Strona 38 z 52 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 519

Wątek: Legitymacja fotoreporterska??

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triszer
    Theoo, zgadzam się z Tobą w 100%, ale chyba szkoda naszego rozpisywania. Kiedyś skrytykowałem pomysł tych świstków to "koledzy" poprosili mnie, żebym się wyłączył z dyskusji. Wtedy poznałem zasady panujace na tym forum: zgadzasz się z "kolegami" to pisz, nie to morda w kubeł!!! a ja naiwniaczek myślałem, że forum to miejsce wymiany poglądów i informacji, oj baran ze mnie baran...
    O masz ci los. Aż tak dramatycznie jest na CB? Chyba przesadzacie. Jest wolność i tyle. Krytykować też wolno byle logicznie. Moze najpierw faktycznie niewiem jakies rozsądne stowarzyszenie a dopiero potem "papierek". A że naród lubi rózne, rózniste papierki to jego sprawa. Dla mnie jest nie potrzebne, przynajmniej na razie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Ludzie maja to do siebie ze otaczaja sie przedmiotami zbednymi z punktu widzenia uzytecznosci a zarazem niezbednymi z punktu widzenia danej osoby, no i co im poradzicie Theoo i Tiszer, chca miec legitke prasowa, chca miec ID, chca sobie pomalowac mieszkanie na rozowo, a moze chca chodzic zima bez czapki... niemozecie im tego zabronic.
    to jest zupelnie niewazne czy cos jest komus potrzebne czy nie, wazne jest zeby byl szczesliwy,
    Tak ja wiem, ze prawdziwi, legalni i uprawnieni do posaidania legitymacji prasowej sa tylko najlepsi z najlepszych fotografowie prasowi ktorzy przy byle konferencji prasowej walcza ze soba jak na ringu by miec lepsze ujecie... wiem chcecie nie dopuscic do tego zeby jeszcze jedna osoba wpuszczona przez pomylko kolo was stanela... tez macie do tego prawo ale nie poprzez zabranianie wydawania legitymacj a jedynie poprzez egzekwowanie akredytacji.
    Na szczescie nie jestem gazeciarzem i nie muszę sie bić o najlepszą miejscówę. A czy ktoś ma "papierek" czy nie wcale nie świadczy czy robi ładne fotki. A mania powieszenia na szyji 5 kartoników i sprzętu za 25-30k
    istnieje na całym swiecie
    MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar Venio
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Theoo
    Na szczescie nie jestem gazeciarzem i nie muszę sie bić o najlepszą miejscówę. A czy ktoś ma "papierek" czy nie wcale nie świadczy czy robi ładne fotki. A mania powieszenia na szyji 5 kartoników i sprzętu za 25-30k
    istnieje na całym swiecie
    hehe prawda!! Ja taki papierek posiadam i mam same gnioty kurde a myślałem ze bede odrazu pro hehe a tak powaznie to mnie tam najbardziej interesuje cały czas inicjatywa związana z tym 'poradnikiem' (zwał jak zwał). Bo to fajna sprawa... a legitki... jak ktos chce niech robi :P ja mam i nawet tego ze soba nie nosze.
    A vitez... chyba od dawna powiedział wreszcie cos mądrego (omg)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Venio
    A vitez... chyba od dawna powiedział wreszcie cos mądrego (omg)
    Przepraszam... i najlepszemu sie zdarza ;-)

Domyślnie

Sporadycznie coś takiego może się przydać. Raczej dla uniknięcia anonimowości w kontaktach. Ale chciałem co innego napisać na podstawie radiowej informacji. Od teraz robienie zdjęć w Chinach bez WCZESNIEJSZEGO zapytania o zgodę jest PRZESTĘPSTWEM. Szkoda bo lubiłem pooglądać jak ktoś wstawiał. Teraz będą to rarytasy pewnie. A swoją drogą ciekawe kiedy nasze władze wpadną na pomysł przestransponowania tego debilizmu na nasz grunt?

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna
    Tylko, że ja nie chce być zależny od kogoś... Fotki mają być tylko i wyłącznie dla mnie a ten "kwitek" pomoże mi jedynie wdzierać się tam gdzie inni nie mogą...
    A nie wiem czy da się tak, że idziesz do gazety, pokazujesz zdjęcia, dostajesz legitke, ale dla nich nie pracujesz... ??!!
    Zasadniczo legitymacja reporterska/fotoreporterska to tylko kawalek papieru bez zadnej mocy prawnej.
    Wiec jesli ci bardzo zalezy, mozesz po prostu kupic nie wypelniony blankiet, zrobic sobie do niego "wkladke" i juz.
    Nie rejestruje sie ich nigdzie itp...
    Co innego ze jesli tam wpiszesz sobie "niezalezny fotoreporter" albo jakas wymyslana redakcje dla ktorej pracujesz (niby swoja wlasna) to mozesz zostac delikatnie mowiac zignorowany.
    Podrabianie oczywiscie legitymacji na zasadzie wpisania sobie jako nazwy redakcji chociazby "Newsweek" czy cokolwiek innego to juz paragraf.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Porter.pl
    Guest

Domyślnie

Zasadniczo legitymacja reporterska/fotoreporterska to tylko kawalek papieru bez zadnej mocy prawnej.
    A jednak nie tak do końca.
    Dla przykładu żeby uzyskać akredytację na czas wizyty Papieża Benedykta XVI niezbędne jest okazanie się legitymacją presową i przesłanie jej kopii do biura akredytacji KAI.
    Ciekaw jestem jak to jest w przypadku agencji fotograficznych? Pomijam te które są przy redkacjach i zawsze tam można się podratować podpisem naczelnego, ale takie niezależne jak np. Reporter czy AP?

A swoją drogą, nawiązując do dyskusji o wydawaniu forumowego periodyku, to może lepiej założyć taką niezależną agencję fotograficzną Canon Board. To dużo prostsze niż organizacja redakcji. Zwłaszcza, że taki twór może działać podobnie jak agencje reklamowe, czyli bez osobowości prawnej, a jedynie jako marka, natomiast podmiotami są niezależnie poszczególne osoby działające w ramach projektu. Wymagało by to stworzenia platformy internetowej, na której można by wystawiać swoje zdjęcia, natomiast sama ewentualna transkacja to już sprawa pomiędzy fotografem a kupującym.

Pozdrawiam!

Porter.pl (Oakhallow)

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Hmmm... Zainspirowaliście mnie
    Właśnie mnie oświeciło - od jakiegoś czasu oficjalnie należę do stowarzyszenia wydającego - co najmniej dwa periodyki...
    Muszę się skontaktować z ichnimi prawnikami, niechaj się wypowiedzą. I dadzą świstek otwierający wiele drzwi...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

WatsOn, myślę, że ten świstek to bedzie otwierał wszystkie drzwi, nawet te do lasu

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Ja tez sie piszę.
    Popieram
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Już nie raz to było wałkowane Ale zatrzymaliśmy się na etapie identyfikatorów...

Zresztą widzicie sami Panowie że to 39 strona tych pogaduszek o legitce
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Strona 38 z 52 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów