jak to w jakim jezeli wlacze np md to jak mam go pozniej wylaczyc jesli njiechce z niego w danej chwili kozystac
jak to w jakim jezeli wlacze np md to jak mam go pozniej wylaczyc jesli njiechce z niego w danej chwili kozystac
każdy skrypt przerywa się naciskając spust migawki
na ekranie skryptowym wychodzi wtedy napis INTERRUPTED
potem naciskasz ALT (print) i wychodzisz z trybu skryptowego
(w nowej wersji Fingalo jest dostępna opcja exit_alt ,którą można kończyć skrypty-wtedy przycisku już włączać nie trzeba żeby wyjść z trybu skryptowego)
a jeżeli miałeś właczoną w skrypcie funkcję Autostart to ją wyłaczasz![]()
jest nowe forum o CHDK
na razie wpisów niewiele ale być może tam przeniesie się dyskusja z dpreview.com
http://chdk.setepontos.com/index.php
niezrównany Fingalo myśli podobnie jak jai próbuje wykorzystać tą komendę do wykonywania różnych komend/skryptów w zależności od czasu trwania sygnału na usb (z pilota)
na razie napisał coś takiego :
Some testing with remote signaling to see if it is possible to make a multibutton control.
I found that the USB signal need to be at minimum 50-60ms in length in order to be detected at all.
Under this length I could not detect any signals.
Also the length varies a lot, when setting a signal 0.2sec long it will be detected between .19 to .23s.
I just used the length of the signal as a code for a simple test.
5 different signal with following timing (seconds)
0.065, 0.21, 0.33, 0.44, 0.60
In the keydecode routine just adding a counter every 10ms when the USB signal is high and set the value to the usb_power variable when usb signal goes low.
This way I just get a value (in 10ms counts) for USB signal. It is decoded with the following script:
@title Remote button
do
do
a = get_usb_power
until a>0
rem remote button 1
if a>0 and a<15 then
release "zoom_in"
release "zoom_out"
endif
rem remote button 2
if a>15 and a<25 then press "zoom_in"
rem remote button 3
if a>25 and a<38 then press "zoom_out"
rem remote button 4
if a>38 and a<47 then shoot
rem remote button 5
if a>50 then exit_alt
if a>0 then print a
rem clear my internal usb_power signal, fix for now.
wait_click 1
a = is_key "remote"
until is_key "set"
end
This works stable, but the timing is really not what I expected, I thought it should be a 10ms resolution for the USB signal.
I tested by a 5 V signal from the PC's printer port and a program to time the signal to the camera.
(I have not made any testbuild, it need some cleanup and adjustment to be useful!)
więc możliwe ,że w końcu zrealizuje ten super pomysł![]()
1. Nie zagłębiałem się jeszcze dokładnie w ten temat... znaczy aparat robi dodatkową czarną klatkę i trzeba potem samemu to obrabiać, czy automatem procek obrabia fotkę w aparacie, wypuszczając już jedną skorygowaną klatkę?
2. Czy udało się komuś zmusić cananowski Digital Photo Professional do łykania RAWów z kompaktów (w moim przypadku A630). Ewentulnie może polecicie jakiś program do RAWów przejmujący dane fotki z aparatu. Chciałbym, aby zdjęcie z programu do wywoływania RAW (na automacie) wyglądało jak zapisany razem JPG.
Pozdrawiam Robert
[SIGPIC][/SIGPIC]
1. Proces zachodzi w aparacie.
2. Bezpośrednie pliki RAW robione softem CHDK otwiera Raw Therapee. Po konwersji do DNG softem dng4ps-2 można użyć Adobe Camer Raw z photoshopa CS2.
http://canon-board.info/showthread.p...604#post367604
Zarówno jednym jak i drugim, nie uzyska się "z automatu" fotki będącej wierną kopią jpg'a.
Konwerter dng4ps-2 uwzględnia już pewne ustawienia aparatu w przeciwieństwie do wersji DNG For PowerShot 1.1.4, działa opcja As shot w ACR, ale i tak nie obejdzie się bez "jeżdżenia" suwakami.
Ostatnio edytowane przez Juriko ; 29-11-2007 o 13:51
Wypróbuje tego dng4ps-2...
Ogólnie nie mam problemów z otwieraniem RAWów, ale chciałbym coś do auto. Digital Photo Professional podobno to załatwia, ale niestety RAWów z A630 nie widzi. Dokładniej widzi, ale nie otwiera do edycji. Najgorszy jest dla mnie balans bieli. O ile na niektórych fotkach załatwiam to dość sprawnie, to na innych jest to czyność dość wkurzająca. Może za mało jeszcze eksperymentowałem... i do tego właśnie przydałaby mi się auto obróbka, na którą nanosiłbym ewentualnie swoje korekty.
Pozdrawiam Robert
[SIGPIC][/SIGPIC]
nowości od Fingalo-pracuje usilnie nad kontrolą aparatu wykorzystując ktrótkie lub długie sygnały (podanie napięcia) na USB-co umożliwi wykorzystanie w wielozadaniowym pilocie i sterowaniu aparatu z kompa:
"Some testing with remote signaling to see if it is possible to make a multibutton control.
I found that the USB signal need to be at minimum 50-60ms in length in order to be detected at all.
Under this length I could not detect any signals.
