40D vs 5D relacja z frontucd
Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia.
Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń![]()