i noc wreszcie wyglada jak noc
Tak tylko gwoli ścisłości, z fizycznego punktu widzenia:
z tego co mi wiadomo, we wszechświecie nie istnieje coś takiego jak to niektórzy tutaj zwali "całkowita ciemność" [pomijamy zabawki takie jak czarne dziury].
Naprawdę, promieniowanie jest wszędzie, nawet jeśli go nie widzicie
Światło z odległych mgławic, galaktyk etc. jest setki, tysiące razy słabsze od tego co widzicie w nocy na niebie, a jednak mamy ich zdjęcia. A nawet jeśli niebo jest przykryte chmurami - to i tak wtedy jest światło![]()
Ostatnio edytowane przez Gotman ; 27-10-2007 o 22:15
"Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
Mikołaj Kopernik
ma to oznaczać że zdjęcia z linków ktore podałeś są dla mnie obrazkami a nie zdjeciami i że były poddane intensywnej obróbce na komputerze
być może moja wiedza fotograficzna musi zostać uzupełniona bo trudno mnie przekonać że taki efekt uzyskasz przy normalnym naświetlaniu matrycy (normalnie= szkło+body+ew. filtry)
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Ja fotografując w nocy ustawiam ostrość na odległej latarni lub gdy próbuję fotografować niebo to szukam najjaśniejszej gwiazdy i na niej ustawiam ostrość, co wcale aż tak trudne nie jest, aparat w trybie AF nieradzi sobie z tym dlatego robię to ręcznie.
Należy również zwrócić uwagę na to czy na niebie jest Księżyc, jeśli jest to po 30 sekundach niebo może wyglądać jak w dzień, jeśli niema go na niebie to wtedy można ładnie uwieczniać ślady gwiazd. W astrofotografii obiekty takie jak mgławice, galaktyki i.t.d. fotografuje się najczęściej gdy księżyca niema na niebie, a jeśli jest to stosuje się różne filtry np. H-Alpha, ale żeby robić fotki tym filtrem powinno mieć się wymieniony filtr przed matrycą aparatu, bo wmontowany IR-cut skutecznie utrudnia fotografię w H-Alpha :/