Cytat Zamieszczone przez Fotoshop Zobacz posta
Ok wiem,że to fotograf robi zdjęcia a nie aparat.Wiem też dzięki Wam,ze prawdziwy cyfrowy aparat kupuje się jako drugi(jak już człowiek nauczy się ustawiać, robić,obrabiać zdjęcia cyfrowe)
To będzie mój drugi i mam nadzieję ten właściwy aparat cyfrowy.Pierwszym jak do tej pory jest A80,za którego dałem swego czasu prawie 2 tyś zł.
Niestety to maleństwo już mi nie wystarcza.

W takim razie sformułuje pytanie inaczej:
Robię zdjęcie ze statywu w trybie automatycznym(jakiś widoczek dajmy na to) g9 i 400D,które będzie lepsze i dlaczego?
Cześc,

Mam lustrzankę z trzema dobrymi obiektywami - 2xL, i 50 1.8 i G7. Fotografuję od lat i ciągle sprawia mi to przyjemność. Lustrzanka to duża torba, około 3-4 kg., statyw i nadwyrężony kręgosłup , G7 zanych problemów, niewielki, zawsze gotowy ale wolniejszy w akcji, ciężar niezauważalny. Teraz jakość zdjęć. Lustrzanka jest lepsza, mniej szumów, możliwość stosowania wyższych ISO - bez bólu. Obiektywy "L" sa naprawdę warte swej nazwy prawie niezawodne ale po 4-6 godzinach wakacyjnego spaceru gdzieś na południu francji albo nie daj Boże w górach człowiek ma dosyć i z tęsknota myśli oczymś mniejszym. G7 w dobrych warunkach oświetleniowych robi doskonałe zdjęcia, wiele z nich o zgrozo trudno jest odróżnić od lustrzanki. W gorszych warunkach delikatnie poprawione w w Adobe PhotoShop albo Elements 6 są naprawde dobre. W złych warunkach oswietleniowych są gorsze zwłasza obejrzane uważnie, powiekszone. Powstaje pytanie po co robić zdjęcia w złych warunkach? .
Z innej strony. Lustrzanka to wejście w system, nie skończy sie na "kicie", spece od marketinku Canona nie śpią, prędzej czy później kupisz obiektyw, lampę itd. - jesteś złapany. G9 w twoim wypadku - jesteś wolny, przez rok czy dwa, aż pojawi się GX, który będziesz musiał mieć. Nie nosisz ogromnej torby, nie musisz dbać o cenny sprzęt, a zdjęcia nie są wiele gorsze od zdjeć lustrzanek. A może zdążasz w kierunku "profi"? Może chcesz się poświęcić fotografii? Albo jesteś czuły na spojrzenia pełne podziwu, kiedy wyjmujesz naprawdę poważny sprzęt? Wtedy tylko lustrzanka . Gdybym teraz zaczynał kupiłbym G9, a po wyciśnięciu z niego wszystkiego i stwierdzeniu, że jeszcze czegoś więcej chcę w fotografii, uzbierałbym na 40D i kupiłbym go.

Powodzenia, swnw.