Also the length varies a lot, when setting a signal 0.2sec long it will be detected between .19 to .23s.
Function get_usb_power will now give how long the USB signal is active. I leave this decoding to the script as I suspect different cameras can give different timing.
This way you can design your own method for timing, even manual 'keying' is possible, a long or short press on the button.
Note: the 'old' is_key "remote" signal still works the same as before.
Difference between get_sub_power and is_key "remote" is that is_key "remote" is activated as soon as USB power is detected but get_usb_power is set when USB power
go low (giving the lengt of the signal).
I used 5 different signal with following timing (seconds).
0.085, 0.21, 0.33, 0.44, 0.60
This way I just get a value (in 10ms counts) for USB signal. It is decoded with the following script:
Code:
@title Multi remote
do
do
a = get_usb_power
until a>0
rem remote button 1
if a>0 and a<15 then
release "zoom_in"
release "zoom_out"
endif
rem remote button 2
if a>15 and a<25 then
press "zoom_in"
endif
rem remote button 3
if a>25 and a<38 then
press "zoom_out"
endif
rem remote button 4
if a>38 and a<47 then
shoot
endif
rem remote button 5
if a>50 then exit_alt
rem show button timecount (used for calibrating the script)
if a>0 then print a
until is_key "set"
end
To calibrate your own timing just use this part of the script to begin with
do
do
a = get_usb_power
until a>0
if a>0 then print a
until is_key "set"
end
This works stable, but the timing is really not what I expected, I thought it should be a 10ms resolution for the USB signal.
I tested by a 5 V signal from the PC's printer port and a program to time the signal to the camera.
- multi remote on s2is, s3is, a610, a620, a630, a640, a710
(I only publish remote supported cams in this release as it is not useful for the other cams.)"
dostępne beta firmwary na stronie Fingalo http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html
pojawiła się nowa wersja firmware Fingalo 128
http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html
do wersji alfa trzeba wgrać nowy plik językowy na kartę SD do chdk/lang
http://hem.passagen.se/fsmmal/CHDK/english.lng
wesja Alfa na razie do testów
poprawiono i dodano funkcje do multiprzyciskowego sterowania aparatem poprzez podawanie sygnału 5V na USB
oraz UWAGA!!! zwiększono możliwość robienia zdjęć z szybką migawką rzędu 1/10000 a może i więcej
podane czasy są wyliczone ponoć matematycznie i dokładnie mogą nie odzwierciedlać rzeczywistej szybkości ale prędkości uzyskiwane przez ludzi na forum robią wrażenie
w EXIFIE powyżej nominalnych wartości oczywiście aparat pokazuje bzdury-więc czy szybka migawka działa trzeba testować na żywo
"Alfa builds
- multi remote (on s2is, s3is, a610, a620, a630, a640, a710)
- highspeed exposure override for 1/640, 1/800,1/1000,1/1250,1/1600, 1/2000, 1/2500, 1/3200, 1/4000, 1/6400, 1/8000, 1/10000
- stereodatamaker's menu modifications"
przykłady działania szybkiej migawki http://chdk.wikia.com/wiki/Samples:_...%26_Flash-Sync
dyskusja na nowym forum CHDK http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,32.0.html
na stronie 4 tego wątku podają linka do programu ,dzięki któremu na monitorze CRT (zwykłym nie LCD) możemy sprawdzić działanie szybkej migawki
potestowałem sobie tą nową wersję 128
przerobiłem skrypt-bo dobór czasu jak pisze Fingalo do działania multiprzycisków to indywidualna sprawa każdego aparatu-trzeba sobie dobrać samemu (widełki dla parametru a)
@title Multi remote
do
do
a = get_usb_power
until a>0
rem remote button 1
if a>0 and a<200 then
release "zoom_in"
release "zoom_out"
endif
rem remote button 2
if a>200 and a<300 then
press "zoom_in"
endif
rem remote button 3
if a>300 and a<400 then
press "zoom_out"
endif
rem remote button 4
if a>400 and a<500 then
shoot
endif
rem remote button 5
if a>500 then exit_alt
rem show button timecount (used for calibrating the script)
if a>0 then print a
until is_key "set"
end
włączyłem tez dla skryptu Autoboot i Remote enable w menu
podpinałem na zadaną ilość czasu aparat do PC przez usb i wypinałem i patrzyłem co się dzieje
czasami funkcje działały mi OK zoom in działał ,strzelało fotki,zoom out
niestety nie wiem czem czasami skrypt ?zawieszał się?
po wykonaniu komendy zoom in wpinam/wypinam aparat ,a tu wartość "a" się nie pojawia
czasami się pojawia właściwa np 376 ale aparat nie wykonuje "zoom out"
nie wiem czemu-no ale to w końcu alfa wersja
podobno przez port drukarki da się wysyłać definiowane krótkie impulsy 5V
znalazłem jakiś krótki opis http://www.seetron.com/ser_an1.htm
ale jeszcze nie rozgryzłem jak to wykorzystać i sterować aparatem z kompa-precyzyjniej ,a nie wpinając wypinając wtykę
a tu schemat łopatologiczny pilota do naszych Canonów
http://s3users.com/forum/showpost.ph...&postcount=218
może jakiś zdolny elektronik da cynk jak wysyłac krótkie definiowalne impulsy na usb lub przez port drukarki
Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 02-12-2007 o 18:50