Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Zakup obiektywu w USA przez nieznajomego?

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Question Zakup obiektywu w USA przez nieznajomego?

Jak sie zabezpieczyc w sytuacji gdybym chcial przez kogos nieznajomego scignac obiektyw z USA?
    Oczywiscie trzeba dac zaliczke, reszta jak bedzie szklo.
    Trzeba cos spisac, co bylo dowodem w razie nieuczciwosci tej osoby?
    Jak by to mialo wygladac?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No wiesz niby tutaj obawiasz sie nieuczciwosci ze strony osoby ktora moglaby np wziac zaliczke i zniknac ale z drugiej strony chcesz spisywac legalny dokumet ktory ma Cie zabezbieczyc a dodatkowo ma Tobie posluzyc w nieuczciwym zakupie (bo zapewne liczysz na to ze odpadna Ci rozne koszta posrednie).
    Szczerze jesli mialbym prosic kogos nieznajomgo o zakup szkla to odpuscilbym bo w przypadku jesli faktycznie cos sie stanie to bedziesz plul sobie w brode ze trzeba bylo tak a tak. I jak potem w razie czego wytlumaczysz akcje? Dalem kase zeby mi sprowadzil bo nie chcialem placic podatkow i innych oplat?
    (Bo przeciez nie ma problemu, zeby sklep w US wyslal sprzet foto do Polski - fakt ze wtedy jest juz to malo oplacalne). U mnie np w Kraku jest kilka osob, ktore sprowadzaja szkla, i nie ma z tym problemu ze oni pokrywaja cala kase a Ty placisz przy odbiorze ustlona kwote. Dziala to swietnie do pierwszego razu kiedy zamowisz obiektywy i ich nie odbierzesz. Przy nastepnym zamowieniu jako ze nie jestes 100% pewnym kupujacym prosza o zaliczke. Moze warto takiej osoby poszukac.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 24-10-2007 o 22:06
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja chyba bym się na to nie zdecydował.

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    I jak potem w razie czego wytlumaczysz akcje? Dalem kase zeby mi sprowadzil bo nie chcialem placic podatkow i innych oplat?
    Przy rozpatrywaniu ewentualnego oszustwa przez organa ścigania, to dlaczego tak to chciałeś załatwić a nie inaczej jest nieistotne. Poza tym obowiązek zapłaty cła i VAT powstaje z tego co pamiętam dopiero po faktycznym sprowadzeniu, więc to czy chciałeś je zapłacić czy nie ciężko będzie ustalić. A nawet jeśli zamierzałeś nie zapłacić, a obowiązek nie powstał to co?

Uprawnienia umieszczania postów