Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 95

Wątek: Foto-Tronik - opinie

Domyślnie

[QUOTE=Foto-tronik;568195]Witam Forumowiczów. Niestety jestem zmuszony napisać kilka słów w sprawie Tech-foto. Nie muszę chyba komentować, że powyższa wiadomość jest napisana przez pracownika Tech-foto - każdy to widzi - nowy user, reklama serwisu i antyreklama konkurencji - typowe.

Nie jest pracownikiem tej firmy, pracuję w administracji publicznej i nie wiem na jakiej podstawie Pan wyciągnął takie wnioski, post faktycznie jeden ponieważ jestem początkującym użytkownikiem i amatorem w fotografii.
    Na firmę Techfoto (pisane razem) natknęłam się przypadkiem wpisując nazwę Tech-Foto w google - klikając w link trafiłam na stronę FotoTronika i bardzo mnie to zdziwiło bo kiedyś mieszkałam obok siedziby tej firmy i żadnego szyldu Foto Tronika tam nie widziałam, pracownica serwisu potwierdziła to że są to 2 zupełnie inne firmy.

Zanim Pan zacznie wypisywać coś wyssane z palca o kimś to proszę najpierw się upewnić czy to prawda!

p.s. z usług firmy Tech-Foto korzystałam dwukrotnie i jak najbardziej polecam!

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

Moja sprawa też się już zakończyła, trwała około 5-6 miesięcy (naprawa obiektywu i czyszczenie).
    Obiektyw odsyłałem 3 czy 4 razy już nie pamiętam.
    Pisałem chyba 6 maili. W międzyczasie zmieniła się firma komputerowa, która przyjmowała i odsyłała sprzęt w moim regionie.
    Po moich tłumaczeniach i mailach w końcu zrozumieli, że wycena i moja zgoda była na całą naprawę, a nie częściową tak jak została wykonana usługa.
    Skończyło się tak, że obiektyw naprawiony ale nie wyczyszczony - naprawa częściowa, trafił do mnie i po około miesiącu zwrócili mi w ramach zgłoszonej reklamacji cały koszt, płaciłem tylko 1 raz za przesyłkę.
    Całe szczęście, że ten obiektyw nie był mi, aż tak potrzebny.
    Może mój przypadek jest 1 na 1000 i rzeczywiście miałem pecha, ale ja już mimo mojego pecha nie skorzystam z usług omawianej firmy.
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Piorun3
    Guest

Domyślnie

Firma Foto-tronik nie jest uczciwą firmą, wysłałem do nich kamerę cyfrowa, kosztorys robią bezpłatny, podobno kamera była po zalaniu, choć większość czasu spędziła w szafie, mało używana, ale zostałem poinformowany, że wilgoć w szafie też może być. Zgodziłem się na naprawę i wreszcie po ponad 3 tyg. oczekiwania dostałem informację, że kamera jest do odbioru. Jakie było moje zdziwienie, że kamera jest tylko częściowo naprawiona, tzn. odtwarza kasety ale nie ma obrazu na ekranie przy nagrywaniu. Zareklamowałem ją, a po miesiącu oczekiwania zadzwoniłem wreszcie do serwisu i okazało się, że kamera ma wadę fabryczną, której serwis nie naprawia i mogę ją reklamować u producenta, gdzie wada zostanie bezpłatnie usunięta. Niestety panowie z serwisu nie umieją zdiagnozować sprzętu, odsyłają niesprawny sprzęt do klienta, mam wrażenie że przedstawiony kosztorys był mocno naciągany, by wyłudzić pieniądze, zwłaszcza że autoryzowany przedstawiciel producenta kamery, który wykonuje naprawy gwarancyjne poinformował mnie, że ktoś dość nieumiejętnie w niej grzebał. RADZĘ OBCHODZIĆ SERWIS FOTOTRONIK SZEROKIM ŁUKIEM

