A ja, do tych wszystkich przyszłościowych bajerów, bardzo chciałbym, aby opracowano takie rozwiązanie w dSLR, które uwalnia od czyszczenia filtra matrycy.
A ja, do tych wszystkich przyszłościowych bajerów, bardzo chciałbym, aby opracowano takie rozwiązanie w dSLR, które uwalnia od czyszczenia filtra matrycy.
...wymiana matrycy na film...Zamieszczone przez p13ka
![]()
![]()
pozdrawiam
No olympus juz cos takiego ma... Pewnie Canon tez juz testuje na prototypach... Ale musza sobie cos zostawic do nowego modelu![]()
...
i napewno nie tego taniegoZamieszczone przez KuchateK
![]()
A nie mowilem ze dopiero sie zacznie?
"Physicists in the US have made the first optical superlens from a thin layer of silver. The lens has a negative refractive index and can be used to image structures with a resolution that is about one sixth the wavelength of light -- thus overcoming the so-called diffraction limit (N Fang et al. 2005 Science 308 534). Xiang Zhang and colleagues at the University of California at Berkeley say that the lens could have many applications, such as imaging nano-scale objects with light."
Zrodlo
Przekladajac lopatologicznie - odkrycie obiecuje nowe materialy zdolne do pracy jako soczewki optyczne o wielokrotnie wiekszej zdolnosci rozdzielczej. Artykul zreszta podaje przyklad - wspolczesne mikroskopy optyczne sa w stanie rozroznic detale o wielkosci minimum 400 nm (swiatlo zielone), tymczasem wykorzystujac superlensing mozemy zejsc do 40 nm. Do produktu jeszcze daleka droga. Poczekamy, zobaczymy.
Ciekawe czy zostanie to jakos wykorzystane w obiektywach. Gdyby tak bylo to wspolczesne eLki ze swoja rozdzielczoscia moglyby sie schowac. Choc z drugiej strony kto z nas potrzebuje na fotkach rozdzielczosci rzedu nanometrow?
Chyba gdzies czytalem (a moze mi sie przysnilo;-)) o soczewkach wykonanych z materialow zmieniajacych ksztalt. Fajnie by bylo miec obiektyw zrobiony powiedzmy z 4 soczewek o ogniskowej 10-1000