Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 132

Wątek: Statywy Slik - opinie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    .. mial ktos okazje macac tego "ultralajta"
    swego czasu były na studenckiej w Krakowie więc oglądałem je wszystkie (slik, velbon, manfrotto - wszystkie w w wersji z włókien węglowych)- nie wiem czy akurat dokładnie ten model - sliki są wyraźnie najlżejsze z tych które widziałem, mam jakieś tam porównanie z velbonem sherpa pro (jest cięższy i ma grubsze nogi tzn. średnica rurki z włókna jest w przypadku welbona większa, do noszenia to zdecydowanie najlżejsze były sliki, cenowo najlepiej chyba jednak wypada velbon, sliki są krótsze przez to poręczniejsze - ja w końcu zdecydowałem się na sherpe pro 535 jak z linku w poście powyżej jest trochę cięższy 1.32kg i większy - najbardziej podobał mi się velbon 545 (cztery segmenty) poręczny do noszenia bo krótki po złożeniu - ale obawiałem się o stabilność z dużo zabawy przy składaniu i rozkładaniu. manfrotto tej klasy będzie najcięższe i najdroższe.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

skoro slik najlzejszy to chyba zamowie i przetestuje.. jesli bedzie kicha to mam 10 dni na odeslanie :wink:

ale mam nadzieje, ze bedzie ok :-) !! jak go dostane to napisze co nieco jak sie sprawuje :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dzis wieczorem miałem wreszcie okazje porownac moja sherpe 600r z nowo kupionym slikiem 614cf

pierwsze co przyszlo mi do glowy odpakowujac paczke to "ale to cholerstwo małe" .. sherpa ze wzgledu na swoja wielkosc i masywnosc robi na pierwszy rzut oka lepsze wrazenie niz malutki slik.. zreszta ocencie sami:

kolejna rzecza ktora mnie troche zaskoczyla byla grubosc poszczegolnych sekcji nog w slick'u.. pomyslalem, ze polamie je zakladajac cos wiecej niz kieszonkowego kompakta :wink:

skoro jednak juz go kupilem to trzeba bylo dac "maluchowi" szanse.. a kupowalem go z mysla o chodzeniu po gorach i wszystkich tych wycieczkach, na ktore ze wzgledu na wage i wymiary, nie chcialo mi sie zabierac sherpy.. uznalem, ze bede zadowolony, jesli stabilnosc bedzie zblizona do 600r..

na sliku i sherpie wyladowal zestaw 40d+grip+50-500 i o dziwo bardziej stabilnie zachowywal sie... slik

wystarczy juz nawet rozlozyc obydwa statywy a nastepnie chywcic za glowice i lekko poruszac - slik ani drgnie podczas gdy sherpa delikatnie, ale sie rusza..

statywy pod wzgledem wysokosci sa zblizone choc gdybym mial wskazac zwyciezce to tu wygrywa sherpa - z wysunieta glowica jest po prostu wyzsza.. na ile stabilna to juz inna kwestia..

skoro pisze juz o "wysokosci" to warto wspomniec tez o "nizszosci" - minimalna wysokosc pracy slika jest wyraznie mniejsza niz sherpy:

a na koniec male podsumowanie:

szukalem jak najlzejszego statywu na gorskie wycieczki, statywu ktory pomimo swojej wagi bedzie stabilny.. zakup zrewiduje pierwszy wypad w plener ale na razie jestem zadowolony :-D

sherpa:
    + łatwiejsze i szybsze rozkładanie/składanie statywu
    + lepszy pokrowiec
    + cena

- waga
    - srednia stabilnosc
    - wymiary

slik:
    + WAGA (z glowica 1,1kg)
    + rozmiar
    + jest bardzo stabilny
    + wyglad nie wskazuje na "duzy drogi statyw" a raczej na "szaraka z marketu" :-)

- "skrecenie" wszystkich segmentów zajmuje duzo czasu
    - blokada szybkozlaczki jest z jakiegos badziewnego plastiku (moze to tylko pierwsze wrazenie ale nie podoba mi sie to)

tyle teorii - mam nadzieje ze w praktyce bedzie podobnie i slik okaze sie tym czego szukalem :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 16-06-2008 o 21:23

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cześć. Czy ktoś z Was ma może statyw SLIK z włókien węglowych z serii 713CF / 813 CF lub 814 CF ?
    Jeśli tak to prosiłbym o opinie z użytkowania.
    Jestem akurat przed zakupem lekkiego statywu na górskie wędrówki i wciąż się waham z wyborem :smile:

Bywalec

Domyślnie

Witam a co sadzicie o takim statywie:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hama-o...emium-iii.html
    prosze o opinie szczególnie tych którzy mogli go pomacać albo z nim pracują:-D
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

po pierwsze jak sie ma statyw Hama do watku o Slikach

po drugie - chcesz wydac 500zl na statyw wazacy prawie 4 kilo i takim samym udzwigu .. nie lepiej np. Benro 457n6 za 410zl tanszy, lzejszy (o 0,2 kg ale zawsze ;-) ) a udzwig 3 razy wiekszy

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Moja opinia o statywach Slik.

