-
Coś już napisał
bawiłem się tym podbijaniem czułości Overrrive ISO i
wychodzi mi na to ,że to nie do końca podbijanie ISO
robię fotkę ISO 800 i daję korektę +2EV
robię druga fotkę z wymuszonym ISO 1600
patrzę na histogram-obie wyglądają tak samo
jakby faktycznie podbijał ISO to powinny być masakryczne szumy
, a tak zmienia tylko chyba EV -właściwie tylko zwiększa czas migawki
to samo więc można uzyskać korekcją EV lub przejściem na tryb TV lub M i zwiększeniem czasu migawki
-
Początki nałogu
-
Coś już napisał
jest już nowa wersja ALLBEST-a
http://malbe.nm.ru/chdk/
List of Changes:
1.Error correction. For example - disappearance of motion detector grid. other small errors
2.Updated to latest version of Fingalo & EWAVR
3.Posibility to clear overrided values on startup (additional key in menu)
4.Cycles in sequences of some override factors
5.Additional value - canon overexposure value
a duże przyłony w niektórych aparatach działają na krańcu zoomu-tak piszą chłopaki na forum CHDK
-
Początki nałogu
-
Początki nałogu
Zauważyłem, że mając podgląd rzeczywistej wartości przysłony (opcja softu CHDK), mamy informację o maksymalnej możliwej przysłonie po wykonaniu zdjęcia jeszcze na podglądzie.
W A710 IS wynosi dla ogniskowych:
-38mm - F:8
-60mm - F:8,75
-89mm - F:9,65
103mm - F:10,11
161mm - F:11,94
210mm - F:13,74
Ostatnio edytowane przez Juriko ; 10-12-2007 o 17:01
-
Testowałem tego allbesta na moim A710IS. Obniżanie ani podwyższanie ISO nie działa, ISO 50 wygląda tak jak 80, 1600 tak jak 800. Zwiększanie wartości przysłony działa przy maksymalnej ogniskowej, na razie tylko średnio widzę zastosowania żeby z tego korzystać, ale działa
Bracketing w trybie zdjęć seryjnych działa, dla mnie wielki +, wreszcie nie będę miał przydługich odstępów pomiędzy zdjęciami do HDR'a. Czas otwarcia migawki tak jak poprzednicy pisali, max 65 sekund. Jakby się nie ustawiło wartości i mnożnika dla czasu naświetlania nie da się więcej uzyskać. Bracketingiem ostrości jeszcze się nie bawiłem, ale to raczej mi się nie przyda, makro nie robię. Generalnie soft bardzo pozytywny, ciekawe co jeszcze do tego wymyślą.
Uprawnienia umieszczania postów