Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: wyostrzanie

Dopiero zaczyna

Domyślnie wyostrzanie

czy moze mi ktos wytlumaczyc,dlaczego wyostrzajac zdjecie np. USM 300/0,3/0 uzyskuje sie mniejsze wyostrzenie dla rozmiaru zdjecia np 6mpix a wieksze dla zdjecia o rozmiarach np 800x600? zauwazylem takze,ze wyostrzajac w ten sposob miniaturke wyostrza sie ona 'ladniej' - gdybym tak mocno chcial wyostrzyc zdjecie 6mpix musialbym uzyc wiekszych wartosci w filtrze i wtedy jest to okupione wiekszym (o wiele) poziomem zaszumienia.

Początki nałogu Awatar maxbmx
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

zmniejszając zdjęcie pozbawiasz go w pewnym stopniu "szczegółów" takich jak np ziarno... po wyostrzeniu takiego pomniejszonego zdjecia nie wyostrzasz juz ziarna bo go poprostu jest znacznie mniej... przepraszam nie wiem jak to napisać prościej
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak na chłopski rozum, bo konkretnej wiedzy na ten temat nie mam, to po pierwsze zgazam się z maxbmx, a po wtóre, to drugi parametr określa promień działania wyostrzenia, więc chyba logiczne jest, że stopień wyostrzenia zależy od rozmiaru zdjęcia. W końcu 0,3 pix to procentowo wiekszy kawałek małej fotki niż fotki w pełnej rozdzielczości. W sumie może to dać efekt o którym piszesz.

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danielo Zobacz posta
    czy moze mi ktos wytlumaczyc,dlaczego wyostrzajac zdjecie np. USM 300/0,3/0 uzyskuje sie mniejsze wyostrzenie dla rozmiaru zdjecia np 6mpix a wieksze dla zdjecia o rozmiarach np 800x600? zauwazylem takze,ze wyostrzajac w ten sposob miniaturke wyostrza sie ona 'ladniej' - gdybym tak mocno chcial wyostrzyc zdjecie 6mpix musialbym uzyc wiekszych wartosci w filtrze i wtedy jest to okupione wiekszym (o wiele) poziomem zaszumienia.
    A to czytałeś ? http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955
    N

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak,a ty? nie ma tam odpowiedzi na to pytanie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Danielo Zobacz posta
    tak,a ty? nie ma tam odpowiedzi na to pytanie.
    http://canon-board.info/announcement.php?f=14&a=3

Punkt 3:

"Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Uprawnienia umieszczania postów