Pokaż wyniki od 41 do 50 z 132

Wątek: Statywy Slik - opinie

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dzis wieczorem miałem wreszcie okazje porownac moja sherpe 600r z nowo kupionym slikiem 614cf

pierwsze co przyszlo mi do glowy odpakowujac paczke to "ale to cholerstwo małe" .. sherpa ze wzgledu na swoja wielkosc i masywnosc robi na pierwszy rzut oka lepsze wrazenie niz malutki slik.. zreszta ocencie sami:

kolejna rzecza ktora mnie troche zaskoczyla byla grubosc poszczegolnych sekcji nog w slick'u.. pomyslalem, ze polamie je zakladajac cos wiecej niz kieszonkowego kompakta :wink:

skoro jednak juz go kupilem to trzeba bylo dac "maluchowi" szanse.. a kupowalem go z mysla o chodzeniu po gorach i wszystkich tych wycieczkach, na ktore ze wzgledu na wage i wymiary, nie chcialo mi sie zabierac sherpy.. uznalem, ze bede zadowolony, jesli stabilnosc bedzie zblizona do 600r..

na sliku i sherpie wyladowal zestaw 40d+grip+50-500 i o dziwo bardziej stabilnie zachowywal sie... slik

wystarczy juz nawet rozlozyc obydwa statywy a nastepnie chywcic za glowice i lekko poruszac - slik ani drgnie podczas gdy sherpa delikatnie, ale sie rusza..

statywy pod wzgledem wysokosci sa zblizone choc gdybym mial wskazac zwyciezce to tu wygrywa sherpa - z wysunieta glowica jest po prostu wyzsza.. na ile stabilna to juz inna kwestia..

skoro pisze juz o "wysokosci" to warto wspomniec tez o "nizszosci" - minimalna wysokosc pracy slika jest wyraznie mniejsza niz sherpy:

a na koniec male podsumowanie:

szukalem jak najlzejszego statywu na gorskie wycieczki, statywu ktory pomimo swojej wagi bedzie stabilny.. zakup zrewiduje pierwszy wypad w plener ale na razie jestem zadowolony :-D

sherpa:
    + łatwiejsze i szybsze rozkładanie/składanie statywu
    + lepszy pokrowiec
    + cena

- waga
    - srednia stabilnosc
    - wymiary

slik:
    + WAGA (z glowica 1,1kg)
    + rozmiar
    + jest bardzo stabilny
    + wyglad nie wskazuje na "duzy drogi statyw" a raczej na "szaraka z marketu" :-)

- "skrecenie" wszystkich segmentów zajmuje duzo czasu
    - blokada szybkozlaczki jest z jakiegos badziewnego plastiku (moze to tylko pierwsze wrazenie ale nie podoba mi sie to)

tyle teorii - mam nadzieje ze w praktyce bedzie podobnie i slik okaze sie tym czego szukalem :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 16-06-2008 o 21:23

Uprawnienia umieszczania postów