Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 116

Wątek: Dragan Effect

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

hehe dobre nie mogę spać a więc poświruję

nie wiem czy to Dragan czy Dave Hill ale wiem że wcale nie musi być studio czy super oświetlenie, tak więc wystarczy prawidłowo naświetlona fotka (może być nawet z imprezy) !

jak ktoś będzie zainteresowany, to będę zdradzał tajemnicę
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    jak ktoś będzie zainteresowany, to będę zdradzał tajemnicę
    No, to ja się bardzo uprzejmie kłaniam i proszę o tę zdradę
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No, to ja się bardzo uprzejmie kłaniam i proszę o tę zdradę
    luzik w więc nie sądziłem że to może być tak mało skomplikowane:

- stworzyłem z dolnej fotki 5 różnych klatek forsowanych z JPEGA w LR od -2 ev do +2 ev o skoku co jedna ev.
    - połączyłem moje DRI w photomatixie z ustawieniami takimi aby uzyskać dobre efekty świetlne, na twarzach i dłoniach.
    - przygotowany DRI otworzyłem w Psie i od razu po skopiowaniu warstwy nałożył na nią shadow/highlight. Tu trzeba poeksperymentować nie wolno przesadzić z ustawieniami pamiętając że mamy już i tak DRI.
    - na kopii warstwy zaczynamy zabawę w mieszanie (soft light, overlay) trzeba od razu ściągać saturacje z tej warstwy i bawić się maską warstwy.
    - kolejna sprawa to wyostrzenie nowej warstwy filtrem high pass z dość niskim parametrem a po zatwierdzeniu zamiana górnej warstwy na overlay lub softlight (dobrze by było wymaskować jedynie tekstury.)
    - wyostrzony obraz potrzeba odpowiednio przyciemnić i gdzie niegdzie rozjaśnić ( nowa warstwa z 50% kryciem szarosci) biały i czarny pędzel - 10 - 15 % krycia
    - dla wytłumienia zbyt jasnego tła spłaszczony obrazek pokrywamy na nowej warstwie czarna farbą z kryciem warstwy ok 60 - 70 % z dodaniem maski i odkryciem jedynie postaci lub interesujących nas elementów.
    na tym były w sumie koniec ale jak zwykle dobrze jest pobawić się w różne maski, zmiany
    kolorystyczne itp.
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 24-02-2008 o 13:53

Pełne uzależnienie

Domyślnie

wziete ze STROBISt (bardzo dobre zrodlo o "oswietleniu")
    Maly tutorial jak to srobic i przyklady ludzi
    http://www.flickr.com/groups/strobis...7594577686705/
    Tutaj jakis czlowiek pokazuje przed i po - moim zdaniem niezle to wyglada
    Przed
    Po

Zobaczcie sami
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 24-02-2008 o 14:51

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 06-03-2008 o 18:38

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A mógłbyś zdradzic jak to zrobiłeś? Czy jakimś sposobem już tutaj zaprezentowanym? Chciałbym sie dowiedziec jak coś takiego uzyskac, gdyz mam pomysł na wykorzystanie tej wiedzy ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

robiłem to prawie dokładnie tak jak to pokazano w tutku z pierwszego posta, wartości ustawiałem tak pi razy drzwi według własnego widzi mi się

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Z tego co pamiętam to była mowa, że takie zabiegi zaprezentowane w tym tutku to jest mocne psucie zdjęcia jakościowo i nadaje się tylko do małych rozdzielczości do netu. Mnie natomiast interesuje metoda z której będę mógł uzyskac odbitki na dużym formacie(20x30, 30x40)
    Przemku czy mógłbyś opisac co robiłeś trochę dokładniej bo z tego co jest napisane to nie wszystko rozumiem. Szczególnie gubię się przy tych warstwach. Nie iwem czy nowa tzn., że to druga czy następna nowa czy jaka? Wcześniej ktoś podawał też ciekawy efekt(zdjęcie meżczyzny a potem jakieś facia z kawałem mięcha ;-) ) To by było nawet nawet ale tamten efekt był dla mnie trochę za mocny... To pokazane wyżej mi odpowiada ale jak jest z tą jakością zdjęcia w dużym formacie?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Z tego co pamiętam to była mowa, że takie zabiegi zaprezentowane w tym tutku to jest mocne psucie zdjęcia jakościowo i nadaje się tylko do małych rozdzielczości do netu. Mnie natomiast interesuje metoda z której będę mógł uzyskac odbitki na dużym formacie(20x30, 30x40)
    Przemku czy mógłbyś opisac co robiłeś trochę dokładniej bo z tego co jest napisane to nie wszystko rozumiem. Szczególnie gubię się przy tych warstwach. Nie iwem czy nowa tzn., że to druga czy następna nowa czy jaka? Wcześniej ktoś podawał też ciekawy efekt(zdjęcie meżczyzny a potem jakieś facia z kawałem mięcha ;-) ) To by było nawet nawet ale tamten efekt był dla mnie trochę za mocny... To pokazane wyżej mi odpowiada ale jak jest z tą jakością zdjęcia w dużym formacie?
    ja z reguły często spłaszczam obraz kiedy widzę że efekt jest ok i potem znów kopiuję warstwę tła i na niej działam, napisz dokładnie którego momentu nie rozumiesz

a tu zapodam crop 100% dla pokazania stopnia popsucia obrazu;

fotka była robiona badajże przy ISO 800
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 10-03-2008 o 21:34

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ok wszedłem w posiadanie pewnego tutoriala. Mam akurat fote co by ją przerobic. Mam zamiar się za to zabrac jutro jak mi wyjdzie to wstawie efekt i krok po kroku. Tutorial jest wideo i niestety jest to cos w rodzaju plyty dvd z filmem ze nie moge go wydobyc w postaci pliku i gdzieś wrzucic... także jak się uda to będę opisywał step by step co zrobiłem ;-)

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów