Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Scenariusz - która lampa?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Scenariusz - która lampa?

1. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o lampy błyskowe. Przejrzałem właśnie instrukcje od 430ex i 580ex, ale nadal jest to wiedza czysto teoretyczna. Pewnie gdybym przeczytał wszystko na tym forum o lampach, może nie musiałbym pytać.

2. Scenariusz jest nastepujący:

potrzebuję wykonać do 5 zdjęć w ciągu sekundy z czasem otwarcia migawki ok. 1/500 sek. oświetlając obszar 20 x 20 cm znajdujący się w odległości 2-3 metrów. Czy muszę mieć do tego 580EX czy wystarczy 430EX (czas ładowania 3,7 sekundy po każdym (?) błysku, więc chyba nie).
    I jeszcze jedno: ponieważ fotografowane obiekty są dość połyskliwe, chciałbym dość "miękkiego" światła. Potrzebuję jakąś nakładkę czy cuś ?

P.S. wykonałem już próbę z wbudowaną lampą (oczywiście tylko jedno zdjęcie i tylko na 1/200); rezultat jest zadawalający , chodzi głównie o poprawę "szybkostrzelności".
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-10-2007 o 12:08

Domyślnie

Serie z blyskiem to tylko 580 + battery pack. W koncu 12 baterii to nie to samo co 4 (:

Obecnie mam 580EX II i przy szybkosci 40D potrafi ona na swiezych bateriach wykonac tylko kilka serii z pelnym pokryciem blyskow. Potem juz niestety sie zacina i co drugie zdjecie jest niedoswietlone, wiec o szybkim strzelaniu przez godzinna impreze moge pomarzyc.
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. W moim scenariuszu siła błysku będzie pewnie bardzo mała. Możliwość wykonania kilku takich serii w zupełności mnie zadowala. Potem mam możliwość wymienić zasilanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    Serie z blyskiem to tylko 580 + battery pack. W koncu 12 baterii to nie to samo co 4 (:

Obecnie mam 580EX II i przy szybkosci 40D potrafi ona na swiezych bateriach wykonac tylko kilka serii z pelnym pokryciem blyskow. Potem juz niestety sie zacina i co drugie zdjecie jest niedoswietlone, wiec o szybkim strzelaniu przez godzinna impreze moge pomarzyc.
    To chyba zależy na jakiej czułości robisz foty z błyskiem. jak ustawisz iso 800-1200, na pełnej dziurze, to tych błysków w serii zrobisz znacznie więcej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    To chyba zależy na jakiej czułości robisz foty z błyskiem. jak ustawisz iso 800-1200, na pełnej dziurze, to tych błysków w serii zrobisz znacznie więcej
    Pewnie tak. Mi zależy na jak najniższej, 100-200.

Domyślnie

W sumie racja, chociaz ja nie lubie robic zdjec powyzej 400 (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nikt więcej się nie wypowie? Rzeczywiście nie da się tego zrobić za pomocą 430EX? Obie lampy widzę w stopce, więc pewnie masz jednak rację?

Domyślnie

Musialbym podlaczyc 430-tke i zobaczyc jak bedzie z seriami przy danych parametrach ekspozycji (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Byłbym wdzięczny Np. weź czas 1/500 (HSS), ISO 200 i max. ogniskową. Zobacz czy da się zrobić serię jedną i drugą lampą, ew. jakie są różnice. Więcej parametrów na razie nie potrafię Ci podać.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

430ex, 350D, ISO400, czas 1/200, tryb jpg L, f4, odl 2m, ogniskowa 40mm, zdjęcia seryjne: strzela do zapchania bufora pamięci, równo 20 zdjęć, póżniej lampa daje radę, tylko bufor zwalnia. Aku średnio naładowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    1/500s to samo
    Ostatnio edytowane przez fret ; 30-10-2007 o 11:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów