Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: 400D czy G9

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    ... i stosunkowo tania amatorska optyka Nikona.
    Ta stosunkowo tania optyka co własnego napędu nie ma? Do D40?

Początki nałogu

Domyślnie

Aby dobrze kupić postaw sobie pytanie:

Czy chcę zając sie fotografią na bardziej poważnie czy też nie... Jeśli nie kup kompakta, a jeśli tak i w przyszłości możesz sobie pozwolić na zakup dodatkowego szkła etc, etc. to pomyśli o lustrzance.

400 D... to nie jest ajwaj w lustrzankach, ale na początek żeby zrozumieć jak działa przysłona, czas, co daje możliwość robienia zdjęcia w formacie RAW albo jakie powstają efekty po podpięciu innej niż wbudowana lampa to jest to moim zdanie bardzo dobry sprzęt. I nie słuchaj opinii w stylu 400 D jest do d..y a najlepsze obiektywy to eLki. Ty jako fotograf zadecydujesz kiedy klapnąć migawkę i Ty ze zwykłego gniota przy pomocy światła będziesz mógł wydobyć to coś co zachwyci odbiorcę...

Ale i tak sam musisz zdecydować co chcesz...
    Mordo Ty moja !

Uzależniony

Domyślnie

"nie podoba mi sie z wygladu" - chyba nie powinno byc Twoim głównym kryterium wyboru, czasem wyglad jest wazny - ale chyba jesli mowimy o fotografowaniu to inne parametry powinny byc kluczowe co do wyboru.
    Zastanow sie jakie te inne paramtery sa dla Ciebie wazne - jakosc zdjec, ergonomia sprzetu, cena, sposob i miejsce uzywania i co bedziesz "focił".
    Zrob sobie wykaz tych istotnych dla Ciebie parametrow i porownaj jakie daje dany sprzet.
    Jesli zas nie chcesz sie choc troche nauczyc lustra - jak piszesz - to chyba go nie bierz bo mozesz byc niezadowolny i rozczarowany - inna sprawa to pamietaj o kosztach ktore po przejsciu na lustro beda z duzym prawdopodobienstwem z czasem same sie "generowały" - np. potrzeba lepszego lub innego szkła, lampa zewn. itd. itd.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

G9 nigdy nie miałem, w 400D nie używam trybu auto. Lubię mieć kontrole nad parametrami. Design jest ważny, ale nie zapominajmy, że to tylko kawałek materii. Ważne, żeby był jako taki grip, no i żeby można było robić dobre zdjęcia, a nie męczyć się z aparatem, parametrami. Gdy kupowałem swóją pierwszą cyfrówkę kilka lat temu, to design olałem. Nie podobał mi się aparat z zewnątrz, ale kupiłem go bo mi leżał w dłoni i parametrycznie zachwycał :-D . Lustrzanki są może ładniejsze, ale to jest w gruncie rzeczy bez znaczenia - ważne by czuć aparat i wykorzystywać go jak fabryka dała, a nie użerać się z nim. Praca z lustrzanką jest na pewno przyjemniejsza, ale wymaga i więcej zaangażowania

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Wygląd to pokusa dla złodzieja - ja moją 400d oklejam niemiłosiernie.
    "Zainspirowała" mnie Twoja wypowiedz - co to znaczy i w jakim celu oklejasz 400d ? Jak to zabezpieczy dodatkowo przed zlodziejem?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

zaklej lcd to bedziesz wiedziec hehehe, i wszelkie oznakowania "D"
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Fotoshop
    Guest

Domyślnie

Do czego będę używał?
    Przed wszystkim do wycieczek(góry,jakieś miasteczka,zamki,zabytki no i trochę rodzinka)
    Najbardziej do wycieczek w Tatry,które uwielbiam a mój A80 się tam nie sprawdza,wiem muszę zaopatrzyć się w jakiś filtr UV i to z pewnością zrobię zaraz po zakupie aparatu.Jestem grafikiem komp. więc najważniejsza jest dla mnie estetyka zdjęcia,ostrość i głębia ostrości,kontrast(chyba najbardziej-zachwycają mnie HDR-y) a więc generalnie jakość zdjęcia.Siedzenie przy obróbce zdjęć to dla mnie chyba większa frajda od fotografowania a ile naprawdę jest frajdy gdy zdjęcie jest dobrej jakości wiecie sami i o takie mi właśnie coś chodzi więc chyba jednak g9 ?

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    "Zainspirowała" mnie Twoja wypowiedz - co to znaczy i w jakim celu oklejasz 400d ? Jak to zabezpieczy dodatkowo przed zlodziejem?

Mam zaklejone wszystkie napisy i większość przycisków bezbarwną taśmą.
    zaklejone na czarno napisy nie kuszą złodziei (złodziej nie chce czegoś co wygląda brzydko i trudno będzie sprzedać), inspirują też innych fotografów co, to za aparat?
    Zaklejenie przycisków chroni je przed zakurzeniem zapiaskowaniem i zawilgoceniem. i powoduje że aparat wygląda jakby był popękany i klejony na szybko taśmą. Ci którzy patrzą z bliska z reguły widzą i zdjęcia i wtedy przestają na to zwracać uwagę .

Po odklejeniu taśmy aparat jest wytarty tylko na rogach i tam gdzie jest trzymany - kolo przycisków jest jak nowy.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skoro to jest bezbarwna tasma, to jak to Ci pomoze? Zlodziej widzi duzy aparat, do ktorego trzeba przystawiac ślepia, zamiast sie gapic na lcd, wiec to pewnie cos 'proffesional'. Myslisz ze z 10-15-20m zobaczy bezbarwna tasme?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Uzależniony

Domyślnie

Zrobil sie mały "podwątek" o złodziejach.
    Jak rozumiem sprzęt warty xxxx/xxxxx PLN nie zostawiamy "samemu sobie" - tylko mamy go przy sobie. Czy potencjalny złodziej będzie chodził za nami i np. wyrwie go z ręki i ucieknie? Nie mam na razie żadnych zdarzeń/doswiadczeń tego typu - wiec istniejące zagrożenie może nie potrafie ocenić właściwie?
    Jakie są wasze doświadczenia - bo może jednak sugestie o zaklejaniu maja sens? Ja jakoś tego "nie czuję" i zaklejanie jak do tej pory nie przyszło mi do głowy - może jestem w błędzie?
    A jak inni zabezpieczaja się przed złodziejami?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów