Aby dobrze kupić postaw sobie pytanie:
Czy chcę zając sie fotografią na bardziej poważnie czy też nie... Jeśli nie kup kompakta, a jeśli tak i w przyszłości możesz sobie pozwolić na zakup dodatkowego szkła etc, etc. to pomyśli o lustrzance.
400 D... to nie jest ajwaj w lustrzankach, ale na początek żeby zrozumieć jak działa przysłona, czas, co daje możliwość robienia zdjęcia w formacie RAW albo jakie powstają efekty po podpięciu innej niż wbudowana lampa to jest to moim zdanie bardzo dobry sprzęt. I nie słuchaj opinii w stylu 400 D jest do d..y a najlepsze obiektywy to eLki. Ty jako fotograf zadecydujesz kiedy klapnąć migawkę i Ty ze zwykłego gniota przy pomocy światła będziesz mógł wydobyć to coś co zachwyci odbiorcę...
Ale i tak sam musisz zdecydować co chcesz...
Mordo Ty moja !
"nie podoba mi sie z wygladu" - chyba nie powinno byc Twoim głównym kryterium wyboru, czasem wyglad jest wazny - ale chyba jesli mowimy o fotografowaniu to inne parametry powinny byc kluczowe co do wyboru.
Zastanow sie jakie te inne paramtery sa dla Ciebie wazne - jakosc zdjec, ergonomia sprzetu, cena, sposob i miejsce uzywania i co bedziesz "focił".
Zrob sobie wykaz tych istotnych dla Ciebie parametrow i porownaj jakie daje dany sprzet.
Jesli zas nie chcesz sie choc troche nauczyc lustra - jak piszesz - to chyba go nie bierz bo mozesz byc niezadowolny i rozczarowany - inna sprawa to pamietaj o kosztach ktore po przejsciu na lustro beda z duzym prawdopodobienstwem z czasem same sie "generowały" - np. potrzeba lepszego lub innego szkła, lampa zewn. itd. itd.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
G9 nigdy nie miałem, w 400D nie używam trybu auto. Lubię mieć kontrole nad parametrami. Design jest ważny, ale nie zapominajmy, że to tylko kawałek materii. Ważne, żeby był jako taki grip, no i żeby można było robić dobre zdjęcia, a nie męczyć się z aparatem, parametrami. Gdy kupowałem swóją pierwszą cyfrówkę kilka lat temu, to design olałem. Nie podobał mi się aparat z zewnątrz, ale kupiłem go bo mi leżał w dłoni i parametrycznie zachwycał :-D . Lustrzanki są może ładniejsze, ale to jest w gruncie rzeczy bez znaczenia - ważne by czuć aparat i wykorzystywać go jak fabryka dała, a nie użerać się z nim. Praca z lustrzanką jest na pewno przyjemniejsza, ale wymaga i więcej zaangażowania
zaklej lcd to bedziesz wiedziec hehehe, i wszelkie oznakowania "D"
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji
Do czego będę używał?
Przed wszystkim do wycieczek(góry,jakieś miasteczka,zamki,zabytki no i trochę rodzinka)
Najbardziej do wycieczek w Tatry,które uwielbiam a mój A80 się tam nie sprawdza,wiem muszę zaopatrzyć się w jakiś filtr UV i to z pewnością zrobię zaraz po zakupie aparatu.Jestem grafikiem komp. więc najważniejsza jest dla mnie estetyka zdjęcia,ostrość i głębia ostrości,kontrast(chyba najbardziej-zachwycają mnie HDR-y) a więc generalnie jakość zdjęcia.Siedzenie przy obróbce zdjęć to dla mnie chyba większa frajda od fotografowania a ile naprawdę jest frajdy gdy zdjęcie jest dobrej jakości wiecie sami i o takie mi właśnie coś chodzi więc chyba jednak g9 ?
Mam zaklejone wszystkie napisy i większość przycisków bezbarwną taśmą.
zaklejone na czarno napisy nie kuszą złodziei (złodziej nie chce czegoś co wygląda brzydko i trudno będzie sprzedać), inspirują też innych fotografów co, to za aparat?
Zaklejenie przycisków chroni je przed zakurzeniem zapiaskowaniem i zawilgoceniem. i powoduje że aparat wygląda jakby był popękany i klejony na szybko taśmą. Ci którzy patrzą z bliska z reguły widzą i zdjęcia i wtedy przestają na to zwracać uwagę.
Po odklejeniu taśmy aparat jest wytarty tylko na rogach i tam gdzie jest trzymany - kolo przycisków jest jak nowy.
Zrobil sie mały "podwątek" o złodziejach.
Jak rozumiem sprzęt warty xxxx/xxxxx PLN nie zostawiamy "samemu sobie" - tylko mamy go przy sobie. Czy potencjalny złodziej będzie chodził za nami i np. wyrwie go z ręki i ucieknie? Nie mam na razie żadnych zdarzeń/doswiadczeń tego typu - wiec istniejące zagrożenie może nie potrafie ocenić właściwie?
Jakie są wasze doświadczenia - bo może jednak sugestie o zaklejaniu maja sens? Ja jakoś tego "nie czuję" i zaklejanie jak do tej pory nie przyszło mi do głowy - może jestem w błędzie?
A jak inni zabezpieczaja się przed złodziejami?
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R