Tu: http://www.juzaforum.com/forum-en/vi....php?f=3&t=379 jest krótki, aczkolwiek ciekawy opis nocnego zdjęcia.
Tu: http://www.juzaforum.com/forum-en/vi....php?f=3&t=379 jest krótki, aczkolwiek ciekawy opis nocnego zdjęcia.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
A może mi ktoś odpowiedzieć jak ustawić aparat by zrobić zdjęcie nocne( na co ustawiać ostrość,jakie ustawienia) bo jak robię na długim czasie to wychodzą jak w dzień.Chciałem zrobić z rozmazanymi gwiazdami.Na planie zdjęcia są latarnie jakieś domki itd na co ustawiać ostrość?I jak ustawić jak nie ma nic po za polem i niebem?
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
Zależy od ogniskowej, ale przy szerokim kącie już 0,5 - 1h powinno ciekawie wyglądać.
EDIT:
Moja pierwsza próba - 9 x 30sek, 30mm @ f/3.5
Kiepski skan, kiepski film, ale widać
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 26-10-2007 o 23:08
ja z moja 350-tka radze sobie - a KITowy, ciemny obiekty jeszcze pomaga. Jak największa wartość przesłony, do tego zakładam ND8 i jeszcze gdy słońce na niebie mam czasy kilku, kilkunasto sekundowe. Oczywiście jak najniższa czułość. Z ostrością nieco trudniej, szczególnie jeśli nic do okoła. Kilka moich pomysłów gdy wszystko inne zawodzi - żar papierosa ale to tylko do bliższych odległości, zostawiałem nawet zapaloną zapalniczke kilka metrów dalej. Najlepiej jednak przygotować się wcześniej i manualnie focus gdy jeszcze nieco światła.
Cześć.
W zależności od tego jakie warunki masz w parku zawsze można sobie jakoś poradzić.
Ostrość przy oświetleniu latarniami łapiesz bez najmniejszego problemu. Poza tym przesłonę ustawiasz nawet na 11.
Jeśli jest super ciemno to można ręcznie ustawić na nieskończoność i dużą wartość przesłony, na 90% ostrość będzie prawidłowa.
Efekty są często ciekawsze niż się oczekiwało
Foto nr 1.
Foto nr 2.
Fotki robione kitem
Pozdrawiam.
Piotr
30D + KIT + Canon L 28-80 2,8:4 + Sigma 28-200 2.8 EX+ Canon EX 380 + mecablitz 45 CL-4 + mecablitz 45 CL-1
bardzo ladne zdjecia abbozzo
widac ze byla obróbka ale nie jest to juz ten pastelowy obrazeczek jak podawali wyzej
podoba mi sie szczegolnie pierwsza fotka gdzie zrodlka swiatla sa bardziej z boku
gratz! kolejny dowód ze da sie kita poprawnie uzywac
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...