Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
40D vs 5D relacja z frontu cd

Niestety z obiecanego porównania narazie nici bo moje 5D nie wróciło jeszcz z serwisu ( niesamowite ). Natomiast dotarło 40D więc moge coś powiedzieć na temat róznic opierając się na wspomnieniach o 5D .
Po pierwsze aparat jest dużo cichszy ( nawet w normalnym trybie fotografania ) i lepiej się go trzyma .
Co do głównego tematu pytania czyli pracy AF wydaje mi się ze jest duuuża róznica w stosunku do 5d - szcególnie odczuwalna na ciemniejszych szkłach ( 4,0 - 5,6 ) tam gdzie w 5D nie dziła juz czujnik krzyżowy.
Jaość obrazu - hymm - niestety szumów się nie oszukać przy takim zagęszczeniu pixeli więc 5D to to nie jest ale i tak jest bardzo przyzwoicie . Ostrość wg mnie wygrywa 5D. Kolorystyka również. Nie są to różnice typu niebo a ziemia ale ja je widze .
Reasumując 40D to bardzo przyzwoita puszka bijąca na głowe 5d pod wzgledem funkcjonalności ale przegrywająca jakościowo ( niewiele ale widocznie)
Zazanczam jezcze raz to nie bezpośrednie porównanie bo na 5D musze poczekać do połowy tygodnia .
Ciekawi mnie jak bedzie się kształtowała polityka cenowa Canona po wprowadzeniu następcy 5D w puszcze zbliżonej do 40D ?? Będzie to z pewnością puszka marzeń
no to porownalismy 5d, 40d i 20d (generalnie potwierdzam to co napisane wyzej - moje 20d idzie pod mlotek bo 40d w teatrze az sie prosi, ale 5d na
40d to bym nie zamienil )
- glosnosc migawki no 40d - wygrywa i to znacznie w normalnym trybie a w trybie silent to juz zdecydowanie,
- jakosc obrazu - 5d - - subiektywnie obraz przyjemniejszy (RAW tudziez jpg prosto z aparatu)
- AF One shot - boczne czujniki lepiej, jakby szybciej - centrum bez roznicy
w trybie Servo - mam na razie mieszane uczucia potrzebujemy jeszcze raz sie spotkac i pofocic
- uszczelnienia - no troche mnie rozbawily szczegolnie komory CF, przy baterii troche lepiej ale tez gąbka zamiast gumy
- LV - no fajna rzecz (makro, studio) ale w akcji nic nie zastapi uchylnego ekranika

to tak na szybko
wiecej testow chyba nie ma sensu przeprowadzac tylko focic, focic

Ameryki chyba nie odkryje piszac - najlepiej miec 5d i 40d:smile: