Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Czy warto???(ocena zestawu z 40D)

Bywalec
    Miasto
    Łódź
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bo film różni się od matrycy. Matryca jest płaska. Wygooglaj sobie jakieś artykuły na temat słowa "telecentryczność" .
    No ale teleobiektyw miałby być nie telecentryczny?

Miałem 75-300 bez USM i na cyfrze radził sobie nie gorzej niż na filmie. Nie była to rewelacja, ale tragedia też nie - oprócz ogniskowych 75-100 na tych był całkowicie nieużywalny o dziwo na 300 był dużo lepszy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    No ale teleobiektyw miałby być nie telecentryczny?

Miałem 75-300 bez USM i na cyfrze radził sobie nie gorzej niż na filmie. Nie była to rewelacja, ale tragedia też nie - oprócz ogniskowych 75-100 na tych był całkowicie nieużywalny o dziwo na 300 był dużo lepszy.
    Jezeli ktos wydaje na aparat[40d] i szkło~~5 tys zł. no to chyba po to zeby sprzęt był nie [nie tragedia] tylko b.dobry.Bez dobrego obiektywu nici z jakosci.
    Nie tylko obiektywy ale i inny osprzęt dobry na analogu na cyfrze rozczarowywuje lub jest zbędny.Przejscia ewolucyjne jak np.z B and W. w color,z analogu w cyfre, niestety generują takie przykre niespodzianki.W wypadku obiektywów jest tak jak napisal Vitez. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Jezeli ktos wydaje na aparat[40d] i szkło~~5 tys zł. no to chyba po to zeby sprzęt był nie [nie tragedia] tylko b.dobry.Bez dobrego obiektywu nici z jakosci.
    Nie tylko obiektywy ale i inny osprzęt dobry na analogu na cyfrze rozczarowywuje lub jest zbędny.Przejscia ewolucyjne jak np.z B and W. w color,z analogu w cyfre, niestety generują takie przykre niespodzianki.
    Zgoda

W wypadku obiektywów jest tak jak napisal Vitez. Pozdrawiam
    A tu nie! Sugerujesz jednak, że EF 75-300 nie jest telecentryczny?

Ja nie polemizuje z tym, że jest kiepski lub nawet że na cyfrze jest gorszy niż na filmie (po moim egzemplarzu tego nie stwierdziłem, ale to nic nie znaczy), a z uzasadnieniem - konkretnie z tym, że w przypadku EF 75-300 ma to coś wspólnego z telecentrycznością.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Telecentrycznosc to takie slowo klucz ktore lubi byc naduzywane (w swoim czasie glownie przez Olympusowcow ;-) ) ale ktore w przypadku teleobiektywow specjalnego uzasadnienia to uzywania nie ma...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote]A tu nie! Sugerujesz jednak, że EF 75-300 nie jest telecentryczny?[Quote]

Wkładasz mi w usta słowa ktorych nie wypowiedziałem Nie sugeruję tylko twierdzę że: niektore obiektywy akceptowalne na analogu żle wypadaja w fotografii cyfrowej.Twierdzę tak bo przechodzac z analogu na cyfrę zmuszony bylem do zmian w swojej szklarni.Jezeli chodzi o przyczyny takiego stanu rzeczy to jest ich kilka:tak obiektywne jak i subiektywne.Pozdrawiam:-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 04-11-2007 o 11:16

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wkładasz mi w usta słowa ktorych nie wypowiedziałem
    Vitez napisał, że słabe zachowanie tych obiektywów na cyfrze ma coś wpsólnego z telecentrycznością, a Ty potwierdziłeś stwierdzenie Viteza. Dobra, nie ważne.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Vitez napisał, że słabe zachowanie tych obiektywów na cyfrze ma coś wpsólnego z telecentrycznością, a Ty potwierdziłeś stwierdzenie Viteza. Dobra, nie ważne.
    Oczywiscie że drobiazg ,tylko zastanawiałem się gdzie znalazłeś moje słowa o "telecentryczności 75-300?" bo mnie To po prostu zaskoczyło. Ale nie ma sprawy mnie sie czasem też cos pozajączkuje w ferworze forumowej dyskusji.Pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów