Pokaż wyniki od 1 do 10 z 132

Wątek: Statywy Slik - opinie

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Dziś byłem oglądać statywy Slik 500, Velbona 600r i najtańszego Manfrotto. Stabilność Slika mnie zaciekawiła. Statyw naprawdę porządny, IMO dużo lepszej jakości od 600R. oraz bardziej stabilny od Manfrotka małego8)

Ktoś może się jeszcze wypowie jak się zachowuje w praniu Slik 500 ??

Dopiero zaczyna Awatar MichałCh

Domyślnie

Skorzystalem z tego wątku, żeby nie zakładać nowego.
    Przy okazji chciałbym się przywitać:wink:

Wracając do rzeczy. Chciałbym do domowego użytku kupić niedrogi statyw Velbon DF-50. Czy zapewni mi on wystarczającą stabilność na płaskiej podłodze
    Chodzi mi przedewszystkim o to, aby utrzymał 400d z jakims nieduzym szkłem i 430ex skierowanym obiektywem w dół pod kątem około 25 stopni. Te 80zł utrzyma mój zestaw

Pozdrawiam.

Zimnychirurg`
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichałCh Zobacz posta
    Chciałbym do domowego użytku kupić niedrogi statyw Velbon DF-50. Czy zapewni mi on wystarczającą stabilność na płaskiej podłodze
    Chodzi mi przedewszystkim o to, aby utrzymał 400d z jakims nieduzym szkłem i 430ex skierowanym obiektywem w dół pod kątem około 25 stopni. Te 80zł utrzyma mój zestaw
    Witam

Nabyłem jakiś czas temu ten statywik drogą kupna i moje wrażenia:

1 Sam statyw jest dość stabilny i dobrze wykonany. Rozpórka stabilizuje go dodatkowo, choć dzięki niej nie da się statywu rozłożyć "niesymetrycznie", ani pofocić nisko przy ziemi.
    2. Głowica już taka stabilna nie jest. Po wpięciu 400D + 100-300USM latał na wszystkie strony. Drżał również przy 17-85 IS USM , i była to wina głowicy wykonanej z byle jakiego plastiku. Głowicy tak łatwo wymienić się nie daje - chyba jest na stałe ożeniona ze statywem.
    3. Szybkozłączka i jej mocowanie to już tragedia. Strach przechylić aparat z ciut cięższym obiektywem i gripem, a z założoną lampą - strach podwójny. Blokadka z nędznego plastiku, bez zapadki zabezpieczającej. Sama płytka ma dość śliską powierzchnię, co powoduje, że aparat "kręci się " na śrubie, nawet dość mocno (w granicach rozsądku) przykręconej.

Reasumując: przyzwoity statyw z lichą głowicą i tragiczną szybkozłączką. Dobry i pewny do kompaktu, ale do lustrzanki już nie za bardzo. W sumie zakup uważam za błąd, w myśl zasady - kto tanio kupuje, dwa razy płaci.
    I złota myśl gdzieś z forum - każdy eksperymentuje z tanimi statywami, ale i tak kończy się na Manfrotto.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zimnychirurg` ; 30-11-2007 o 18:25

Uprawnienia umieszczania postów