Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Makro w S1 IS

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Makro w S1 IS

Witam.
    Mam pytanie odnosnie makra w S1 IS. Wiem, ze standartowo makro uzywa sie na minimalnej ogniskowej i z jak najmniejszej odleglosci.

Ostatnio zaczalem sie zastanawiac, czy nie mozna byloby wykorzystac do tego maksymalnej ogniskowej. Przeciez np. Sigma 70-300 APO Super Macro, ma dosc wysoka wartos minimalnej przeslony.

Moze byloby lepiej robic makro na maksymalnej ogniskowej, stojac dosc dalek od obiektu, ktory, w przypadku zywych, poruszajacych sie istot, moze sie sploszyc, gdy przylozymy do niego aparat, ale ktory moze nie sploszy sie, gdy stoimy troche dalej. Dzis na przyklad robilem zdjecia pszczolom. Wkladajac aparat w ul, trzeba sie modlic, zeby pszczloly nie zaatakowaly.

Chodzi mi ogolnie o to, czy rownie dobre makro wyjdzie przy maksymalnej ogniskowej, jak przy minimalnej. No i czy efekty (zdjecia) beda sie mocno roznily.

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

hmmm, z treści postu rozumiem że masz ten aparat. Jeśli tak, to to przecie jest cyfrak, możesz sobie robić testów ile chcesz bez nakładów finansowych. Znajdź sobie jakiś obiekt, aparat na statyw i porób zdjęcia testowe, wtedy sam wypatrzysz jak będzie lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie wiem jak jest w S1 IS, ale jesli ja robie makro zoomem to zwykle w okolicach dlugiego konca.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Uprawnienia umieszczania postów