Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 70-200 f/4 czy ktoś tak foci?

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie 70-200 f/4 czy ktoś tak foci?

Witam,
    Po pierwszych uniesieniach związanych z zakupem tego szkła pojawiły się niewiadome przez które coś nie bardzo mogę przebrnąć
    Sprawa pewnie dla większości oczywista, niedzielne popołudnie, niebo zachmurzone.Zapięte w/w szkło. Chcę zrobić rodzinny portecik synkowi i żonce.
    1.Tryb portretowy automatyczny - przy lepszym świetle nie obawiam się go użyć, przy tym szkiełku nawet z auto - trybów jest całkiem ok. Dziś jest za mało światła więc odpada...
    2.Priorytet przesłony - przy dwóch sylwetkach powinno być zapewne pomiędzy 6,3 - 7,1, ustawiam na iso400 aby otrzymać czas około 1/125 - 1/160, doświetlam lampą wew, tak dziś fociłem wyszło kiepsko, może i nawet ostro ale przez wysokie iso blado i przesiane, generalnie odpada...
    3.No i teraz na sucho już w domu po oglądnięciu fot zastanawiam się jak to obejść.(pierwsze próby wypadły lepiej niż te w terenie) -> priorytet czasu, 1/160 , iso100 ,430ex ustawiona na synchro z krótkimi czasami , jest ostro, dobrze naświetlone i bez szumu... nie wiem tylko jak będzie wyglądał drugi plan w terenie przy założeniu że będzie bardziej oddalony od teł w mieszkaniu.Ktoś tak focił? Ewentualnie co podpowiecie jak w zastanych dziś warunkach oświetleniowych zrobić portret wymajający trochę mniejszej dziury ???

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, to chyba nikt nie foci.

Domyślnie

Hmm, rzeczywiście, trochę to wszystko skomplikowane... Proponowałbym ustawić tryb Av albo M. Przesłonę zostaw na 4. Zobacz jaki Ci wyjdzie czas. Jeśli dla 200mm wyjdzie 1/300 - rób zdjęcie. Jeśli wyjdzie dłuższy - użyj statywu. Dla krótszych ogniskowych oczywiście dłuższe czasy - np dla 70mm powinieneś się wyrobić w 1/160 -1/125. Jak będą wychodziły dłuższe czasy - nawet ok 1/90 - użyj statywu. Nic więcej się tu nie wymyśli.
    Ewentualnie po zrobieniu zdjęcia popatrz na histogram, ponieważ ustawienie światłomierza "w punkt" nie zawsze gwarantuje poprawną ekspozycję

