-
Początki nałogu
Uff, wreszcie ruszyło. Załadowałem jeszcze raz soft na kartę i działa.
Ale faktem jest, że jakaś dziwna jest ta sekwencja. Dziwne przeskoki czasów, może ten nowy soft będzie w tym względzie ciekawszy.
Nie widziałeś gdzies może softu/skryptu z wyborem PAL obok NTSC przy filmowaniu?
-
Coś już napisał
o ile wiem nie ma możliwości tego zmiany
-
Początki nałogu
Nowy sofcik ślicznie działa na długich czasach, do 65 sekund. Jeśli nie ma jakiś błędów, to on teraz u mnie zagości.
-
Coś już napisał
Fingalo wersja 124
chłopaki są piekielnie szybkie
Fingalo już dodał do swojej wersji opcję Evawr-a "Override shutter speed" ,którą można ustawić od 20" 25,30,40,50,do 65"
http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html
jak na razie to najlepsza z wszystkich wersji CHDK (na dziś hihhiihi)
-
Początki nałogu
-
Coś już napisał
Gary dopisał poradę do robienia fotek przy długich czasach : "It is strongly urged that you use this feature with Noise Reduction turned to OFF (in the RAW options menu), as that actually provides less noise. Instead depend on a nice Black-Frame Subtraction utility to remove any warm or hot pixels from your images. A nice freeware one may be obtained from Mediachance's BlackFrame NR When these long shutter-speeds are used in conjunction with low ISOs (ISO80, ISO100) you may obtain images with little to no noise in properly exposed areas of your images.
Note that any option you select for Noise Reduction (in the RAW menu) will still be applicable to these new shutter speeds. If you choose NR=Auto or On, then a 50 second exposure will take approximately 100 seconds, 50" for the exposure, 50" for the black-frame that needs to be recorded."
znaczy chyba ,żeby NOISE REDUCTION=off ,fotki robić na małym ISO-będziemy mieli mniejsze szumy
a jak włączymy Auto lub On to na czasie 50 sekund zrobi 2 fotki-w sumie 100 sekund -1 normalnie i drugą dla black-frame (czarna ramka)
-
Początki nałogu
Przy długich czaach opcja robienia pustego zdjęcia (czarnej ramki) powinna być włączona, w celu wyeliminowania hot pikseli. Niskie ISO, to jest jasne.
Mamy 65 sekund, tylko jechać za miasto i pstrykać gwiazdy, najlepiej te spadające.
Uprawnienia umieszczania postów