Strona 46 z 52 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 519

Wątek: Legitymacja fotoreporterska??

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Napisz chociaż jaka ranga tej imprezy była. Bo jak przemówienie Kaczora to się nie dziwię
    A jak zwykły festyn to widocznie macie porąbanego sołytsa :-D
    Ja ostatnio poszedłem do Foto-Jokera, pokazuję ID, mówię, że jestem z Canon-Polska i że mi ma fajne foty do paszportu zrobić bo jak nie to....
    Laska strzeliła karpia i na tym się skończyło :cool: Jaki z tego morał? Nie chodź pijany w gumowcach do Foto-Jokera

H-u-d-y
    Guest

Domyślnie

Wiecie... dużo tu nie piszę(tylko wtedy gdy wiem że może to wnieść cos naprawdę konstruktywnego(staram się) ale chciałem zaanonsować że z autopsji wiem że akredytacje da się załatwic również na piekne oczy. Co prawda zdarzyłomi sie to tylko raz ale impreza była na 12 tyś ludzi(jakoś nawet nie miałem potrzeby próbować gdzie indziej) i jeżdzę tam co roku od 4 lat i bez akredytacji nie zrobiłbym najlepszych ujęć. Sporo zależy od charakteru imprezy. A na demonstracjach (zalezy to od tego czy policja jest np.: przygotowana na obleżenie konkretnego budynku, wtedy jakiś papier może coś zdziałać.) często nie potrzebny jest żaden papier, raczej silne nerwy. Zgadzam sie z twierdzeniem że jakis plastik może pomóc uzyskać lepsze zdjęcia w niektórych sytuacjach. Ale bardziej liczy się chyba pewność siebie(a tego to już nawet torba eLek nie zapewni). A tak poza tym... legitymacje prasowe z jakimi ja miałem stycznośc miały forme małej książeczki z kilkoma stronami na pieczątki ważności... I tak najbardziej podobają mi się pomysły z periodykiem. ŚWIETNA SPRAWA !

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zielony, ładnie to tak straszyć panią idekiem ? Akredytacje można często dostać za free, ale faktycznie trzeba reprezentować prasę, a jak się nię nie ma papieru to się stoi przed barierką :P.

Co do legitek, proponowałem otwarcie e-magazynu foto. Część forumowiczów zna się na DTP to skład byłby załatwiony, jeszcze tylko pomysł na całość i osoby które ścigałaby i pilnowały materiałów/fotek do numeru. Jeśli macie ochotę coś zrobić a nie tylko się przyglądać to zaczynamy. Jak będzie widać, że magazyn się materializuje to złożymy wniosek o rejestrację magazynu i nadanie numeru ISSN. Samo się nie zrobi... trzeba pomysłów, ciekawych fotek i kilku chętnych. Deklarujcie się to może coś z tego będzie.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diodak
    Zielony, ładnie to tak straszyć panią idekiem ? Akredytacje można często dostać za free, ale faktycznie trzeba reprezentować prasę, a jak się nię nie ma papieru to się stoi przed barierką :P.

Co do legitek, proponowałem otwarcie e-magazynu foto. Część forumowiczów zna się na DTP to skład byłby załatwiony, jeszcze tylko pomysł na całość i osoby które ścigałaby i pilnowały materiałów/fotek do numeru. Jeśli macie ochotę coś zrobić a nie tylko się przyglądać to zaczynamy. Jak będzie widać, że magazyn się materializuje to złożymy wniosek o rejestrację magazynu i nadanie numeru ISSN. Samo się nie zrobi... trzeba pomysłów, ciekawych fotek i kilku chętnych. Deklarujcie się to może coś z tego będzie.
    To jednego już masz, Seweryn 6 lat doświadczenia w pracy jako grafik, mogę przygotować propozycje winiety i layout-u na DTP również się znam

Bywalec

Domyślnie

Myślę, że to jest bardzo dobry pomysł. Gdyby wydawać coś takiego co np. dwa miesiące, to możnaby zrobić nawet printed edition, które spokojnie rozeszłoby się wśród forumowiczów.

Wiadomo - druk to ciągle jednak większy prestiż, no i można się pochwalić u cioci na imieninach
    DSLRs & lenses

