Da radę, przy spokojnych warunkach i pamiętaniu o pewnych ograniczeniach. Tanie statywy nie zawsze są takie złe![]()
Da radę, przy spokojnych warunkach i pamiętaniu o pewnych ograniczeniach. Tanie statywy nie zawsze są takie złe![]()
Witam
Nabyłem jakiś czas temu ten statywik drogą kupna i moje wrażenia:
1 Sam statyw jest dość stabilny i dobrze wykonany. Rozpórka stabilizuje go dodatkowo, choć dzięki niej nie da się statywu rozłożyć "niesymetrycznie", ani pofocić nisko przy ziemi.
2. Głowica już taka stabilna nie jest. Po wpięciu 400D + 100-300USM latał na wszystkie strony. Drżał również przy 17-85 IS USM , i była to wina głowicy wykonanej z byle jakiego plastiku. Głowicy tak łatwo wymienić się nie daje - chyba jest na stałe ożeniona ze statywem.
3. Szybkozłączka i jej mocowanie to już tragedia. Strach przechylić aparat z ciut cięższym obiektywem i gripem, a z założoną lampą - strach podwójny. Blokadka z nędznego plastiku, bez zapadki zabezpieczającej. Sama płytka ma dość śliską powierzchnię, co powoduje, że aparat "kręci się " na śrubie, nawet dość mocno (w granicach rozsądku) przykręconej.
Reasumując: przyzwoity statyw z lichą głowicą i tragiczną szybkozłączką. Dobry i pewny do kompaktu, ale do lustrzanki już nie za bardzo. W sumie zakup uważam za błąd, w myśl zasady - kto tanio kupuje, dwa razy płaci.
I złota myśl gdzieś z forum - każdy eksperymentuje z tanimi statywami, ale i tak kończy się na Manfrotto.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Zimnychirurg` ; 30-11-2007 o 18:25
przed kupnem statywu mocno zastanawiałem się nad Slikiem. Poszedłem do sklepu, obejrzałem Slika i Manfrotto i nie było dla mnie wątpliwości, żeby kupić Manfrotto
A różnice tak naprawdę wychodzą pewnie dopiero po jakimś czasie - kiedy poużywasz go w deszczu lub we wodzie czy w innych ciężkich warunkach...
Canon 855D + 8-200mm f4
mam 500 slika, polecam, powtarzam się ale sherpa to przy 500 slika jaka 350 przy 40
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
piszczal a jak się ma slik 500 do manfrotto?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Przez tydzień macałem 055 i 190 obok mojego slika 500
na plus slika (DX pro) są gąbkowe wyścielenie nóg - ciepłe w zimie
slik 500 jeśli porównywać sztywność równy jest 190 a słabszy nieco od 055 chociaż największa zaletą 055 jest głowica którą miał tamten załozony a zwłaszcza płytka szybkozłączki.
Ta w Sliku w oryginalnej głowicy jest też metalowa, a le już cyngielek zabezpieczający jest z plastiku, owszem dobrego ale jednak.
Tak czy inaczej nie boję sie nosić na statywie i na ramieniu bez zdejmowania 40d+70-200/4
Chyba zrobię jakieś małe co nieco o sliku jeśli kogoś zainteresuje
aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L
Zrób, zrób!!!
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
zobacz sobie jeszcze ten, są porównywalne jakościowo a cena niższa:
http://www.allegro.pl/item376035760_...bon_f_vat.html
no nie do konca porownywalne - velbon wazy prawie 2 razy tyle :wink:
jest na pewno bardziej wytrzymaly ale mnie chodzi wlasnie o wage.. razem z glowica SH 704E slik bedzie mial nieco ponad 1,1kg.. wole tachac ze soba na szlaku dobry lekki statyw niz miec super solidny ale ciezki i zostawiac go wo domu :wink:
problem w tym ze nigdzie nie ma opinii na temat tego slika![]()