Mam model 300 DX. Dosyć stary model. Pancerny. Nogi rozsuwane, blokowane nie zatrzaskami, tylko śrubami.
    Używam go od ponad roku.
    Jest to odpowiednik Manfrotto (w przybliżeniu) nóg 190 i głowicy 141RC.
    Kosztował o 1/3 mniej niż wymieniony Manfrotto.

Statyw używany amatorsko. Wysoki bo 180 cm z wysuniętą kolumną środkową.
    Z wsuniętą kolumną, bez problemu utrzymywał i był stabilny z zestawem 100-400 L i 400d z gripem.

Ciężki 2,6 kg, tak więc w teorii nie nadaje się na całodniowe bieganie po górach. W praktyce to tylko kwestia jak bardzo jesteśmy uparci :-)

Raczej go nie sprzedam, może jak już dokupię jakiś lżejszy, może karbonowy statyw.

Bywalec

Domyślnie

po pierwsze jak sie ma statyw Hama do watku o Slikach

po drugie - chcesz wydac 500zl na statyw wazacy prawie 4 kilo i takim samym udzwigu .. nie lepiej np. Benro 457n6 za 410zl tanszy, lzejszy (o 0,2 kg ale zawsze ;-) ) a udzwig 3 razy wiekszy
    Witam wątku innego o statywach nie znalazłem - pomimo użycia opcji szukaj
    nie bardzo też wiem co to sa statywy slik (firma o takiej nazwie?)- oświeć jak możesz
    natomiast potrzebuje porady - której częściowo udzieliłeś - :-D:-D:-D
    Ostatnio edytowane przez mamut9 ; 22-11-2008 o 13:59

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    nie bardzo też wiem co to sa statywy slik (firma o takiej nazwie?)- oświeć jak możesz
    slik to po prostu jeden z producentów - ma lepsze i gorsze modele (czyt. drozsze i tansze ;-) )

w tej chwili masz tez dostepne statywy firmy benro o ktorych Ci juz wspomnialem.. poszukaj w allegro i porównaj sobie ich maks. udzwig, wage i wysokosc (najlepiej bez wysunietej glowicy bo wtedy robie sie juz "galareta").. o benro 457n6 Ci wspomnialem bo sam go niedawno kupilem i jestem bardzo zadowolony.. wazy swoje ale i udzwignie duzo..

mozesz tez poczytac o takich trojnogach jak velbon sherpa pro, manfrotto (np. 055 albo 190) albo goldphoto - w miare porzadny statyw mozesz miec od 130zl ale gdybym mial wybierac to raczej cos z oferty benro albo slika wlasnie :-)

aha, przed kupnem ocen ile wazy twoj sprzet ktory chcesz stawiac na statywie.. potem pomnoz go przez minimum 2 (najlepiej x3 :-) ) i pod taki udzwig kupuj statyw :-)

Bywalec

Domyślnie

slik to po prostu jeden z producentów - ma lepsze i gorsze modele (czyt. drozsze i tansze ;-) )

aha, przed kupnem ocen ile wazy twoj sprzet ktory chcesz stawiac na statywie.. potem pomnoz go przez minimum 2 (najlepiej x3 :-) ) i pod taki udzwig kupuj statyw :-)
    Kubak82 - WIELKI dzięki,!!!:-D:-D:-D

Byłem przed chwilą w number1 we Wrocławiu i pooglądałem różne, ja potrzebuje wysokiego statywu -bo sam mam 2 m to garbić się mi nie chce, z tych o których piszesz - najbardziej podobał mi się
    Slik 700 z głowicą tylko trochę drogi 599pln sobie zyczą , (chyba mozna taniej znależć)
    oglądałem tez Manfrotto 055XB = 700pln bez głowicy,
    i Velbon Sherpa 200R -troche za delikatny.
    Benro 457n6 nie mieli.

Tak wiec wybór będzie pomiędzy :

SLIK statyw PRO 700 DX + głowica/ udzwig 5 kg/waga 3,2
    Benro 457n6 + oddzielne dokupienie głowicy/udzwig 12kg(!)/waga 3,58

chyba poszukam Benro, żeby go pomacać - bo udzwig mnie poraża na tle konkurencji

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów