Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
Po pierwsze to "zastane dziś warunki oświetleniowe" to baaardzo szerokie pojęcie .
Po drugie ja bym dał Av f5.6 iso800 i bez lampy.
Blade i 'przesiane' ? A na jakiej puszce i czemu jpg a nie raw (to domyslnie) ?
I czemu fotki oceniasz zapewne na 100% powiekszeniu tak jakbys plakat filmowy ocenial z 10-15cm?
Święte słowa.
Po pierwsze nikt nie boi sie ISO400 w lustrze Canona. Ten szum przeszkadza tylko na monitorze przy 100%. Przesiania nawet nie staram się zrozumieć, bo to bzdura. W każdym razie cokolwiek ma ono oznaczać, to nie wynika ono z wysokiej czułości. Po drugie, zawsze można tak ustawić dwie osoby, żeby wystarczyło nawet f4 i nie muszą stać równo obok siebie. Po trzecie portrety robi się w trybie Av. Najlepiej ustaw f4, a jeśli się boisz, to 5,6, pokombinuj z ustawieniem modeli, żeby GO starczyło (najpierw policz sobie w domu GO dla przewidywanej ogniskowej i odległości od modeli). Jeśli czas za długi, to jedź z ISO. Jeśli 800 będzie za mało, to zrób zdjęcie innym razem. No i rób w RAW-ie, a najlepiej jpg + RAW. Jeśli jpg jest ok, to RAW-a kasujesz . I naprawdę nie bój się wysokiego ISO, ja mam standardowo ustawione 400 w 350D.