Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: 400D czy G9

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Ja nie chcę o złodziejach ,jeszcze nie kupiłem a Wy już straszycie
    Do czego będę używał?
    Przed wszystkim do wycieczek(góry,jakieś miasteczka,zamki,zabytki no i trochę rodzinka)
    Najbardziej do wycieczek w Tatry,które uwielbiam a mój A80 się tam nie sprawdza,wiem muszę zaopatrzyć się w jakiś filtr UV i to z pewnością zrobię zaraz po zakupie aparatu.Jestem grafikiem komp. więc najważniejsza jest dla mnie estetyka zdjęcia,ostrość i głębia ostrości,kontrast(chyba najbardziej-zachwycają mnie HDR-y) a więc generalnie jakość zdjęcia.Siedzenie przy obróbce zdjęć to dla mnie chyba większa frajda od fotografowania a ile naprawdę jest frajdy gdy zdjęcie jest dobrej jakości wiecie sami i o takie mi właśnie coś chodzi więc chyba jednak g9 ?
    Fotoshop is online now Raportuj zły post Reply With Quote Multi-Quote This Message Szybka odpowiedź do tej wiadomości

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Witaj!
    Trochę mnie irytuje Twoje podejście. Przecież nikt Ci nie napisze że ten i tylko ten model powinien być twoją własnością. Nie prościej pójść do sklepu i strzelić sobie parę fotek tych samych obiektów i jednym i drugim? Później tylko wystarczy że odpowiesz sobie na pytanie, które z fot bardziej Ci "leżą".
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Ok tylko który sklep pozwoli mi na to,by robić sobie fotki ich sprzętem?
    Doskonale wiem i gdybym miał możliwość wziąść oba na jeden dzień do domu to pewnie nie miał bym wątpliwości ale nikt na takie coś nie pójdzie więc trzeba kupować w ciemno ;(

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

G9 robi bardzo fajne zdjęcia do ISO 100, przy ISO 200 jest jeszcze znośnie, powyżej... kaszanka - przynajmniej porównując to do lustrzanek. Jakość zdjęć w sensie kolorów czy kontrastów jest OK., ostrość tylko nie jest jak dla mnie rewelacyjna. Ale ja mam złe porównania do lustrzanek z dobrą optyką. Amator będzie bardzo zadowolony. Automatyka działa dobrze. Mnie ten aparacik służy za taki "spacerowo-wakacyjny" dodatek i tutaj sprawdza się dość dobrze. Trzeba tylko zapomnieć o zdjęciach przy wysokich czułościach. ISO 800 czy 1600 - zapomnij o ich istnieniu. Co do 12 MPx matrycy... mnie by wystarczyło 8 MPx... to byłby strzał w dziesiątkę.
    FOTOINKWIZYTOR

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotoshop Zobacz posta
    Ok tylko który sklep pozwoli mi na to,by robić sobie fotki ich sprzętem?
    Doskonale wiem i gdybym miał możliwość wziąść oba na jeden dzień do domu to pewnie nie miał bym wątpliwości ale nikt na takie coś nie pójdzie więc trzeba kupować w ciemno ;(
    W sklepie "dla idiotów- MM" kiedyś mi pozwolili
    tyle że włożyłem swoja kartę i wywołałem u nich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Skoro to jest bezbarwna tasma, to jak to Ci pomoze? Zlodziej widzi duzy aparat, do ktorego trzeba przystawiac ślepia, zamiast sie gapic na lcd, wiec to pewnie cos 'proffesional'. Myslisz ze z 10-15-20m zobaczy bezbarwna tasme?
    Bezbarwna taśma na przyciski - czarna na napisy. Tylko dobrej jakości bo kiepskie to albo na mrozie albo w słońcu sie odklejają
    Sprawdzone w terenie.
    Ostatnio edytowane przez fotna ; 29-10-2007 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

ja powiem tak .
    Zobacz w swoich zbiorach na jakich zoomach robisz zdjęcia . Miałeś a80 czyli zoom 3x.
    Nie wiem jak się to przelicza w lustrach jako że jeszcze nie mam (ale już w planach jest 30D lub 40D w zależności od kasy) ale z kitem masz zoom chyba coś około 2x. (po cropie)

W tym g9 masz 6x zoom . mówiłeś że a80 Ci nie starcza - i tu właśnie esencja -> z jakiego powodu Ci nie starcza ??

-Jeśli chcesz mieć większy zoom to tylko g9, bo w 400D to już musisz wydać min 800 zł na obiektyw tele(70-300 sigma dg apo[z tańszych , i akceptowalnych optycznie obiektywów] )
    - ilość "piksli" . 400D może ma mniej ale za to te pikselki są "lepsze"
    - co do wyglądu to rozumiem ten ból ,w tym miejscu 400D wygrywa
    - zdjęcia w gorszych warunkach (czyli większe ISO ) to 400D (choć nie miałem g9 więc nie wiem jak się sprawuje w takich warunkach , może i będzie akceptowanle na niezbyt wysokie wymagania)

Początki nałogu

Domyślnie

Żeby rozjaśnić Ci jeszcze kwestię góry.

Skoro chcesz w góry to przyda się szeroki kąt.

Niestety w G9 zaczyna się od 35mm a wg mnie i to nie
    W 400d czy innych modelach właściwie od 28mm
    Mordo Ty moja !

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Jak ktos juz wspomnial, w MM mozna przetesowac aparat. A poza tym, mozesz kupic tam sprzet i wymienic za pare dni na inny [byle nie byl tanszy], wiec moze w fotojokerze tez jest taka opcja. Pobawisz sie i ocenisz. PS. kup lustrzanke

Coś już napisał

Domyślnie

"Jestem grafikiem komp. więc najważniejsza jest dla mnie estetyka zdjęcia,ostrość i głębia ostrości,kontrast(chyba najbardziej-zachwycają mnie HDR-y) a więc generalnie jakość zdjęcia.Siedzenie przy obróbce zdjęć to dla mnie chyba większa frajda od fotografowania a ile naprawdę jest frajdy gdy zdjęcie jest dobrej jakości wiecie sami i o takie mi właśnie coś chodzi więc chyba jednak g9 ?"

jeśli dobra jakość, ostrość, GO i obróbka to jednak lustro
    Kompakt to nie ta matryca, nie ta jakość, nie ta GO.....
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Uzależniony

Domyślnie

g9 - fajne choc nie za ta drogie, szumi bo musi, to juz nie to co stare dawne g3
    400d - czy fajne to duza dyskusja, minus za trzymanie, minus za dosc duza cene obecnie

wyjscie nikon d40, tani, maly ale lepiej sie trzyma niz xxxd, dobry kit
    jesli ktos szuka economicznie to nic lepszego nie znajdzie

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów