Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 183

Wątek: CHDK Motion Detection

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Uff, wreszcie ruszyło. Załadowałem jeszcze raz soft na kartę i działa.
    Ale faktem jest, że jakaś dziwna jest ta sekwencja. Dziwne przeskoki czasów, może ten nowy soft będzie w tym względzie ciekawszy.
    Nie widziałeś gdzies może softu/skryptu z wyborem PAL obok NTSC przy filmowaniu?

Coś już napisał Awatar Kociałko

Domyślnie

o ile wiem nie ma możliwości tego zmiany

Domyślnie

Nowy sofcik ślicznie działa na długich czasach, do 65 sekund. Jeśli nie ma jakiś błędów, to on teraz u mnie zagości.

Domyślnie Fingalo wersja 124

chłopaki są piekielnie szybkie
    Fingalo już dodał do swojej wersji opcję Evawr-a "Override shutter speed" ,którą można ustawić od 20" 25,30,40,50,do 65"

http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html

jak na razie to najlepsza z wszystkich wersji CHDK (na dziś hihhiihi)

Domyślnie

No nie! A ja jeszcze nie skończyłem testować poprzedniej.
    Czyli co, ładujemy fingalo. Do jutra niech już nic nowego nie motają.

Domyślnie

Gary dopisał poradę do robienia fotek przy długich czasach : "It is strongly urged that you use this feature with Noise Reduction turned to OFF (in the RAW options menu), as that actually provides less noise. Instead depend on a nice Black-Frame Subtraction utility to remove any warm or hot pixels from your images. A nice freeware one may be obtained from Mediachance's BlackFrame NR When these long shutter-speeds are used in conjunction with low ISOs (ISO80, ISO100) you may obtain images with little to no noise in properly exposed areas of your images.
    Note that any option you select for Noise Reduction (in the RAW menu) will still be applicable to these new shutter speeds. If you choose NR=Auto or On, then a 50 second exposure will take approximately 100 seconds, 50" for the exposure, 50" for the black-frame that needs to be recorded."

znaczy chyba ,żeby NOISE REDUCTION=off ,fotki robić na małym ISO-będziemy mieli mniejsze szumy
    a jak włączymy Auto lub On to na czasie 50 sekund zrobi 2 fotki-w sumie 100 sekund -1 normalnie i drugą dla black-frame (czarna ramka)

Domyślnie

Przy długich czaach opcja robienia pustego zdjęcia (czarnej ramki) powinna być włączona, w celu wyeliminowania hot pikseli. Niskie ISO, to jest jasne.
    Mamy 65 sekund, tylko jechać za miasto i pstrykać gwiazdy, najlepiej te spadające.

Domyślnie Fingalo wersja 124

doczytałem się trochę o nowej komendzie "get_usb_power" :

"The "get_usb_power" uBASIC command was implemented due to some requests to find
    a way to read the USB port so that 3-5vdc voltage applied to the USB cable could
    be read as a data stream, allowing you to send rudimentary morse-codelike
    sequences of power to that port. Thus enabling you to trigger different features
    on your camera or activating defined subroutines in scripts by these "digitally"
    signed events. Since script commands/code-lines cannot be executed faster than
    10ms each, think slow-slow-slow serial data. Coupled to the right hardware (or a
    well timed morse-code-key finger) this does allow you to perform things like
    zoom your lens, or any other of the many dozens of manual camera controls, all
    by USB remote control. Provided your script is designed to interpret the voltage
    pulses and then execute them properly. Simple tests for duration might suffice
    in most instances. Long press = zoom out 10 steps, short press = zoom in 10
    steps. 2 short presses = trip shutter, etc."

wychodzi na to,że ta komenda pozwala odczytać status zasilania z usb
    możemy więc napisać skrypt ,który zliczy nam ile razy włączymy i wyłączymy zasilanie na usb i sterować aparatem i jego różnymi funkcjami
    np. długo podajemy napięcie na usb=działa nam zoom 10 kroków w przód
    krótko trzymamy=zoom wraca 10 kroków
    2 razy podajemy napięcie na usb=przełączamy czas migawki...itd...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a co do redukcji szumów NOISE REDUCTION-dziwne ale na wielu forach pisze ,że jeśli ustawisz to na OFF szumy są MNIEJSZE
    "This feature also works with or without dark-frame-subtraction noise reduction
    too, if using the Noise Reduction options of Auto, Off, On. (in the RAW menu
    options) Surprisingly, on many cameras people are finding that there's actually
    LESS noise in all shutter speeds when NR is turned to OFF. Many are now using
    this setting permanently. They suspect it might be the way the Digic II and III
    processors are handling it in darker regions and longer exposures (less than
    1/100th or so, and higher ISOs). YMMV, you'll have to test this to see if it
    holds true for your camera."
    Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 24-11-2007 o 20:51 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a ja mam troszke banalne pytanie jak po wyboro skryptu dm lub jakiegokolwiek innego powrocic do skryptu default??

Pzdr

Domyślnie

Pytanie w jakim celu? "Script default" w tym ustawieniu mamy tylko komunikat na temat funkcjonowania skryptów. ale jeśli chcesz to uzyskać, to usuń z karty skrypty.

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów