luzik w więc nie sądziłem że to może być tak mało skomplikowane:
- stworzyłem z dolnej fotki 5 różnych klatek forsowanych z JPEGA w LR od -2 ev do +2 ev o skoku co jedna ev.
- połączyłem moje DRI w photomatixie z ustawieniami takimi aby uzyskać dobre efekty świetlne, na twarzach i dłoniach.
- przygotowany DRI otworzyłem w Psie i od razu po skopiowaniu warstwy nałożył na nią shadow/highlight. Tu trzeba poeksperymentować nie wolno przesadzić z ustawieniami pamiętając że mamy już i tak DRI.
- na kopii warstwy zaczynamy zabawę w mieszanie (soft light, overlay) trzeba od razu ściągać saturacje z tej warstwy i bawić się maską warstwy.
- kolejna sprawa to wyostrzenie nowej warstwy filtrem high pass z dość niskim parametrem a po zatwierdzeniu zamiana górnej warstwy na overlay lub softlight (dobrze by było wymaskować jedynie tekstury.)
- wyostrzony obraz potrzeba odpowiednio przyciemnić i gdzie niegdzie rozjaśnić ( nowa warstwa z 50% kryciem szarosci) biały i czarny pędzel - 10 - 15 % krycia
- dla wytłumienia zbyt jasnego tła spłaszczony obrazek pokrywamy na nowej warstwie czarna farbą z kryciem warstwy ok 60 - 70 % z dodaniem maski i odkryciem jedynie postaci lub interesujących nas elementów.
na tym były w sumie koniec ale jak zwykle dobrze jest pobawić się w różne maski, zmiany
kolorystyczne itp.