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

myślisz o jakimś e-booku w stylu 5 klatek?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

kolejny raz podchodzimy do tego tematu Panowie, ale to dobrze. Cieszę się.
    może tak jak mówi adamek - jakiś e-book a'la np. pbase magazine czy coś w tym stylu. kilka działów napewno dałoby się zrobić chociażby - omówienie sprzętu które mamy u siebie na forum. co wydanie jakieś 1 pytanie z takiego FAQ dla początkujących,jeden artykuł o battle'ach, do tego prezentacja zdjęć naszych najlepszych forumowiczów,relacje z jakichś imprez itp.
    Przecież to by mogło pójść "we świat" w formie pdf - kto wie, może gdyby było to przygotowane fajnie, ludzie początkujący i nie tylko zainteresowaliby się tym.Sam bardzo lubię i bardzo sobie cenię publikacje na necie właśnie w takim stylu.A gdyby był przy tym znaczek Canon-board (bo Canon jako taki możliwe że się wypnie) to już by trochę czytelników było. Trzebaby osobną stronę zrobić. itp. itd. Roboty jest dużo ale ktoś kiedyś powiedział że jedyna rzecz jaką warto w życiu robić to tworzyć.Ci z Was którzy są fotografami przez duże F napewno to wiedzą.
    DO BOJU!! BO JAK NA CB COŚ ROBIMY TO NIE MA BATA WE WSI*!
    p.s. wreszcie byłaby alternatywa dla gazetki SUN:P
    (niby wojny systemowe mi przeszły ale zawsze jakiś sentymencik zostaje)
    * - do wyboru do koloru - we wsi, w mieście - jak komu pasuje - żeby nikt nie poczuł się dyskryminowany Ja preferuję we wsi ale to już OT.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Concigliere
    Guest

Domyślnie Od strony praktycznej...

Kawałek z ustawy Prawo prasowe:
    Art.*7.*1.*Ustawa reguluje prasową działalność wydawniczą i dziennikarską.
    2.*W rozumieniu ustawy:
    1) prasa oznacza publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe; prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania, w tym także rozgłośnie oraz tele- i radiowęzły zakładowe, upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania; prasa obejmuje również zespoły ludzi i poszczególne osoby zajmujące się działalnością dziennikarską,
    2) dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu,
    3) czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2,
    4) materiałem prasowym jest każdy opublikowany lub przekazany do opublikowania w prasie tekst albo obraz o charakterze informacyjnym, publicystycznym, dokumentalnym lub innym, niezależnie od środków przekazu, rodzaju, formy, przeznaczenia czy autorstwa,
    5) dziennikarzem jest osoba zajmująca się redagowaniem, tworzeniem lub przygotowywaniem materiałów prasowych, pozostająca w stosunku pracy z redakcją albo zajmująca się taką działalnością na rzecz i z upoważnienia redakcji,
    6) redaktorem jest dziennikarz decydujący lub współdecydujący o publikacji materiałów prasowych,
    7) redaktorem naczelnym jest osoba posiadająca uprawnienia do decydowania o całokształcie działalności redakcji,
    8) redakcją jest jednostka organizująca proces przygotowywania (zbierania, oceniania i opracowywania) materiałów do publikacji w prasie.
    (...)
    „Art.*20.*(22) 1.*Wydawanie dziennika lub czasopisma wymaga rejestracji w sądzie wojewódzkim właściwym miejscowo dla siedziby wydawcy, zwanym dalej "organem rejestracyjnym". Do postępowania w tych sprawach stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego o postępowaniu nieprocesowym, ze zmianami wynikającymi z niniejszej ustawy.
    2.*Wniosek o rejestrację, o której mowa w ust. 1, powinien zawierać:
    1) tytuł dziennika lub czasopisma oraz siedzibę i dokładny adres redakcji,
    2) dane osobowe redaktora naczelnego,
    3) określenie wydawcy, jego siedzibę i dokładny adres,
    4) częstotliwość ukazywania się dziennika lub czasopisma.
    3.*Postanowienia zarządzające wpis do rejestru sąd uzasadnia tylko na wniosek.
    4.*Wydawanie dziennika lub czasopisma można rozpocząć, jeżeli organ rejestracyjny nie rozstrzygnął wniosku o rejestrację w ciągu 30 dni od jego zgłoszenia.
    5.*O zmianie danych, o których mowa w ust. 2, należy zawiadomić niezwłocznie organ rejestracyjny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Czyli jest ciekawie. Nie jest to jakiś problem nie do przeskoczenia.
    Czasopismo może być wydawane minimum 1 raz na rok i to już będzie publikacja.
    Możnaby się za to wziąć...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Concigliere
    Guest

Domyślnie

Najlepiej wyjść od strony stowarzyszenia (jakiś statut można by napisać), a następnie przystąpić do realizacji zadania statutowego poprzez rozpoczęcie wydawania periodyku. Tak dwuetapowo troszkę, ale wymagana byłaby tu osoba wydawcy; w tym wypadku osoba prawna (stowarzyszenie rejestrowe). Ano troszkę zabawy byłoby na początek. W przypadku zgromadzenia niezłych fotek (stowarzyszenie zarządzałoby prawami autorskimi) można byłoby uzyskać z tego nawet jakieś dochody na wydruk owych albumów i tak dalej.

Strona 46 z 52 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów