Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Af - C5d & C40d

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Af - C5d & C40d

Witam nie chodzi mi tu o ilość kl/s bo to jest w specyfikacji.
    Chodzi mi natomiast o celność przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych, który z tych aparatów sprawuje się lepiej, a może poziom celności AF będzie bardzo zbliżony ?
    Nie interesują mnie gdybania ludzi którzy tego nie przetestowali bo czytanie gdybań to strata czasu.
    Chciałbym poznać opinie wyłącznie ludzi którzy mieli obie puszki w rękach i bawili się nimi z nastawieniem na porównanie AF, a głównie AF przy słabym świetle, no dobra przy dobrym świetle też - bo wyjdzie że żaden ludek taki sie nie znajdzie

P.S. Dodam dla utrudnienia że ideałem by było gdyby oba body były testowane na takim samym szkle.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 27-10-2007 o 20:04
    C - lustra, szkła i błysk

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Na twoje pytanie będe mógł odpowiedzięc pod koniec tygodnia gdyż koło wtroku wreszcie zjawi się u mnie zamówione 40D a w czwartek wraca z serwisu 5D . Ale obchdząc temat do okoła to przy przesiadce z 30D na 5D nie poczułem jakiejś mega poprawy - prawde mówiąc to prawie żadnej - dziłania AF ( szybkośc celność jak dla mnie na tym samym poziomie no może ciut lepiej w servo dzięki CF17 i dodatkowym punktom koło punktu centralnego ).
    Ludzie którzy przesiadają się z 20/30D na 40D twierdzą że AF to jednak zupełnie inna bajka więc śmiem twierdzić, że poprawa w stosunku do 5D powinna być ( zresztą po cropie to własnie AF jest drugim czynnikiem który skłaonił mnie do zakupienia 40D jako dodatkowego body ).

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki paweleverest, czekam spokojnie w takim razie na twoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Na twoje pytanie będe mógł odpowiedzięc pod koniec tygodnia gdyż koło wtroku wreszcie zjawi się u mnie zamówione 40D a w czwartek wraca z serwisu 5D
    Jezeli mogl bys powiedziec cos wiecej na temat tych puszek... Zastanawiam sie co wybrac a naprawde nie widzialem - czytalem zadnego porownania 5d vs 40d
    bylbym zobowiazany

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malasz Zobacz posta
    Jezeli mogl bys powiedziec cos wiecej na temat tych puszek... Zastanawiam sie co wybrac a naprawde nie widzialem - czytalem zadnego porownania 5d vs 40d
    bylbym zobowiazany
    Tak jak pisałem z organoleptyczną diagnozą będe musiał poczekać do piatku a żeby cokolwiek rozsądnego napisać to do poniedziłaku ( oj szykuje się testowy weekend). W między czasie tutaj masz dwa linki do profesjonalnych portali oceniających sperzęt:

http://wyofoto.com/40D_Image%20quali..._shootout.html
    http://www.luminous-landscape.com/re...-handson.shtml

Odpowiadając jednak na twoje pytanie to powiem tylko, że decyzja o wyborze między tymi puszkami musi się opierać na twoim indywidualnym podejściu do fotografii - na tym co chcesz robić i w jaki sposób.

Ja gdybym miał wybierać 40D to tylko wtedy gdy potrzebny byłby mi crop 1.6 ( ptaki zwierzęta i inne ciężki do podejścia istoty ) lepszy ( narazie teoretyzuje) AF przydał by się w zdjęciach sportowych. W pozostałaych przypadkach wybór dla mnie jest tylko jeden - 5D

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

w 40d af jest duuuzo szybszy i dokladniejszy i punkty bocznie sa uzywalne z jasnymi szklami choc ostanio mam coraz wiecej podejrzen ze na 85L mam front fokus.. szcegolnie na wiekszych odleglosciach... pewnie pojdzie na zytnia...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Po przesiadce na 1D MK III oba są średnie....ale porównując (40d-5D) to w 40D AF na bocznych punktach jest pewniejszy, środkowy w obu przypadkach działa z taka sama dokładnością.

Swoją droga jest to dosyć żenujące....ponieważ walorami 85L zacząłem się cieszyć dopiero z 1D.....wcześniej na 5D miałem na prawdę spory odsetek przestrzałów i dla bezpieczeństwa(podczas ślubu) robiłem nawet 3 takie same klatki :/ teraz tam gdzie wymierzę tam AF osiada...ale w dalszym ciągu jest to dla mnie kompromis, crop 1.3 i aby cieszyć się takim AF-em z FF trzeba będzie wybulić ponad 20k

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 28-10-2007 o 18:27

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

AF jest pewniejszy w 40D i to bez dwóch zdań. W 40D można ponadto w końcu używać czegoś innego niż środkowy punkt AF. Szkoda tylko, że w trybie servo nie posiada tych 6 punktów wspomagających... w spottingu baaardzo przydatna sprawa.
    Patrząc na post powyżej - co tutaj porównywać? 5D jest aparatem z innej bajki, którego największą wadą jest brak AF-u z "jedynek".
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

40D vs 5D relacja z frontu cd

Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
    Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
    Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
    Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
    Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
    Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
    Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    40D vs 5D relacja z frontu cd

Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
    Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
    Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
    Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
    Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
    Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
    Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń
    no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
    40d to bym nie zamienil )
    - glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
    - jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
    - AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
    w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
    - uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
    - LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika

to tak na szybko
    wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic

Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile:
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów