Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 132

Wątek: Statywy Slik - opinie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    Tak wiec wybór będzie pomiędzy :

SLIK statyw PRO 700 DX + głowica/ udzwig 5 kg/waga 3,2
    Benro 457n6 + oddzielne dokupienie głowicy/udzwig 12kg(!)/waga 3,58

chyba poszukam Benro, żeby go pomacać - bo udzwig mnie poraża na tle konkurencji
    jesli chcesz to dzis lub jutro moge Ci zrobic pare zdjec tego benro.. nie ma go w tradycyjnych sklepach ale to najporzadniejszy statyw jaki kiedykolwiek mialem.. srednica najszerszej sekcji to 36mm !! maksymalnie rozlozony bez kolumny (ok 170cm) ani drgnie :-D

jesli waga to nie problem - bierz benro - bedziesz naprawde zadowolony i spokojny o swoj sprzet.. jesli natomiast statyw ma duzo podróżowac (zwlaszcza na plecach) to slik nie jest glupim rozwiazaniem.. to bedzie zawsze kompromis ale na pewno w wiekszosci sytuacji sie sprawdzi :-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    jesli chcesz to dzis lub jutro moge Ci zrobic pare zdjec tego benro.. nie ma go w tradycyjnych sklepach ale to najporzadniejszy statyw jaki kiedykolwiek mialem.. srednica najszerszej sekcji to 36mm !! maksymalnie rozlozony bez kolumny (ok 170cm) ani drgnie :-D
    Ale waga to jednak masakra - 3.56 kg jak dla mnie go wyklucza z normalnego użytkowania...
    Słaby nie jestem, z 055ProB chodziłem po górach, ale 3.56 kg + głowica to jest przesada...
    Zbieram na Gitzo, 18kg udźwigu przy 1.8 kg masy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

na temat statywow sie nie wypowiem, natomiast uzywam monopodu Slik i jestem zadowolony. moim zdaniem nie odbiega stabilnoscia od drozszego manfrotto.
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Gitzo to klasa sama dla siebie :-) .. niestety takze cenowo

ja tego Benro kupilem za 340zl (nowy), na firme wiec cena ostateczna to 280zl .. uzywac go bede glownie do zasiadek wiec duzo sie z nim nie nabiegam a nawet jesli to za to cene - warto .. Gdyby ktos sie chcial na takiego Gitzo wymienic to zastanawiac sie dlugo nie bede ale na razie "czego oczy nie widza .."

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Od prawie dwóch lat posiadam statyw SLIK model 400DX.

Zacznę od zalet: już na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie solidności i elegancji, trójnóg jest porządnie zbudowany, brak luzów, na nóżkach są neoprenowe koszulki, zatrzaski zaciskają się bez zbędnych naprężeń i luzów ( czyli tak jak trzeba ), kolumna statywowa jest rozbieralna więc można zejść bez problemu do niskich pozycji. Przy obciążeniu 5d+ 24-70 (lub 70-200) + lampa zachowuje się stabilnie (z głowicą manfrotto).

Wady:
    głowica 3d (model able300dx) która jest sprzedawana razem z trójnogiem jest dość słaba. Pomimo dokręcania imbusami i mocnego zakręcenia wajchą głowica lubi samoczynnie opadać w dół o kilka milimetrów. Trójnóg standardowo jest wyposażony w gumowe nóżki – brak w sprzedaży kolców. Statyw ma inną średnicę gwintu aniżeli głowice manfrotto - niezbędna jest więc przejściówka. Poza tym kolumnę statywową można wysuwać tylko do połowy, gdyż gwint znajdujący się w tym miejscu, umożliwiający rozkręcenie kolumny, powoduje, że kolumna całkowicie traci stabilność w poziomie.

