Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 132

Wątek: Statywy Slik - opinie

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Da radę, przy spokojnych warunkach i pamiętaniu o pewnych ograniczeniach. Tanie statywy nie zawsze są takie złe

Zimnychirurg`
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichałCh Zobacz posta
    Chciałbym do domowego użytku kupić niedrogi statyw Velbon DF-50. Czy zapewni mi on wystarczającą stabilność na płaskiej podłodze
    Chodzi mi przedewszystkim o to, aby utrzymał 400d z jakims nieduzym szkłem i 430ex skierowanym obiektywem w dół pod kątem około 25 stopni. Te 80zł utrzyma mój zestaw
    Witam

Nabyłem jakiś czas temu ten statywik drogą kupna i moje wrażenia:

1 Sam statyw jest dość stabilny i dobrze wykonany. Rozpórka stabilizuje go dodatkowo, choć dzięki niej nie da się statywu rozłożyć "niesymetrycznie", ani pofocić nisko przy ziemi.
    2. Głowica już taka stabilna nie jest. Po wpięciu 400D + 100-300USM latał na wszystkie strony. Drżał również przy 17-85 IS USM , i była to wina głowicy wykonanej z byle jakiego plastiku. Głowicy tak łatwo wymienić się nie daje - chyba jest na stałe ożeniona ze statywem.
    3. Szybkozłączka i jej mocowanie to już tragedia. Strach przechylić aparat z ciut cięższym obiektywem i gripem, a z założoną lampą - strach podwójny. Blokadka z nędznego plastiku, bez zapadki zabezpieczającej. Sama płytka ma dość śliską powierzchnię, co powoduje, że aparat "kręci się " na śrubie, nawet dość mocno (w granicach rozsądku) przykręconej.

Reasumując: przyzwoity statyw z lichą głowicą i tragiczną szybkozłączką. Dobry i pewny do kompaktu, ale do lustrzanki już nie za bardzo. W sumie zakup uważam za błąd, w myśl zasady - kto tanio kupuje, dwa razy płaci.
    I złota myśl gdzieś z forum - każdy eksperymentuje z tanimi statywami, ale i tak kończy się na Manfrotto.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zimnychirurg` ; 30-11-2007 o 18:25

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

przed kupnem statywu mocno zastanawiałem się nad Slikiem. Poszedłem do sklepu, obejrzałem Slika i Manfrotto i nie było dla mnie wątpliwości, żeby kupić Manfrotto
    A różnice tak naprawdę wychodzą pewnie dopiero po jakimś czasie - kiedy poużywasz go w deszczu lub we wodzie czy w innych ciężkich warunkach...
    Canon 855D + 8-200mm f4

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mam 500 slika, polecam, powtarzam się ale sherpa to przy 500 slika jaka 350 przy 40
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony

Domyślnie

piszczal a jak się ma slik 500 do manfrotto?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    piszczal a jak się ma slik 500 do manfrotto?
    Przez tydzień macałem 055 i 190 obok mojego slika 500
    na plus slika (DX pro) są gąbkowe wyścielenie nóg - ciepłe w zimie
    slik 500 jeśli porównywać sztywność równy jest 190 a słabszy nieco od 055 chociaż największa zaletą 055 jest głowica którą miał tamten załozony a zwłaszcza płytka szybkozłączki.
    Ta w Sliku w oryginalnej głowicy jest też metalowa, a le już cyngielek zabezpieczający jest z plastiku, owszem dobrego ale jednak.
    Tak czy inaczej nie boję sie nosić na statywie i na ramieniu bez zdejmowania 40d+70-200/4

Chyba zrobię jakieś małe co nieco o sliku jeśli kogoś zainteresuje
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony

Domyślnie

Zrób, zrób!!!
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    Zrób, zrób!!!
    no i nie zrobil

a co powiecie o Sliku Pro 614 cf ?? wazy tylko 860g a wyglada dosc solidnie!! chce go kupic glownie na wedrowki po gorach.. 2-kilowej sherpy po prostu czasem nie chcialo mi sie nosic.. mial ktos okazje macac tego "ultralajta"

Coś już napisał

Domyślnie

zobacz sobie jeszcze ten, są porównywalne jakościowo a cena niższa:
    http://www.allegro.pl/item376035760_...bon_f_vat.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

no nie do konca porownywalne - velbon wazy prawie 2 razy tyle :wink:

jest na pewno bardziej wytrzymaly ale mnie chodzi wlasnie o wage.. razem z glowica SH 704E slik bedzie mial nieco ponad 1,1kg.. wole tachac ze soba na szlaku dobry lekki statyw niz miec super solidny ale ciezki i zostawiac go wo domu :wink:

problem w tym ze nigdzie nie ma opinii na temat tego slika

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów