Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Af - C5d & C40d

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie mam i na razie nie planuję

Początki nałogu

Domyślnie

Po pierwsze dzięki chłopaki za dzielenie się spostrzeżeniami i czekam na więcej oczywiście
    Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
    Ja podobnie jak raster także nie planuje ciemnych szkieł, będę się starał nabywać tylko szkła 2.8 i jaśniejsze i to Canona z silnikiem najlepiej eLki, no chyba że któryś obiektyw firm niezależnych będzie dorównywał jakością obrazu i precyzją AF odpowiednikom Canona.
    Stad moje pytanie Czy przy jasnych dobrych szkłach także różnica jest tak duża na korzyść 40D ?

P.S. Trochę mnie zniechęcają do 5-tki opinie o jego AF, zastanawiam się czy nie warto poczekać na jego następce, tylko obawiam się że cena nowego dziecka Canona będzie oscylować koło 10 tysi pln i chyba szybko nie spadnie, a taka cena będzie kompletnie poza moim zasięgiem (bo trzeba doliczyć jeszcze szkła i lampę)
    Dlatego myślę nad 40-stką i czekaniem+składaniem na następce 5-tki, tylko wtedy 24-70/2.8 - przestaje już być szkłem uniwersalnym i albo trzeba dokupić jakiś dobry szeroki kąt (i wtedy ceny zestawów 40D i 5D praktycznie się zrównają) albo kupić inne jasne uniwersalne szkło który albo nie będzie pasować do następcy 5-tki bo będzie na APS-C (EF-S) albo coś co będzie pasować tu i tu czyli chyba zostaje 17-40 /4 od C tylko to już nie będzie to, ciemne na obu puszkach i trochę za krótkie na pełnej matrycy....ech dylematy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 04-11-2007 o 14:09
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czekamy do polowy tygodnia :wink:

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    40D vs 5D relacja z frontu cd

Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
    Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
    Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
    Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
    Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
    Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
    Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń
    no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
    40d to bym nie zamienil )
    - glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
    - jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
    - AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
    w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
    - uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
    - LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika

to tak na szybko
    wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic

Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile:
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Wreszcie wrócił 5D z serwisu i moge jedynie potwierdzić to o czym napisałem wcześniej AF i cichość to największe zalety 40D w stosunku do 5d.
    5D jednak wygrywa z 40D pod względem jakości obrazu ( szczególnie szumu ). Jest to oczywiście moja subiektywna ocena ale uwieżcie mi że nie musiałem się długo wpatrywać w te puszki żeby ją dostrzec .

Domyślnie

hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja go ech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo

Coś już napisał Awatar sleep

Domyślnie

ehhhh porównałem kilkanaście zdjęć 5D z 40D - 5 wygrywa pod względem szumów - 40 jest bleeee hmmm a miało być tak pięknie - szum szum i jeszcze raz szum, potrafi moja 40 "zaszumić" i przy 1000 - co za życie.

Powiem tak - na pewno kupię następce 5D i basta.
    Pozdro
    40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

szum-srum...

ale szczegóły trzyma... Od biedy portretowa fota w parszywym świetle (dobrze naświetlona) przy ISO3200 jest użyteczna... Od biedy... ale jest...

Oj dawno nie widziałeś chyba fotek ze sprzętów konkurencji i się rozbestwiłeś...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja go ech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo
    obawiam się, że następca 5D będzie szumiał bardziej od "pierwowzoru". Bo zapewne dołożą parę megapikseli i to się niestety (dla małoszumolubnych ) jakoś odbije na szumach
    Oj Niedzwiedz, nie trzeba się było z Nikona przesiadać. Ja robię czasami wielkie formaty i dla mnie D3 ma mało MP, ale dla 99% fotografów te 12 MP wystarczy (na śluby na pewno). No. 1 jest znowu w innym systemie niż ty.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów