Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 70

Wątek: dźwięk z aparatów Leica

Domyślnie bezgłośnie Konica HEXAR AF

W analogu najcichszym aparatem moim zdaniem jest Konica HEXAR AF i ma najpewniejszy AF. W słabym świetle dzieki aktywnemu AF aparat DUZO lepiej sobie radzi z ostrościa np. od Canona 5D!

Leiki M mają cichą płócienna migawkę ale Konica ZUPEŁNIE bezgłośną - centralną.
    Nie chodzi mi tutaj o porównywanie dalmierzowców oczywiście. Konica dodatkowo ma tryb silent mode w którym wyciszony jest przesuw filmu.
    (Coś podobnego było w canonie 100 i 5 kilkanaście lat temu)

Jeżeli komuś wpadnie w ręce jakiś model Leiki M to warto osobiście zobaczyć jak niesamowicie łatwo i precyzyjnie ustawia sie ostrość w bardzo słabym oświetleniu - żadna lustrzanka nie ma tutaj szans.

Do cyfry dość wygodne jest zrobienie sobie takiego pokrowca (w necie można poszukać na temat wytłumiających materiałów na wypełnienie)
    http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-3408-3436

BLIMP CASE - pod konkretny aparat z obiektywem to cena 1000 do 2000 USD
    ...ale jest konieczny tylko wtedy gdy fotografuje sie z bardzo bliska na planie filmowym podczas kręcenia lub podczas koncertów np. muzyki klasycznej które są rejestrowane na żywo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Wybaczcie off topic, ale krew się burzy...

stYropian - od spienionego polistYrenu, błagam tylko nie stEropian...

Pozdrawiam
    to było trochę jakby żartobliwie... bynajmniej trochę (tylko bez stresu przy bynajmniej - to też żartobliwie)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Ja polecam "wygłuszenie-walizkę", nie z własnego doświadczenia, ale powinieneś to wypróbować. Może ktoś w Polsce da ci zobaczyć jak to się dla ciebie sprawdza.
    kto ma, kto da? nie sądzę, żeby ktoś miał walizę.

Frikmen, dzięki

Kamizelkę na aparat mam, nie działa to najlepiej w sytuacjach, o których mówiłem. Chyba walizka byłaby najlepsza.
    I jeszcze pytanie, jak jest z obiektywami w hexarze, tzn. czy jest wbudowany? I czy widziałeś wersję cyfrową?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie porównywałem ale zachęcam. Słyszałem 40-tkę w trybie silent i jest nadzwyczaj cicha jak na lustro. Słyszałem 1D mkII w tym trybie i jest dużo głośniejszy. Skorzystaj z propozycji kolegi i sam porównaj .
    Wskazujemy Ci po prostu drogę i tyle, a Ty się jeszcze czepiasz .

Porównałem w media markt i 40D jest dużo cichsza w trybie silent. I tak trzeba będzie jeszcze wyciszyć, ale może będzie łatwiej. Problem w tym, że tryb silent w 1DMkIII działa bez włączania liveview, a w 40D tylko z liveview (więc walizka odpada). W każdym razie 40D jest bardzo ciche w tej opcji.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 29-10-2007 o 22:00 Powód: Automerged Doublepost
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Domyślnie

Hexar AF ze stale wbudowanym obiektywem 35/2 to około 20 letni staruszek od dawna nie produkowany... kilkanascie lat później Konika wypuściła model Hexar RF z wymiennymi (bardzo dobrymi szkłami na bagnet leiki M) ale to zupełnie inny aparat z manualnym ostrzeniem.
    a pózniej
    Konika polaczyła sie z Minolta
    a Minoltę kupiło Sony... pięknie było by mieć cyfrowego dalmierza z pełna klatką. Ale na to trzeba poczekać jeszcze kilka lat.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    (....)
    Porównałem w media markt i 40D jest dużo cichsza w trybie silent. I tak trzeba będzie jeszcze wyciszyć, ale może będzie łatwiej. Problem w tym, że tryb silent w 1DMkIII działa bez włączania liveview, a w 40D tylko z liveview (więc walizka odpada). W każdym razie 40D jest bardzo ciche w tej opcji.
    Dlatego wspominałem o 40D, jest na prawdę cichy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dlatego wspominałem o 40D, jest na prawdę cichy.
    Dlatego ja pytałem, czy porównywałeś.
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

uzywajac Minolty (D7D) zawsze musialem glosno kichac lub kaszlec :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    uzywajac Minolty (D7D) zawsze musialem glosno kichac lub kaszlec :P
    albo włączać jakąś melodyjkę w komórce, żeby zagłuszyć migawkę

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    albo włączać jakąś melodyjkę w komórce, żeby zagłuszyć migawkę
    jako dzwonek w komorce byl dzwiek migawki z D7D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Jeśli fotografujesz jednocyfrowym Canonem to SONY R-1 nie dasz rady ze względu na opóźnienie migawki.
    A może tak najpierw sprawdzić, zanim się coś napisze. Mam nadzieje że myślałeś o AF+migawka, bo sama migawka w R1 jest extremalnie szybka:

Sony R1 Shutter lag, prefocus = 0.007
    Canon 1D Shutter lag, prefocus = 0.039
    Canon 1DS Shutter lag, prefocus = 0.059
    Canon 350D Shutter lag, prefocus = 0.095

Na manualu w R1 cos takiego jak lag po prostu nie istnieje!

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

well, wracając do tematu, czy ktoś z forumowiczów mieszkających w Polsce ma walizkę do wypróbowania?

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów