Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
Tak tyle że to szkło mma 2,8 i punk krzyżowy dziła w jednym i drugim aparacie - spróbuj to samo z jakimś szkłem 4,0 lub ciemniejszym
nie mam i na razie nie planuję![]()
Po pierwsze dzięki chłopaki za dzielenie się spostrzeżeniami i czekam na więcej oczywiście
Ja podobnie jak raster także nie planuje ciemnych szkieł, będę się starał nabywać tylko szkła 2.8 i jaśniejsze i to Canona z silnikiem najlepiej eLki, no chyba że któryś obiektyw firm niezależnych będzie dorównywał jakością obrazu i precyzją AF odpowiednikom Canona.
Stad moje pytanie Czy przy jasnych dobrych szkłach także różnica jest tak duża na korzyść 40D ?
P.S. Trochę mnie zniechęcają do 5-tki opinie o jego AF, zastanawiam się czy nie warto poczekać na jego następce, tylko obawiam się że cena nowego dziecka Canona będzie oscylować koło 10 tysi pln i chyba szybko nie spadnie, a taka cena będzie kompletnie poza moim zasięgiem (bo trzeba doliczyć jeszcze szkła i lampę)
Dlatego myślę nad 40-stką i czekaniem+składaniem na następce 5-tki, tylko wtedy 24-70/2.8 - przestaje już być szkłem uniwersalnym i albo trzeba dokupić jakiś dobry szeroki kąt (i wtedy ceny zestawów 40D i 5D praktycznie się zrównają) albo kupić inne jasne uniwersalne szkło który albo nie będzie pasować do następcy 5-tki bo będzie na APS-C (EF-S) albo coś co będzie pasować tu i tu czyli chyba zostaje 17-40 /4 od C tylko to już nie będzie to, ciemne na obu puszkach i trochę za krótkie na pełnej matrycy....ech dylematy.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 04-11-2007 o 14:09
C - lustra, szkła i błysk
Czekamy do polowy tygodnia:wink:
no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
40d to bym nie zamienil )
- glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
- jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
- AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
- uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
- LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika
to tak na szybko
wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic![]()
Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile:
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Wreszcie wrócił 5D z serwisu i moge jedynie potwierdzić to o czym napisałem wcześniej AF i cichość to największe zalety 40D w stosunku do 5d.
5D jednak wygrywa z 40D pod względem jakości obrazu ( szczególnie szumu ). Jest to oczywiście moja subiektywna ocena ale uwieżcie mi że nie musiałem się długo wpatrywać w te puszki żeby ją dostrzec.
hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja goech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo
![]()
ehhhh porównałem kilkanaście zdjęć 5D z 40D - 5 wygrywa pod względem szumów - 40 jest bleeee hmmm a miało być tak pięknie - szum szum i jeszcze raz szum, potrafi moja 40 "zaszumić" i przy 1000 - co za życie.
Powiem tak - na pewno kupię następce 5D i basta.
Pozdro
40D, 5D2 + dwie L-ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl
szum-srum...
ale szczegóły trzyma... Od biedy portretowa fota w parszywym świetle (dobrze naświetlona) przy ISO3200 jest użyteczna... Od biedy... ale jest...
Oj dawno nie widziałeś chyba fotek ze sprzętów konkurencji i się rozbestwiłeś...![]()
obawiam się, że następca 5D będzie szumiał bardziej od "pierwowzoru". Bo zapewne dołożą parę megapikseli i to się niestety (dla małoszumolubnych) jakoś odbije na szumach
Oj Niedzwiedz, nie trzeba się było z Nikona przesiadać. Ja robię czasami wielkie formaty i dla mnie D3 ma mało MP, ale dla 99% fotografów te 12 MP wystarczy (na śluby na pewno). No. 1 jest znowu w innym systemie niż ty.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...