Thumbs down Jednak nie zdecydowanie nie polecam

Witam. Ja również nie polecam tego serwisu. Czytałem opinie przed oddaniem i miałem jednak cichą nadzieję iż nie będzie tak złe. Niestety. Naprawiane 3 sprzęty. Termin realizacji nie dotrzymany (3 tyg. 6 tyg. i 12 tyg.) Tylko 1 sprzęt naprawiony poprawnie. 2-gi obiektyw po wykonaniu ok. 100 zdjęć - powróciła ta sama usterka. Złożona reklamacja (na naprawiony sprzęt przysługuje 6 m-c gwarancji) stwierdzono jednak iż obiektyw jest sprawny i zainkasowano 30 zł. za sprawdzenie sprzętu. Fakt - obiektyw wrócił sprawny jednak pani na recepcji wyraźnie widziała usterkę i przyjęła reklamacje - później wszystkiego się wyparła. Korespondencja mailowa nie przyniosła skutku. Co do kamery to niestety brak słów - kamera naprawiana na tymczasowo. U nich działa a w domu po 3-4 przełożeniach taśmy zacięcie mechanizmu taśmy. Ta sama usterka a za pierwszym razem koszt naprawy -290, za drugim tradycyjnie reklamacji nie uwzględniono i zaproponowano 120 (chociaż łaskawie udzielono rabatu na 100 zł.) Ta sama usterka( na wyświetlaczu - pojawiał się ten sam błąd) a dwie różne ceny. Niestety jak dla mnie - przyjmują wszystko, nierzetelne wykonanie a za ewentualne reklamacje trzeba płacić z własnej kieszeni. Stanowczo odradzam.

Domyślnie

Witam ponownie :]

Mam prośbę, proszę o kontakt mailowy osoby którym firmie FOTOTRONIK na Żurawiej :

-uszkodzono sprzęt podczas "naprawy"
    -zmieniono niekorzystnie kosztorys, argumentując znalezieniem następnej"usterki"
    - nie chciano przedstawić ponownego kosztorysu szczegółowego twierdząc, że tylko pierwszy był darmowy
    - zwrócono sprzęt nie działający, argumentując, że taki dostarczył zleceniodawca
    - grożono doniesieniem do prokuratury o próbie "wyłudzenia" przy dalszych próbach dochodzenia swoich racji.
    - informowano, że opieszałość przy odbiorze nienaprawionego sprzętu może poskutkować jego "utylizacją" po upływie 6 miesięcy.

informacje proszę kierować na maila :

fototronik@wp.pl

Jeżeli to możliwe, to proszę o rozpowszechnienie tej prośby na branżowych portalach.
    Pkt 8 regulaminu forum
    www.staszewskiphotography.pl

Domyślnie

Podany adres mailowy nie odsyła do firmy, założyłem go specjalnie, aby dokładnie filtrować informacje i niczego nie przegapić.
    Nie adresujecie Państwo korespondencji do firmy Foto-tronik tylko do mnie

Dosadne zwroty i nerwy są zbędne, ja nie jestem winny Państwa słusznym frustracją. Poproszę tylko konkretne przypadki.
    W razie wątpliwości proszę o kontakt na PW .
    Pkt 8 regulaminu forum
    www.staszewskiphotography.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To ja proszę o jednoznaczną informację czy ten adres ma służyć:
    1. znalezieniu "poszkodowanych" przez ww. firmę - a jest Pan jednym z nich i organizuje "krucjatę"
    2. Jest Pan właścicielem/szefem/pracownikiem ww. serwisu i adres ten ma służyć poprawie sytuacji

osobiście obstawiam pkt. 1 ale poproszę o jednoznaczną odpowiedź co ma na celu ww. akcja.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Witam...przez przypadek zajrzalem na to forum, a tylko dlatego ze czytajac miesiecznik Foto-Video zobaczylem sliczna reklame FotoTronik (zreszta nie pierwszy raz), narazie nic nie naprawiam ani nie konserwuje...ale ogolnie strach sie bac. Jestem fotoamator i mam tylko FZ20,S8000 i P90...w przyszlosci chyba wybiore sie do szewca...znaczy zegarmistrzapozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

Omawiana przeze mnie wcześniej przygoda z firmą FotoTronik, a mianowicie z naprawianym obiektywem zakończyła się tak:
    Obiektyw użyłem dosłownie może 15 min i schowałem do szafy.
    Aż tu pewnego razu biorę i nie działa AF, może mam pecha, więc zaniosłem obiektyw do malutkiego zakładu naprawy sprzętu foto w Poznaniu na ulicy Galileusza.
    Obiektyw oddałem i co się okazało, że soczewkę wyczyścili bez najmniejszego problemu - bardzo ciekawe, oraz wymienili silniczek AF i wszystko jest OK.
    Taka renomowana firma jak FotoTronik sobie nie poradziła - mam na myśli wyczyszczenie obiektywu. Kosztowało to 230zł i obiektyw jak nowy
    Więc chyba coś jest nie tak. Brak słów.
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Domyślnie

Witam forumowiczów.
    Niestety ja również muszę ostrzec wszystkich przed firmą Foto-Tronik. Jeżeli cenisz swoje zdrowie, czas, sprzęt i pieniądze to lepiej nie mieć z nimi do czynienia!

Ja musiałem naprawić swój C50d. W styczniu dostałem od nich ofertę na piśmie z wyceną naprawy oraz terminem - 3 tygodnie. Więc pojechałem do nich i wpłaciłem zaliczkę. Aparat miałem dostarczyć do serwisu po otrzymaniu od nich informacji że część jest sprowadzona.
    Po 4 tygodniach braku kontaktu ze strony Foto-Tronik zadzwoniłem i zapytałem co się dzieje w mojej sprawie. Dostałem odpowiedź że część już jest i mogę przywieźć aparat do naprawy. Więc zawiozłem i zostawiłem aparat otrzymując informację że w ciągu 2-3 dni odezwą się do mnie w celu potwierdzenia wykonania usługi. Oczywiście znów nikt się nie odezwał. Po tygodniu zadzwoniłem i otrzymałem informację że niestety aparat nie został naprawiony bo częśc która została sprowadzona z magazynu z Niemiec jest uszkodzona! A więc nie mam innego wyjścia jak czekać kolejne 3 tygodnie na sprowadzenie nowej części.
    Dziś mamy 1 kwietnia, a więc od podpisania zlecenia które miało być wykonane w ciągu 3 tygodni minęło już 10 tygodni. Po kolejnej mojej interwencji otrzymałem następująca odpowiedź:

"zgodnie z przeprowadzona rozmową telefoniczną informuję, że części zostały zamówione, lecz na obecna chwile są niedostępne w magazynie centralnym w Niemczech. Opóźnienia są spowodowane ograniczonymi wysyłkami z Japonii, gdzie części są produkowane".

Ani nowego terminu kiedy ta część będzie, ani przepraszam, ani pocałuj nas w d... Choć to ostatnie raczej jest między wierszami ukryte.

Proszę zauważyć że trzęsienie ziemi w Japonii, które rzeczywiście mogło spowodować ograniczenie dostaw, miało miejsce 11 marca, a więc 7 tygodni po tym jak podpisałem umowę z Foto-Tronik. Ale to nie przeszkadza im powoływac się na ten fakt.

Też zajmuję się sprzedażą usług. I oczywiście nie zawsze udaje się ze wszystkim wywiązać w terminie, ale w takich sytuacjach najpierw przepraszam klienta, a następnie szukam sposobu aby jakoś mu to wynagrodzić.
    Natomiast Foto-Tronik zachowuje się na zasadzie: "Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz?"

Po zapoznaniu się z opiniami innych forumowiczów na temat Foto-Tronik i po swoich przygodach z nimi juz się boję dać tej firmie swój aparat nawet gdyby tę część teraz nagle znaleźli.
    C50d/ C15-85 3,5-5,6/ C85 1,8/

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów