Fingalo jest boski :-D . Podczas gry allbest kombinuje cos z partycjami ten dodaje kilka naprawdę potrzebnych dodatków. Każde usprawnienie w tym testbuild jest małą rewolucją. Czekam z niecierpliwością na wersję finalną![]()
Fingalo jest boski :-D . Podczas gry allbest kombinuje cos z partycjami ten dodaje kilka naprawdę potrzebnych dodatków. Każde usprawnienie w tym testbuild jest małą rewolucją. Czekam z niecierpliwością na wersję finalną![]()
List of changes starting from build 31: (zmiany od poprzedniej wersji 31)
+Ewavr: Added multipartition support for s3is, A630, A640
+Ewavr: Added partitioning feature for A710, G7, S3IS, A630, A640
+Ewavr: Added RGB zebra (experimental)
+Ewavr: Added ability to draw grids for histogram with corresponding key (""Histogram->Show Histo Ev Grid")
+fingalo: Added shut_down script command - shut down camera controlled
+MX3+fudgey: motion detection optimization was implemented: Motion Detection too slow?
+Jucifer: Increased number of used-definable parameters in script to 26
+Added ability to set ND-filter for next set of cameras: a560, a570, g7, ixus700_sd500, ixus70_sd1000, ixus800_sd700, a710 (deeply tested for Ixus800_sd700).This ability replaces aperture override menu entry for Ixus and a560 camera set. For all others from above-mentioned list it is an experimental feature. New menu entry: "Extra Photo Operations->ND filter state" for this set of cameras
+Added new basic command "set_nd_filter". It can be executed with next set of parameters: 0-> off, 1->ND filter In, 2 -> ND filter Out. This command works for above-mentioned set of cameras
+Pseudo MF-mode for IXUS and a560 model set (thanks to nirschi!) was improved
To enter into this mode necessary to use KEY_UP key in ALT-mode. Now all changes of focus distance is reflected in misc. values (or in DOF-calculator view)
+It was took into account that IXUS camera set has no aperture range (except of those alterations that due to focal length changes)
+Changed hot keys to set focus to infinity and to hyperfocal distance (in aims of optimization for IXUSES pseudo manual focus mode and for the ability to set raw mode when in ALT mode and in MF mode):
Now they are:
ixus700_sd500 ixus800_sd700 a560 ixus850_sd800 ixus70_sd1000:
//Alt mode & Manual mode
SHORTCUT_SET_INFINITY KEY_DISPLAY
SHORTCUT_SET_HYPERFOCAL KEY_DOWN
g7
//Alt mode & Manual mode
SHORTCUT_SET_INFINITY KEY_UP
all others
//Alt mode & Manual mode
SHORTCUT_SET_INFINITY KEY_UP
Fixed: I hope that correct value of av will be displayed in miscellaneous values for ixus70_sd1000 ixus700_sd500 now
Fixed: Set to Hyperfocal now works correctly in Av and M modes
Fixed: Basic command get_user_av96 returns correct value now
Fixed: Occasionally arising strings 'FACTOR:...' in ALT+ MF modes
Attention: May be some troubles with CHDK autostart on s3is due to memory lack. If your s3 dosn't start with this version of CHDK please let me know
here is the link for final (beta05) binaries for A460 1.00D : http://www.zshare.net/download/79209914ac9345/
It is based on Allbest's build #34, with some modifications.
Note that there is 'ND filter override' used instead of 'Av override'.
There is also implemented "MF" focus mode (used from latest Allbest build).
Keys setting :
//Alt mode
#define SHORTCUT_TOGGLE_RAW KEY_DISPLAY
#define SHORTCUT_MF_TOGGLE KEY_UP
//Half press shoot button
#define SHORTCUT_TOGGLE_HISTO KEY_UP
#define SHORTCUT_TOGGLE_ZEBRA KEY_LEFT
#define SHORTCUT_TOGGLE_OSD KEY_RIGHT
//Alt mode & Manual mode
// KEY_DISPLAY used for subj_dist_override_koef change
// KEY_LEFT/KEY_RIGHT used for subj_dist_override_value change
#define SHORTCUT_SET_HYPERFOCAL KEY_DOWN
USB remote control should be fully working now.
For those who are interested in source code, it is attached (for A460-100d, A710-100a and A570-101a).
Kociałko
Piszesz że usb w aparacie powinno otrzymywać ok 3 V - 5 V. Fingalo pisze to samo. słyszałem że usb w kompie miewa różne wartości, czasem nawet 12 V. Dlatego też zdecydowałem się zrobić pilota z zapasowej baterii od aparatu która ma ok 7 V. Rozwiązanie się sprawdza a co najważniejsze zajmuje bardzo niewiele dodatkowego miejsca bo baterię i tak noszę przy sobie więc dochodzi jedynie przełącznik + ręcznie zrobione (drewniana konstrukcja)) wejście USB. Zastanawiam się dlaczego upieracie się z fingalo przy tych 3 - 5 V ?
A jeśli chodzi o skrypt do autopilota to dziwne że nie zawsze działa. Pewnie odłączanie usb robi sporo zamieszania w aparacie i może nie złapać jednoczesnej utraty mocy w usb i zmniejszania zoomu. Może wystarczy mały sleep przed zoomem?
za polską Wikipedią (i standardem USB):
"Transmisja odbywa się przy wykorzystaniu dwóch przewodów (zielonego Data+ i białego Data-). Magistrala zawiera również linię zasilającą (czerwony (+5VDC) i czarny (masa) przewód) o napięciu 5 V i maksymalnym poborze prądu 0,5 A. W starszych płytach głównych występuje zamiast czterech pięć styków dla każdego gniazda USB; piąty styk należy połączyć z czarnym przewodem GND płytki z gniazdem."
angielska Wikipedia:
"PoweredUSB uses standard USB signaling with the addition of extra power lines. It uses 4 additional pins to supply up to 6A at either 5V, 12V, or 24V (depending on keying) to peripheral devices. The wires and contacts on the USB portion have been upgraded to support higher current on the 5V line, as well. This is commonly used in retail systems and provides enough power to operate stationary barcode scanners, printers, pin pads, signature capture devices, etc. This standard was developed by IBM, NCR, and FCI/Berg. It is essentially two connectors stacked such that the bottom connector accepts a standard USB plug and the top connector takes a power connector."
"USB PlusPower
Urządzenia peryferyjne USB jak np. drukarki wymagają zazwyczaj zewnętrznego zasilania, co zwiększa ilość potrzebnego okablowania. USB PowerPlus zwana technologią zasilanego USB została wymyślona aby wyeliminować tą niedogodność. Jej unikalne okablowanie pozwala urządzeniom USB pobierać zasilanie z PC zamiast z osobnego zasialania."
i
"W odróżnieniu od interface-ów szeregowych, czy równoległych, USB ma tę zaletę, że jest w stanie dostarczać energię elektryczną do urządzeń zewnętrznych, dzięki czemu zabawki takie jak np. webcam-y nie wymagają zewnętrznego zasilania. Nie mniej ilość energii dostarczanej za pośrednictwem USB nie jest nieograniczona i napotyka ograniczenia ze strony specyfikacji standardu USB. W tym miejscu pojawia się organizacja nazwana PoweredUSB, która opracowała nowe specyfikacje umożliwiające urządzeniom zewnętrznym uzyskanie większej ilości energii za pośrednictwem interface-u USB. Opracowany przez nich system nazywa się PlusPower. Wymaga on zastosowania dodatkowego złącza odpowiedzialnego za zasilanie, umieszczonego bezpośrednio nad portem USB. Organizacja uważa, że rozwiązanie to znajdzie zastosowanie głównie w przemyśle, gdzie już dziś większość urządzeń specjalistycznych wykorzystujących interface USB, musi posiadać dodatkowe źródła zasilania. Na chwilę obecną system ten nie posiada jeszcze akceptacji USB Promoter Group, jednak przedstawiciele PoweredUSB wierzą, że uda im się ją zdobyć"
a podając napięcie na aparat lepiej się trzymać tych 5V
Allbest wersja 37
dodano:
New build: Index of /chdk/
+PhyrePhoX + whim+Jucifer: Added indication of free file space (text indicator and icon indicator). New corresponding menu entries were added:
Osd parameters->Battery & Filespace-> Show Filespace Icon
Show Filespace in Percent
Show Filespace in MB
Visual settings -> OSD Warning
OSD Warning background
Remaining space Icon Color
+PhyrePhoX + whim+Jucifer: Added indication of row shoot remain (separate indicator ). Corresponding new menu entries are:
Osd parameters-> Show RAW state
Show RAW shoot remain
You can dispose this new indicators on the display with your preferences via "OSD Layout editor"
+Because of this indication of raw state was deleted from states window
+With a view of optimization of displaying info indication of under(over)exposure was moved to histogram window because it is dependable on histogram state.
+Added ability to see renewing miscellaneous values in Video mode. New menu entry:
OSD parameters->Miscellaneous Values-> Show values in Video
+Added ability to choose overrode shutter speed from "1/3 Ev step" set of values. New menu entry was added:
Extra Photo Operations->Shutter speed enum type (with two values: "Ev step" and "Factor")
You can choose desirable value via menu entry "Override shutter speed". Override state is dependable on "value factor" value as before
Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 28-02-2008 o 15:18 Powód: Automerged Doublepost
Dzięki za obszerne wyjaśnienie problemufaktycznie mogłem bardziej poszukać w sieci
Kupiłem sobie zestaw taki jak sugeruje fingalo z baterią dl2032 (na opakowaniu pisze że to to samo co cr2032) okazuje się że bateryjka jest za słaba żeby uruchomić skrypt na moim G7, trzeba do niej dołączyć jedną AAA. Akumulator z mojego telefonu ma 3,7 V i skrypcik z nim działa. Działa też z 3 x AAA (akumulatorki) które razem mają ok 3,6 V. Mam nadzieję że AAA albo AA są bezpieczne dla aparatu...
Ostatnio edytowane przez kamill ; 29-02-2008 o 14:52
Własnej roboty spolszczenie do wersji Allbest. Jest jeszcze co prawda kilka funkcji, których nie jestem w stanie na razie przetłumaczyć, ale niedługo wydam wersję finalną ;-) Piszcie jakby co o jakichkolwiek zauważonych błędach. http://www.zshare.net/download/84674409ce97e4/
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
Znalazłem na stronie Wiki lepszą wersję pasującą do Allbest w wersji 37. Oto link do pliku:http://www.zshare.net/download/84711038067f58/
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
Posiadam aparat canon a720is .Zrobiłem wszystko jak trzeba , przynajmniej tak mi się wydaje , ale w menu nie pojawia mi się opcja firm update . Nie wiem co robie źle . Mój aktualny soft to 100c , ściągam stąd odpowiedni CHDK , a także ten bootable.exe i postępuje zgodnie z instrukcją , nie wiem dlaczego ale nic się nie dzieje , wie ktoś dlaczego to nie chce działać.
Jeśli nie popełniłeś błędu przy zapisie sektora startowego karty za pomocą bootable.exe, załadowałeś soft CHDK(pliki DISKBOOT.BIN i PS.FIR) na kartę i zablokowałeś zapis karty za pomocą przełączniczka Lock na karcie , to już nic więcej nie musisz robić. Po włączeniu aparatu nowe menu softu CHDK jest już dostępne po naciśnięciu przycisku "Print".