5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
He he - D70 to ma jeden z najlepszych układów AF w cyfrowych lustrzankach - mówię o Single Shot AF mode (AF-S).
Moim zdaniem nawet stare jedynki (1D/1Ds, 1D/1Ds II) dostają konkretne baty od D70 (oczywiście w AF-S, Single Shot).
Weź do ręki (obojętnie co oprócz Mk III) to zrozumiesz![]()
To ja miałem jakiś walnięty D70, bo legendy słyszę o tym AF-ie, a mój był wolny i zdarzało mu się nie trafić tam gdzie trzeba. Fakt że był bardzo czuły w ciemnych miejscach.
Co do AF-a w 5D to zasadniczo nie różni się on w statycznych sytuacjach od tego z 30D więc nie powinno być źle (robię sporo zdjęć w ciemnych kościołach albo na koncertach). Ale wiem, że niektórzy (np. Adam) narzekają. Myślę że w kolejnych puszkach będzie to jedna z tych rzeczy, która przestanie być problemem.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-07-2008 o 09:16
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie wierzę w legendy pt. AF z jedynek w 5d. Przecież to strategiczny absurd. Coś pewnie nieznacznie poprawią w 5dmkII, może większą liczbę pól AF i dadzą krzyż na skrajne. Jedende to z tego nie będzie. Jakby tak markiII z jedynek staniały to wezmę sobie znów klocka, tym razem na backup. To zacna puszka, choć takich pereł jak pięćde nie wykona za Boga.
Moj stary D70 też sobie radził lepiej, ale celofnik AF miał większy i nie dokońca wiedziałem na co łapałCo prawda wtedy nie miało to aż takiego znaczenia bo szkiełka miałem 3.5-4 więc GO ostrości to najczęściej pokrywała...
Często robię sesje plenerowe o zachodzie i po zachodzie słońca i najczęściej sytuacja jest taka, że AF pracuje jak trzeba aż do pewnego momentu, w którym zaczyna się gubić/szukać, a po paru minutach już nawet mu się nie chce ruszyć - po prostu stwierdza że ma w d..pie taką zabawę(wtedy najczęściej proszę asystenta, żeby przyświecił halogenem i łapie ostrość, ale na fotki 'z akcji / ruchu nie ma szans...)
Ale korpus ten i tak uwielbiam. ISO 1600/ 50/1.4 , 1/30, AF dawno już nie działa, a przejścia tonalne, niewidoczne już dla gołego oka rzucają mnie na kolana![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Aż mnie świerzbiło, w przypadku tych fotek i wielu innych aby je pokazać bo moim zdaniem są dobre.
Szlaban od Janusza nadal obowiązuje, niedługo wróci i przygotowuję dla niego „galerię” z tysięcy pojedyncze „perełki”.
Jeśli Janusz stwierdzi, że od biedy może być (znam Jego wymagania) to będzie to dla mnie sygnał – pokazywać.;-)
Ponadto we wczorajszym pokazie brały udział osoby powszechnie znane i muszę choćby zapytać, jednym palcem by mnie załatwiły.![]()
Pozdrawiam.