U mnie statyw SLIKa z góry przewidziany był do prac pomocniczych, więc w/w wady zbytnio nie bolą

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta

jesli waga to nie problem - bierz benro - bedziesz naprawde zadowolony i spokojny o swoj sprzet.. jesli natomiast statyw ma duzo podróżowac (zwlaszcza na plecach) to slik nie jest glupim rozwiazaniem.. to bedzie zawsze kompromis ale na pewno w wiekszosci sytuacji sie sprawdzi :-)
    będzie mi milo zobaczyć fotki :-D:-D:-D
    a ja taki dotykowiec jestem - gdzie by tu pomacać?
    Koleżeństwo - może ktoś we Wrocławiu ma i mógłby pokazać ten sprzęcik

Podróżować to statyw będzie w bagażniku - głównie
    waga praktycznie przekłada się na stabilność
    a udzwig 12 kg - to jak na Haselblada zarobie też starczy :-D

co prawda to pożyczyłem dzisiaj GoldPhoto YH324C od kumpla - bo pilnie potrzebuję, a nie chcę pilnym zakupem ożenić się z badziewiem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Od prawie dwóch lat posiadam statyw SLIK model 400DX. Wady: głowica 3d (model able300dx)
    U mnie statyw SLIKa z góry przewidziany był do prac pomocniczych, więc w/w wady zbytnio nie bolą
    oglądałem Slik Pro 700 DX - A.M.T.statyw z głowicą 700 DX
    ciekawostka płytka mocująca jest okrągła -czy to dobrze? do tej pory widzialem tylko 4/6/L kątne a tu... koło

400 jest dla mnie zbyt niski
    głowica nie potrafię porównać -nie mialem w ręku
    statyw będzie podstawowym do pracy:-D
    Ostatnio edytowane przez mamut9 ; 23-11-2008 o 01:32 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    co prawda to pożyczyłem dzisiaj GoldPhoto YH324C od kumpla - bo pilnie potrzebuję, a nie chcę pilnym zakupem ożenić się z badziewiem
    to sie dobrze sklada bo mam tez yh314c (s umie nizsze ale podobne do 324) w domu wiec latwiej bedzie Ci porownac te sprzety skoro jeden z nich juz miales w rekach :-)

postaram sie dzis cos pstryknac i wrzucic na forum.. w wiekszej rozdzielczosci wysle Ci na "@" :-)

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam staryw Slik U6600, czy coś w ten deseń i generalnie nie polecam. Po jakimś czasie elementy plastikowe poodpadały (w tym nawet korbka do regulowania wysokości), główka statywu jest po dwóch klejeniach kropelką, ale to i tak nic. Podczas mojego ostatniego focenia z nim, odpadła od niego noga! Teraz mam wątpliwości, czy zapinać na niego aparat, nawet jeśli smycz od niego spoczywa na mojej szyi :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Mam staryw Slik U6600, czy coś w ten deseń i generalnie nie polecam.
    _igi, nie obraz sie ale to cos pokroju u6600 to raczej zabawka a nie statyw ;-) .. do kompaktu od biedy ujdzie ale lustra nawet nie ma co na tym klasc..

a teraz troche obiecanych zdjec – slick 614cf pro vs. Goldphoto yh314c vs. Benro 457n6:

Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-11-2008 o 14:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

i jeszcze ostatie wnioski - najmniej stabilny z tej 3'ki jest goldphoto.. pomimo ze ma grubsze sekcje od slik'a i do tego ma ich mniej jest bardziej podatny na drgania i ruch sprzetu na glowicy.. Slik to juz wyzsza polka - jest maly, lekki i wytrzymaly.. pomimo ze nogi sa cienkie jak zapalki, calkiem dobrze radzi sobie ze sprzetem wazacym pare kilo.. IMHO idealny statyw na np. gorskie wycieczki i na dlugie podroze.. kosztuje najwiecej z calek trojki ale ma to pokrycie w jakosci..

i na koniec moj faworyt jesli chodzi o stabilnosc.. wielkie, ciezkie bydle ktore nawet nie drgnie gdy jest maks. rozlozony i obciazony sprzetem.. wkrotce bedzie na nim jakis gimbal i mysle ze bedzie to dla mnie zestaw idealny :-D (wszedzie tam gdzie nie trzeba liczyc kazdego grama ktory sie ze soba nosi ma sie rozumiec ;-) )

aha, wazna rzecz - w zadnym z tych statywow nie uzywam glowicy bo to w duzym stopniu odbija sie na stabilnosci.. te kilkanascie cm. w zadnym wypadku nie sa tego warte
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-11-2008 o 14:24

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów