Teraz to ja już wiem (wcześniej wierzyłem zapewnieniom z Alledrogo, że "profesjonalny"), ale jak tu ktoś napisał: Każdy eksperymentuje a na końcu i tak kupuje manfrotto. Stąd pytanie czy Slik o udźwigu 3,5 kg i Manfrotto o 2,5 kg to ta sama półka, czy to tania wersja frotki i lepiej wziąźć Slika?
a może Benro? też mam ten sam dylemat.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Wcale nie. Są firmy (jak choćby Benro czy też Giottos) które produkują sprzęt o praktycznie takiej samej jakości jak Manfrotto/Bogen. Dodatkowo ich produkty charakteryzują się bardzo podobną, a w niektórych przypadkach nawet lepszą, funkcjonalnością oraz zdecydowanie bardziej atrakcyjną ceną. Są osoby które kupują sprzęt Manfrotto tylko po to aby pochwalić się znaczkiem, chociaż w niższej cenie mogli by nabyć sprzęt o możliwościach zbliżonych do danego modelu Manfrotto. Pozostaje jeszcze sprzęt Gitzo ale jak wiadomo jest to klasa sama w sobie, zarówno pod względem jakości/funkcjonalności jak i pod względem ceny.
Ostatnio edytowane przez axk ; 23-02-2010 o 09:32
EOS + Speedlite
Zależy jakie masz kryteria wyboru, ja np wybralem Slika 340DX, żeby był wygodny do wzięcia na wycieczki górskie, a jego rozmiar po złożeniu umożliwia mi schowanie go do plecaka z którym chodzę. Jeżeli sprzęt jest nie za ciężki, to głowica spokojnie wytrzyma (np. 30D + Tamrona 17-50 + 430 EX bez problemów). Najlepiej jakbyś się przeszedł do sklepu i sprawdził, bo ja też pod wpływem grupy i opinii innych byłem przekonany, że Manfrotto 190xprob to na pewno najlepszy wybór i już miałem kupować, ale w sklepie zmieniłem zdanie (jednak waga zaważyła :P) - wyboru nie żałuje.
kupilem slika 330 w styczniu, wykonanie ok ale chetnie go odsprzedam. 400d z malymi obiektywami super,ale 70-200z dlugimi czasmi sie chwieje. Teraz do 40d zamowilem 055XPRO ,bedac na targach w lodzi jedyny statyw ktory zrobil na mnie pozytywne wrazenia(wykonanie,stabilnosc) moze jeszcze jeden model gitzo ale o cenie sie lepiej nie pytajcie nie spodziewalem sie ze statyw moze tyle kosztowac...po kilku zakupach moja rada ,nie kupujcie sprzetu nie widzac go ...ale to tylko taka moja halucynacja
Pytanie o tanie (względnie) statywy ktoś je macał i może się wypowiedzieć?
Slik PRO 340 DX (319,00 zł)
Dane techniczne:
* wysokość: 124 cm
* maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną: 160 cm
* minimalna wysokość robocza: 51 cm
* długość po złożeniu: 60 cm
* udźwig: 4 kg
* liczba sekcji: 3
* waga: 1,57 kg
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=617619902
FT-6605 (229,00 zł)
Max. wysokość pracy (kolumna nieodwrócona) 168 cm
Max. długość statywu 177 cm
Złożony (bez głowicy) 57 cm
Udźwig 6 kg
Waga 2220 g
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=617536953
i o głowicę, nie znalazłem nic na jej temat a wygląda atrakcyjnie:
Głowica foto FT-6664H (160,00 zł)
wysokość (mm) 115
waga (g) 570
udźwig max. (kg) 6
http://www.allegro.pl/item608023767_...manfrotto.html
Jeśliby połączyć któryś z tych statywów z ta głowicą, wyszłoby w sumie nie-najdrożej, lekko i stabilnie. Może ktoś ma doświadczenie?
Ps.: Przypomnę, że chodzi o rzadkie używanie w czasie podróży raczej, z 350D i 17-85 IS, 70-210 i małymi (czasem większymi) M42.
Ostatnio edytowane przez Micha3Dra9 ; 23-04-2009 o 11:34
Witam .
Mam statyw Slik PRO 500DX a podobają mi się głowice manfrotto . Czy są jakieś śruby albo inne urządzenia redukcyjne żebym mógł połączyć ze sobą te dwa elementy ?