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    Ewentualnie co podpowiecie jak w zastanych dziś warunkach oświetleniowych zrobić portret wymajający trochę mniejszej dziury ???
    Po pierwsze to "zastane dziś warunki oświetleniowe" to baaardzo szerokie pojęcie .
    Po drugie ja bym dał Av f5.6 iso800 i bez lampy.
    Blade i 'przesiane' ? A na jakiej puszce i czemu jpg a nie raw (to domyslnie) ?
    I czemu fotki oceniasz zapewne na 100% powiekszeniu tak jakbys plakat filmowy ocenial z 10-15cm?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Po pierwsze to "zastane dziś warunki oświetleniowe" to baaardzo szerokie pojęcie .
    Po drugie ja bym dał Av f5.6 iso800 i bez lampy.
    Blade i 'przesiane' ? A na jakiej puszce i czemu jpg a nie raw (to domyslnie) ?
    I czemu fotki oceniasz zapewne na 100% powiekszeniu tak jakbys plakat filmowy ocenial z 10-15cm?
    Święte słowa.
    Po pierwsze nikt nie boi sie ISO400 w lustrze Canona. Ten szum przeszkadza tylko na monitorze przy 100%. Przesiania nawet nie staram się zrozumieć, bo to bzdura. W każdym razie cokolwiek ma ono oznaczać, to nie wynika ono z wysokiej czułości. Po drugie, zawsze można tak ustawić dwie osoby, żeby wystarczyło nawet f4 i nie muszą stać równo obok siebie. Po trzecie portrety robi się w trybie Av. Najlepiej ustaw f4, a jeśli się boisz, to 5,6, pokombinuj z ustawieniem modeli, żeby GO starczyło (najpierw policz sobie w domu GO dla przewidywanej ogniskowej i odległości od modeli). Jeśli czas za długi, to jedź z ISO. Jeśli 800 będzie za mało, to zrób zdjęcie innym razem. No i rób w RAW-ie, a najlepiej jpg + RAW. Jeśli jpg jest ok, to RAW-a kasujesz . I naprawdę nie bój się wysokiego ISO, ja mam standardowo ustawione 400 w 350D.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Wow, to trochę mi się dostało i to jeszcze nie koniecznie słusznie...
    to po kolei
    Michał , dzięki za info o statywie - nauka na przyszłość, zabrać
    Vitez, "popołudnie, niebo zachmurzone" - myślałem że wystarczy taki opis, 350d i oczywiście fota w rawie.przesiane - może to efekt przepalenia nieskorygowanej lampy.Skąd wniosek o ocenianiu 100% powiekszenia?
    fret, z tym 4,0 to jednak mi nie wychodzi, pewnie braki warsztatowe, dwie postaci obok siebie jedna widoczniej ostra... A to że Av rządzi to świetnie wiem natomiast, po to napisałem tego posta bo wyjątkowo tym trybem nie mogłem/nie wiedziałem jak osiągnąć właściwy czas...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Po trzecie portrety robi się w trybie Av.
    a dlaczego w Av? ja robie w M i działa
    swoim 70-200 f4 ustawiałem na f/4.5-5.6 i czas odpowiednio do ogniskowej (np 100mm=160mm@crop to czas daje 1/160 lub lepiej 1/200)
    oczywiscie jesli jest mozliwosc to dawaj krótsze czasy
    iso - w zależności od światła jakie masz do dyspozycji
    lampy bym nie uzywał

ja naswietlam na histogram albo na wew. strone dłoni+korekta ~+1EV
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1906 Zobacz posta
    Vitez, "popołudnie, niebo zachmurzone" - myślałem że wystarczy taki opis
    Popołudnie to może być 13,14 albo 17, 18.
    Zachmurzenie może być niskie, średnie, wysokie, pełne zaciągnięcie, dziurawe, lekkie przejaśnienia, spore przejaśnienia itd. Każdy wariant to kolejne 1EV w te czy wewte. Poprosiłem o doprecyzowanie, czyli taki opis nie wystarczył .

350d i oczywiście fota w rawie.
    To bez obaw iso 800, tylko dobrze naświetlaj (pomiar skupiony w centrum, ocena histogramu i korekty).

przesiane - może to efekt przepalenia nieskorygowanej lampy.
    A może niedoświetliłeś i przy wołaniu rawa wyciągnąłeś ponad 1EV w góre potęgując szumy?

Skąd wniosek o ocenianiu 100% powiekszenia?
    Jakieś takie stereotypowe podejście mam po wieloletnim czytaniu forum że jak ktoś narzeka na ostrość to na bank narzeka na ostrość w 100% powiększeniu co oczywiście nie ma sensu, chyba że robi odbitki większe niz 30x40 .

A to że Av rządzi to świetnie wiem natomiast, po to napisałem tego posta bo wyjątkowo tym trybem nie mogłem/nie wiedziałem jak osiągnąć właściwy czas...
    Ale przynajmniej teraz już wiesz że lampa+to szkło na zewnątrz przy normalnym, dziennym oświetleniu to niezbyt dobry pomysł.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

im głebiej w ten las to ciemniej ale to dobrze, jakby było łatwo to byłoby nudno!
    dzięki Vitez

Coś już napisał Awatar Danon
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

...nie bój się f4, ja ostatnio zakładając to szkło na plenerze ślubnym nie wyszedłem ani razu wyżej np.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów