej zachowuje sie pod swiatlo.. brak tez aberacji... w 50/1.8 czasami "udaje" mi sie je wyciagnac... ale wystarczy go domknac do 2.8 i problem znika...

gdybym mial zbedny 1000zl w kieszeni zamienil bym 50/1.8 na 50/1.4 ... ale ze nie mam wiec bede focil tym co mam