Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: w parku wieczorem??

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Tu: http://www.juzaforum.com/forum-en/vi....php?f=3&t=379 jest krótki, aczkolwiek ciekawy opis nocnego zdjęcia.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może mi ktoś odpowiedzieć jak ustawić aparat by zrobić zdjęcie nocne( na co ustawiać ostrość,jakie ustawienia) bo jak robię na długim czasie to wychodzą jak w dzień.Chciałem zrobić z rozmazanymi gwiazdami.Na planie zdjęcia są latarnie jakieś domki itd na co ustawiać ostrość?I jak ustawić jak nie ma nic po za polem i niebem?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtek_j Zobacz posta
    A może mi ktoś odpowiedzieć jak ustawić aparat by zrobić zdjęcie nocne( na co ustawiać ostrość,jakie ustawienia) bo jak robię na długim czasie to wychodzą jak w dzień.Chciałem zrobić z rozmazanymi gwiazdami.Na planie zdjęcia są latarnie jakieś domki itd na co ustawiać ostrość?I jak ustawić jak nie ma nic po za polem i niebem?
    Zależy od ogniskowej, ale przy szerokim kącie już 0,5 - 1h powinno ciekawie wyglądać.

EDIT:
    Moja pierwsza próba - 9 x 30sek, 30mm @ f/3.5
    Kiepski skan, kiepski film, ale widać

Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 26-10-2007 o 23:08

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    http://farm2.static.flickr.com/1009/...3eb89c33_o.jpg
    to mi zakrawa juz na grafike/obrazki a nie zdjecia
    A co dokladnie? Bo jak dla mnie takie efekty przy iso800/1600, 30s i f2 nie sa nieosiagalne samym aparatem, bez pomocy PSa.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Zależy od ogniskowej, ale przy szerokim kącie już 0,5 - 1h powinno ciekawie wyglądać.

EDIT:
    Kiepski skan, kiepski film, ale widać

Ale ja chcę by było widać że to są zdjęcia nocne
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Malobrody
    Guest

Domyślnie

ja z moja 350-tka radze sobie - a KITowy, ciemny obiekty jeszcze pomaga. Jak największa wartość przesłony, do tego zakładam ND8 i jeszcze gdy słońce na niebie mam czasy kilku, kilkunasto sekundowe. Oczywiście jak najniższa czułość. Z ostrością nieco trudniej, szczególnie jeśli nic do okoła. Kilka moich pomysłów gdy wszystko inne zawodzi - żar papierosa ale to tylko do bliższych odległości, zostawiałem nawet zapaloną zapalniczke kilka metrów dalej . Najlepiej jednak przygotować się wcześniej i manualnie focus gdy jeszcze nieco światła.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    multiekspozycja?

a nie lepiej na Bulb?

in film we trust

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    multiekspozycja?

a nie lepiej na Bulb?
    To zalezy, jezeli masz 1 plan relatywnie jasny, to przy bulbie Ci go wypali, natomiast na wielokrotnej ekspozycji po prostu uzyjesz maskowania Tak mi sie wydaje
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

Cześć.
    W zależności od tego jakie warunki masz w parku zawsze można sobie jakoś poradzić.
    Ostrość przy oświetleniu latarniami łapiesz bez najmniejszego problemu. Poza tym przesłonę ustawiasz nawet na 11.

Jeśli jest super ciemno to można ręcznie ustawić na nieskończoność i dużą wartość przesłony, na 90% ostrość będzie prawidłowa.

Efekty są często ciekawsze niż się oczekiwało

Foto nr 1.

Foto nr 2.

Fotki robione kitem

Pozdrawiam.
    Piotr
    30D + KIT + Canon L 28-80 2,8:4 + Sigma 28-200 2.8 EX+ Canon EX 380 + mecablitz 45 CL-4 + mecablitz 45 CL-1

Domyślnie

bardzo ladne zdjecia abbozzo
    widac ze byla obróbka ale nie jest to juz ten pastelowy obrazeczek jak podawali wyzej
    podoba mi sie szczegolnie pierwsza fotka gdzie zrodlka swiatla sa bardziej z boku
    gratz! kolejny dowód ze da sie kita poprawnie uzywac
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów