dzis wieczorem miałem wreszcie okazje porownac moja sherpe 600r z nowo kupionym slikiem 614cf![]()
pierwsze co przyszlo mi do glowy odpakowujac paczke to "ale to cholerstwo małe".. sherpa ze wzgledu na swoja wielkosc i masywnosc robi na pierwszy rzut oka lepsze wrazenie niz malutki slik.. zreszta ocencie sami:
kolejna rzecza ktora mnie troche zaskoczyla byla grubosc poszczegolnych sekcji nog w slick'u.. pomyslalem, ze polamie je zakladajac cos wiecej niz kieszonkowego kompakta :wink:
skoro jednak juz go kupilem to trzeba bylo dac "maluchowi" szanse.. a kupowalem go z mysla o chodzeniu po gorach i wszystkich tych wycieczkach, na ktore ze wzgledu na wage i wymiary, nie chcialo mi sie zabierac sherpy.. uznalem, ze bede zadowolony, jesli stabilnosc bedzie zblizona do 600r..
na sliku i sherpie wyladowal zestaw 40d+grip+50-500 i o dziwo bardziej stabilnie zachowywal sie... slik![]()
wystarczy juz nawet rozlozyc obydwa statywy a nastepnie chywcic za glowice i lekko poruszac - slik ani drgnie podczas gdy sherpa delikatnie, ale sie rusza..
statywy pod wzgledem wysokosci sa zblizone choc gdybym mial wskazac zwyciezce to tu wygrywa sherpa - z wysunieta glowica jest po prostu wyzsza.. na ile stabilna to juz inna kwestia..
skoro pisze juz o "wysokosci" to warto wspomniec tez o "nizszosci" - minimalna wysokosc pracy slika jest wyraznie mniejsza niz sherpy:
a na koniec male podsumowanie:
szukalem jak najlzejszego statywu na gorskie wycieczki, statywu ktory pomimo swojej wagi bedzie stabilny.. zakup zrewiduje pierwszy wypad w plener ale na razie jestem zadowolony :-D
sherpa:
+ łatwiejsze i szybsze rozkładanie/składanie statywu
+ lepszy pokrowiec![]()
+ cena
- waga
- srednia stabilnosc
- wymiary
slik:
+ WAGA (z glowica 1,1kg)
+ rozmiar
+ jest bardzo stabilny
+ wyglad nie wskazuje na "duzy drogi statyw" a raczej na "szaraka z marketu" :-)
- "skrecenie" wszystkich segmentów zajmuje duzo czasu
- blokada szybkozlaczki jest z jakiegos badziewnego plastiku(moze to tylko pierwsze wrazenie ale nie podoba mi sie to)
tyle teorii - mam nadzieje ze w praktyce bedzie podobnie i slik okaze sie tym czego szukalem :-)