5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
He he - D70 to ma jeden z najlepszych układów AF w cyfrowych lustrzankach - mówię o Single Shot AF mode (AF-S).
Moim zdaniem nawet stare jedynki (1D/1Ds, 1D/1Ds II) dostają konkretne baty od D70 (oczywiście w AF-S, Single Shot).
Weź do ręki (obojętnie co oprócz Mk III) to zrozumiesz![]()
Moj stary D70 też sobie radził lepiej, ale celofnik AF miał większy i nie dokońca wiedziałem na co łapałCo prawda wtedy nie miało to aż takiego znaczenia bo szkiełka miałem 3.5-4 więc GO ostrości to najczęściej pokrywała...
Często robię sesje plenerowe o zachodzie i po zachodzie słońca i najczęściej sytuacja jest taka, że AF pracuje jak trzeba aż do pewnego momentu, w którym zaczyna się gubić/szukać, a po paru minutach już nawet mu się nie chce ruszyć - po prostu stwierdza że ma w d..pie taką zabawę(wtedy najczęściej proszę asystenta, żeby przyświecił halogenem i łapie ostrość, ale na fotki 'z akcji / ruchu nie ma szans...)
Ale korpus ten i tak uwielbiam. ISO 1600/ 50/1.4 , 1/30, AF dawno już nie działa, a przejścia tonalne, niewidoczne już dla gołego oka rzucają mnie na kolana![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Aż mnie świerzbiło, w przypadku tych fotek i wielu innych aby je pokazać bo moim zdaniem są dobre.
Szlaban od Janusza nadal obowiązuje, niedługo wróci i przygotowuję dla niego „galerię” z tysięcy pojedyncze „perełki”.
Jeśli Janusz stwierdzi, że od biedy może być (znam Jego wymagania) to będzie to dla mnie sygnał – pokazywać.;-)
Ponadto we wczorajszym pokazie brały udział osoby powszechnie znane i muszę choćby zapytać, jednym palcem by mnie załatwiły.![]()
Pozdrawiam.
To ja miałem jakiś walnięty D70, bo legendy słyszę o tym AF-ie, a mój był wolny i zdarzało mu się nie trafić tam gdzie trzeba. Fakt że był bardzo czuły w ciemnych miejscach.
Co do AF-a w 5D to zasadniczo nie różni się on w statycznych sytuacjach od tego z 30D więc nie powinno być źle (robię sporo zdjęć w ciemnych kościołach albo na koncertach). Ale wiem, że niektórzy (np. Adam) narzekają. Myślę że w kolejnych puszkach będzie to jedna z tych rzeczy, która przestanie być problemem.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-07-2008 o 09:16
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie wierzę w legendy pt. AF z jedynek w 5d. Przecież to strategiczny absurd. Coś pewnie nieznacznie poprawią w 5dmkII, może większą liczbę pól AF i dadzą krzyż na skrajne. Jedende to z tego nie będzie. Jakby tak markiII z jedynek staniały to wezmę sobie znów klocka, tym razem na backup. To zacna puszka, choć takich pereł jak pięćde nie wykona za Boga.