Concigliere - chciałoby Ci się "dopomagać" grupie forumowiczów w tworzeniu czegoś takiego? Bo z tego co widzę to chyba jesteś obeznany od strony prawnej...
jeśli tak to fajnie... Diodak też chyba ma ochotę coś stworzyć.
Concigliere - chciałoby Ci się "dopomagać" grupie forumowiczów w tworzeniu czegoś takiego? Bo z tego co widzę to chyba jesteś obeznany od strony prawnej...
jeśli tak to fajnie... Diodak też chyba ma ochotę coś stworzyć.
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
Wstępem do zabawy powinno być jednak założenie stowarzyszenia rejestrowego, by ktoś (w tym wypadku stowarzyszenie- osoba prawna) mogło zostać wydawcą. Cele stowarzyszenia należy tak napisać, by zarządzanie prawami autorskimi oraz wydawanie albumów było narzędziem dla realizacji zadań edukacyjnych, propagowania Polski całej pięknej naszej, i tak dalej. Statut stowarzyszenia można by skrobnąć, ale bymagałoby to pewnej współpracy. Zebranie, 15 osób podpisanych i heja!
Art.*10.*1.*Statut stowarzyszenia określa w szczególności:
1) nazwę stowarzyszenia, odróżniającą je od innych stowarzyszeń, organizacji i instytucji,
2) teren działania i siedzibę stowarzyszenia,
3) cele i sposoby ich realizacji,
4) sposób nabywania i utraty członkostwa, przyczyny utraty członkostwa oraz prawa i obowiązki członków,
5) władze stowarzyszenia, tryb dokonywania ich wyboru, uzupełniania składu oraz ich kompetencje,
6) sposób reprezentowania stowarzyszenia oraz zaciągania zobowiązań majątkowych, a także warunki ważności jego uchwał,
7) sposób uzyskiwania środków finansowych oraz ustanawiania składek członkowskich,
8) zasady dokonywania zmian statutu,
9) sposób rozwiązania się stowarzyszenia.
2.*Stowarzyszenie, które zamierza tworzyć terenowe jednostki organizacyjne, jest obowiązane określić w statucie strukturę organizacyjną i zasady tworzenia tych jednostek.
3.*Osoba prawna może być jedynie wspierającym członkiem stowarzyszenia.
ooomiałem z tego maturę próbną z Wosu w tym roku
właśnie ze stowarzyszeń hehe
![]()
Jakby co, mogę podesłać na skrzynkę pliki wzorów pism, od których należałoby zacząć. Myslę, że i tak musiałoby dojść do spotkania gdzieś w Polsce owych 15 (przynajmniej) założycieli.
Spotkanie napewno. Ale najpierw trzeba znaleźć 15 osób...
zapraszam do tego wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12153
Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 25-06-2006 o 23:20
Dołączam się do pomocy. Jestem w prezydium zarządu jednego z większych stowarzyszeń, więc również służę pomocą.
Arkady
EOS 550D, KIT 18-55 IS, Sigma 18-200 DC, Speedlite 430EX
kilka tysiecy forumowiczow - napalencow na legitke znajdzie sie bez likuZamieszczone przez Il fuoco
watek nie istnieje![]()
nie przeczytałeś o co chodzi. nie będziemy robić legitek.będziemy robić kwartalnik.
a legitki nam nie potrzebne. nie o to chodzi.
sorry za error z wątkiem.
tutaj podaję Ci właściwy link:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12153
Przydatna sprawa. Na lokalne/średnio-większe imprezy spokojnie można dostać akredytacje - za "barierkami" są warunki do focenia i przy okazji oszczędza się trochę miedziaków ;-)
ale jak już się ma legitymacje, to nic sie nie zmienia - ona nie działa jak coś magicznego...