Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Napęd autofocusa

Mieszany widok

pędziwiatr
    Guest

Domyślnie Napęd autofocusa

Witam,
    chciałbym się zapytać w jaki sposób jest napędzany AF w obiektywach canona bez USM.
    Nikona posługuje się tzw śrubokrętem, który jest widoczny na pierścieniu mocowania (D80):
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ni...ensmount01.jpg

A u canona nie widać śrubokręta (400D):
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...ensmount01.jpg

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pędziwiatr Zobacz posta
    Witam,
    chciałbym się zapytać w jaki sposób jest napędzany AF w obiektywach canona bez USM.
    Nikona posługuje się tzw śrubokrętem, który jest widoczny na pierścieniu mocowania (D80):
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ni...ensmount01.jpg

A u canona nie widać śrubokręta (400D):
    http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...ensmount01.jpg
    Nikon ma silnik w korpusie body.Canon w kazdym obiektywie{nie M 42}.A wiec w canonie sa tylko elektr.styki.Pozdrawiam:smile:

pędziwiatr
    Guest

Domyślnie

Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
    Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[QUOTE=pędziwiatr;384120]Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
    Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona[/QUOte

Temat rzeka.Poszukaj na forach foto przy pomocy opcji "szukaj "Dyskusja na temat czy lepsze rozwiązania C czy N to niekończąca sie opowiesc.Obie firmy robia porównywalny sprzęt.A wybór zalezy od osobistych preferencji.posiadanego wczesniej sprzetu ,okresu w ktorym kupujemy, przypadku Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przepraszam że się jeszcze dopytuję ale dopiero się uczę.
    Które rozwiązanie jest lepsze? Lub jakie zalety i wady ma rozwiązanie nikona i canona
    To jest chyba dosc oczywiste - wszystkie firmy ktore maja srubokrety lacznie z Nikonem montuja w nowych obiektywach silnik w obiektywie (AF-S w Nikonie)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do powyższego można dodać kilka obiektywnych spostrzeżeń:
    • Posługując się analogią z wałem napędowym w samochodach, można się samemu przekonać, że im silnik bliżej napędzanej osi, tym lepiej.
    • Dodatkowo silnik można dopasować do obiektywu.
    • Kluczowym argumentem za silnikiem w obiektywie jest obecnie możliwość zastosowania napędu typu USM/HSM/SWM - dzięki niemu nie ma przekładni, smarów, etc.

A samą zasadę działania USM najłatwiej chyba przedstawić następująco:
    Kładziemy np. monetę na płaską, pochyloną (lekko - żeby moneta nie spadła sama z siebie) deseczkę. Teraz lekko uderzamy w deseczkę palcami. Moneta powinna się zsuwać, tym szybciej im mocniej i szybciej uderzamy...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 28-10-2007 o 11:27
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Bierz jakiegoś dwucyfrowego canon'a...
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

pędziwiatr
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxbmx Zobacz posta
    Bierz jakiegoś dwucyfrowego canon'a...
    Rozszyfrowałeś mnie ale z tym dwucyfrowym canonem to trochę za drogo dla mnie
    To że jestem przed wyborem sprzętu to fakt i dużo czytam na ten temat.
    Ale nie mogę znaleźć informacji (po polsku, po angielsku jest sporo) dlaczego canon w 1987 zmienił mocowanie obiektywów a nikon nie. I czy to jest np wadą nikona na obecne czasy czy po prostu nikon tego nie zrobił ponieważ nie było takiej potrzeby i dzisiaj też nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Ale nie mogę znaleźć informacji (po polsku, po angielsku jest sporo) dlaczego canon w 1987 zmienił mocowanie obiektywów a nikon nie. I czy to jest np wadą nikona na obecne czasy czy po prostu nikon tego nie zrobił ponieważ nie było takiej potrzeby i dzisiaj też nie ma.
    Zdania są podzielone.
    Mocowanie Canona daje na pewno większe możliwości czysto mechaniczne. Większa średnica i mniejsza odległość od kliszy/matrycy powinny ułatwiać pracę konstruktorom szkieł. Na pewno początki były trudne i decyzja Canona odważna, bo starzy użytkownicy systemu naraz stanęli przed ścianą - chcą mieć AF to muszą zapomnieć o starej szklarni. Przejściówka na EOS-FD istnieje ale ma swoje wady.
    Z drugiej strony Nikonowcy bez potrzeb stosowania przejściówek mogą używać starodawnych szkieł. W Pentaxie chyba jest jeszcze lepiej pod tym względem, ale mocowanie jest mniej praktyczne dla konstruktorów obiektywów.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Jakie to ma znaczenie ;-)
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Uprawnienia umieszczania postów